Dojčené deti majú vyššie IQ

Dojčené deti majú vyššie
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-03-19 12:30:58 |

Čím dlhšie budete dojčiť, tým má dieťa väčšiu šancu v živote niečo dosiahnuť. Tvrdia to brazílski vedci, ktorí prišli s rozsiahlou štúdiou.

Z výskumu, ktorému sa na brazílskej univerzite venovali už od roku 1982, vyplynulo, že dojčené deti sú inteligentnejšie, vzdelávaniu venujú viac času a v dospelosti viac zarábajú. To, že dojčenie v malej miere zvyšuje IQ u detí je známe už dávno, no brazílski vedci sa snažili nájsť odpoveď na otázku, či má aj dlhodobý vplyv. „Naša štúdia poskytuje prvé dôkazy o tom, že dlhodobé dojčenie nielen zvyšuje inteligenciu najmenej do veku 30 rokov, ale má tiež vplyv na zlepšenie úrovne dosiahnutého vzdelania a schopnosť zarábať,“ hovorí autor štúdie Bernardo Lessa Horta z Federálnej univerzity v Pelotas v Brazílii.

Podľa odborníkov nemožno úplne vylúčiť možnosť, že matky, ktoré dojčili, pomohli svojim deťom aj „inými spôsobmi“ a nejde iba o vplyv materského mlieka na IQ. Pripúšťajú, že inteligenciu ovplyvňujú aj ďalšie faktory. Existujú však dôkazy, že materské mlieko je významným zdrojom dlhých reťazcov nasýtených mastných kyselín, ktoré sú nevyhnutné pre rozvoj mozgu. Niektoré štúdie naznačujú, že deti s určitým genotypom majú vyššiu šancu získať vďaka dojčeniu vyššie IQ než ostatné.

Minimum je pol roka

Bábätko by malo byť dojčené minimálne po dobu prvých šesť mesiacov od narodenia. Ideálne je však, ak matka dojčí tak dlho, ako je to možné. Dojčené deti sú lepšie chránené pred infekciami, sú vystavené nižšiemu riziku náhleho úmrtia dojčiat a je menšia pravdepodobnosť, že budú obézne. „Teraz sme dokázali, že dojčenie poskytuje ľuďom výhody na omnoho dlhšie obdobie ako sme si mysleli,“ konštatuje Horta. 

Potreby na dojčenie pre mamičky na jednom mieste>>

 

Prečítajte si tiež:

Bláznivé bezpečnostné pokyny pre nových rodičov

Viete ako zvýšiť dieťaťu IQ? Je to jednoduché


Foto: thinkstock.com
Zdroj: theguardian.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia