Deťom prináša zmena času problémy so spánkom

Deťom prináša zmena času
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-03-22 13:30:37 |

Zo soboty na nedeľu si pospíme o hodinu menej. Deti sa tejto zmene obvykle prispôsobia jednoduchšie, lepšie je však začať im už teraz posúvať večierku.

I keď o hodinu kratší spánok nie je až takou veľkou tragédiou, môže sa to na výkonnosti dieťaťa prejaviť. Bude unavenejšie, mrzutejšie a školáci sa ťažšie sústredia na učenie. „Posun času môže byť naozaj pre citlivých jedincov problematický. Býva spojený s pocitom únavy a problémami s koncentráciu. Zvlášť nepríjemným môže byť pre malých školákov, ktorí majú výučbu od skorého rána a starších ľudí so zlým spánkom,“ hovorí neurologička Eva Feketeová, ktorá sa venuje štúdiu a liečbe spánkových porúch zhruba 20 rokov.


Odvrátená strana zmeny času. Stresujúca skúsenosť pre organizmus, ako sa rýchlo adaptovať?


Ak chcete nepríjemnosti spojené so zmenou času u dieťaťa minimalizovať, každý deň už odo dnes mu posuňte večierku o 10 až 15 minút dopredu. Dôležité je nemeniť výrazne doterajšie spánkové rituály. Ak vám to nevyjde, pripravte sa asi na jedno až dvojtýždňové ťažšie prebúdzanie, mrzutosť u ratolesti a možno aj nejakú tú horšiu známku.

Prekonať prípadné problémy spojené so zmenou času možno aj pomocou vitamínu D, ktorého príjem je vhodné v týchto dňoch zvýšiť.

Ak máte doma bábätko, žiadne špeciálne opatrenia robiť netreba, to si pospinká podľa svojich potrieb bez ohľadu na zmenu času.


Vyrátajte ideálny čas na spánok pre vaše dieťa


Stredoeurópsky letný čas začne platiť od nedele a prídeme tak o hodinu spánku. Ručičky hodiniek si bude treba posunúť o druhej hodine stredoeurópskeho na tretiu hodinu letného času. Ten potrvá do 30. októbra 2016.

Nevýhodou zmeny času je narušenie ľudského biorytmu a minimálne párdňový nekvalitnejší spánok. Kým u dospelých podľa štatistík vzrastie po jarnej zmene času o 5 percent počet infarktov a zvýši sa tiež počet samovrážd, deti na to reagujú nanajvýš párdňovou mrzutosťou, spánkovými problémami alebo nesústredenosťou.

Prečítajte si tiež:

Top 10 chýb, ktoré robíme pri uspávaní

Elektroniku z detskej izby dajte preč, kradne spánok

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia