Desať emočných výziev každej mamy

Desať emočných výziev každej
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-03-23 13:15:48 |

Poznáte to. Po dlhej bezsennej noci vás bábätko chytí oboma rúčkami a vy neviete od neho odtrhnúť oči. Cítite toľko lásky, že by ste tak najradšej strávili celý deň...

Byť mamou je náročné a občas aj frustrujúce, no ťažké chvíle sú popretkávané žiariacimi okamihmi čistej lásky a radosti, ktoré stoja za všetky obety a bezsenné noci. Uvedomili ste si niekedy, že fyzická únava je vlastne nič oproti emočným výzvam, ktoré materstvo prináša? Keď niekoho milujete tak, ako milujete svoje dieťa, stávate sa zraniteľnou mnohými spôsobmi, ktoré ste si predtým nevedeli vôbec predstaviť.

1. Nedokážete urobiť nič s bolesťou, ktorú vaše dieťa cíti. Keď mu prvýkrát brali krv, keď bolo na prvom očkovaní, keď dostalo prvýkrát vysokú horúčku, keď spadlo a narazilo si hlavu, keď si pribuchlo prst v šuflíku či vždy, keď plače od bolesti... Snáď každá mama by dalo všetko za to, keby sa dala bolesť dieťaťa preniesť na ňu. No zároveň každá vie, že to nejde a to láme srdcia milujúcich mám na  milión kúskov.

2. Už nikdy nebudete úplne bezstarostná. Od chvíle, keď žena zistí, že je tehotná, chce bábätko chrániť. V tehotenstve si dávame pozor na to, čo jeme, pijeme, vyhýbame sa nevhodným športom a po pôrode je to ešte intenzívnejšie. Jedol drobček dosť? Spinkal dosť? Nie je mu príliš horúco? Nie je mu zima? Tisícky otázok, ktoré poznajú všetky mamy. Keď dieťa vyrastie, prichádzajú iné obavy. Ako mama ste predurčená starať sa o dieťa po zvyšok života, čo nie je ľahké. Na druhej strane, znamená to, že už nikdy nebudete sama, lebo nech sa stane čokoľvek, dieťa je vo vašom srdci navždy.

3. Uvedomíte si, že nie ste dokonalá. Snažíte sa byť perfektnou mamou a nerobiť chyby, ale ste len človek a bez chýb to jednoducho nejde. Nech sa akokoľvek snažíte robiť len správne veci, vždy príde chvíľa, keď si želáte, aby ste mohli niektoré z nich zobrať späť alebo vrátiť čas.

4. Neistota sa stane vašou spoločníčkou. Keby ste mohli vedieť, prečo bábätko plače alebo odmieta jesť. Keby ste tak mohli vedieť, či ho bolí bruško, tlačia sa mu zúbky alebo v čom je problém. Keby ste vedeli, ktorú knižku by si chcelo s vami pozerať, ktorá hračka ho rozptýli najlepšie alebo aké pesničky by boli najlepšie na počúvanie. Keby ste vždy vedeli, že to, čo robíte, je správne alebo nie. Keby ste vedeli, či ste naozaj dobrou mamou. Vždy si nakoniec odpovedáte sama. Hovorí sa, že materinský inštinkt je silnejší než čokoľvek iné, tak snáď je to pravda...

5. Naučíte sa „nechať to ísť“. Je to veľmi ťažké, no musíte sa zmieriť s tým, že nič netrvá večne, ani detstvo. Deti rastú veľmi rýchlo a každý míľnik sa zapíše do srdca mamy, kde zostáva v podobe nostalgickej spomienky – posledné dojčenie, prvý deň ratolesti v škôlke, prvý deň v škole, prvý výlet bez vás, prvé rande ... Možno sa budete musieť zmieriť s tým, že dieťa odíde študovať do cudziny, zostane tam žiť, nebudete v častom kontakte... Nech to v srdci akokoľvek bolí, milujúca mama vie, že niekedy je jednoducho potrebné „nechať to ísť“ tak, ako to prišlo a nebrániť ratolesti v jej živote.


Desať vecí, ktoré vám mama nikdy nepovedala


6. Stratíte kontrolu nad svojim časom. Kým ste nemali deti, dokázali ste svoj čas kontrolovať. S príchodom malého človiečika sa to však zmení a zrazu vám dni, keď ste vedeli čo kedy budete robiť, začnú chýbať. Už to nie je iba o vás, ale aj o tom drobcovi, ktorému je jedno, či je obed alebo polnoc. Keď je hladný, tak je hladný... Je to síce pomerne náročné, ale aj sladké a raz budete na tento čas, keď ste nemali na seba čas, spomínať s láskou.

7. Uvedomíte si, že nedokážete byť všade. Kým ste s bábätkom na materskej, môžete vždy pofúkať jeho boľačky, utešiť ho keď má strach, deliť sa s ním o všetky radosti. Dieťa však rastie a príde deň, keď už s ním nebudete nonstop. Nech budete  kdekoľvek a robiť čokoľvek, stále budete podvedome myslieť na to, len aby bolo všetko v poriadku, čo asi ratolesť práve robí, či je v poriadku...

8. Spoznáte plač. Nie, nielen plač dieťaťa. Často budete plakať aj vy. Od radosti, únavy, vyčerpania, dojatia.... Rozplače vás pohľad na fotku z pôrodnice, na fotku s prvým úsmevom bábätka, prvá ozajstná uslintaná bábätkovská pusa alebo len pohľad na jeho nádhernú tváričku. Slzy radosti a lásky sa miešajú so slzami smútku, obáv či strachu.  Prečo je to tak? Mať dieťa je totiž omnoho silnejšie ako ste si kedy vedeli predstaviť a slzy sú vyjadrením tých najhlbších emócií.

9. Uvedomíte si, že mnoho nádherných chvíľ raz skončí. Posledné dojčenie pred odstavením, posledné pomixované jedlo, posledná plienka, posledné detské slovíčka... Bolo by úžasné vždy pri všetkom vedieť, že tento raz je to naposledy, aby ste si mohli tú chvíľu špeciálne vychutnať. Väčšinou si to však ani neuvedomíme. Každá etapa má svoje krásne chvíle, ktoré nahradia zase iné, ale v mame zostáva trpkosladký pocit, keď si uvedomí, ako rýchlo čas letí.

10. Už budete navždy žiť so srdcom mimo tela. Už nie ste iba vy, ale je tu niekto, pre koho by ste obetovali úplne všetko. A dokonca s radosťou. Už nikdy nebudete na prvom mieste, lebo srdce vám ukradol ten najúžasnejší „zlodej“. Vy však viete, že aj keď ste o svoje srdce prišli a už nič v živote nebude také jednoduché a bezstarostné, išli by ste do toho znovu... 

 

Prečítajte si tiež:

8 veselých (a pravdivých) zmien od prvého po tretie dieťa

Na týchto 12 vecí si dajte pozor, keď sa stanete mamou


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia