Otcovstvo: Existuje ideálny počet detí?

Otcovstvo: Existuje ideálny počet
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-03-20 12:30:34 |

Kým sú muži mladí a užívajú si radosti života, väčšina z nich sa deťom bráni. Ekonóm Bryan Caplan však upozorňuje, že treba byť prezieravým a nemyslieť iba na súčasnosť.

Odpovedať jednoznačne na otázku koľko detí by ste mali mať, nie je možné a nikto ju za vás nevyrieši. Kým ženy sú na materstvo pripravené aj v skoršom veku, mladí muži sa radšej vidia s kamarátmi alebo pri svojich koníčkoch ako pri deťoch. „Mierna prezieravosť vám napovie, aby ste deti nemali. Najmä, ak vidíte svojho známeho s bábätkom, ktorý zrazu nemá čas na vaše spoločné akcie, je unavený a mrzutý,“ hovorí ekonóm Bryan Caplan z George Mason University vo Virginii. Napriek tomu hovorí, že je potrebné tiež predvídať. „Prítomný okamih nepotrvá navždy,“ zdôrazňuje.

„Treba si uvedomiť, že dnes síce možno máte 25 a žijete medzi špinavými plienkmi a bez spánku, ale nepotrvá to večne. Namiesto toho, aby ste predvídali v strednodobom horizonte, mali by ste sa snažiť predvídať naplno. Namiesto vnímania niekoľkých najbližších rokov by ste sa mali zamyslieť nad tým, koľko detí by ste chceli mať v každej ďalšej fáze svojho života,“ radí budúcim otcom.


Celebritní tatkovia, ktorí stoja za to


 

Ako sa vekom mení pohľad muža na počet detí?

Muži sa obvykle do otcovstva nehrnú, väčšina by najradšej deti posunula do čo najneskoršieho veku. Caplan však upozorňuje, že vtedy už môže byť neskoro.

Vo všeobecnosti možno konštatovať, že pre muža v tridsiatke je najpríjemnejší počet detí jedno.

V štyridsiatke optimálny počet vzrastá na dve, lebo vtedy už má o niečo viac času vďaka tomu, že deti sú samostatnejšie.

V päťdesiatke prichádza obdobie, kedy už deti riešia svoje vlastné životy a v tejto fáze je najpríjemnejšie mužom, ktorí majú tri alebo štyri deti.

Zhruba v 60-tke odchádza muž spravidla do dôchodku a verte či nie, najspokojnejší sú tí, ktorí majú štyri alebo päť detí, lebo návštevy potomkov s vnúčatami robia ich život zaujímavým a pestrým aj po skončení aktívneho pracovného života.

Po sedemdesiatke, keď sa už hlásia rôzne choroby spojené s vekom, je ideálne mať viac detí, lebo tým sa zvyšuje šanca, že vám bude mať kto pomôcť a postarať sa o vás.

 

Stále ste presvedčení, že deti nechcete alebo jedno úplne stačí? Caplan radí predstaviť si svoj život o pár rokov neskôr a úprimne si povedať, či nebudete rozhodnutie mať len jedno dieťa ľutovať... Samozrejme, ak sa tak rozhodnete len pre pohodlnosť, nie zo zdravotných alebo iných vážnych dôvodov.

Môže vás tiež zaujať:

Aké obavy najčastejšie trápia budúcich oteckov?

Päť mýtov o otcovstve

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: askmen.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia