Toto robia iní... A aké tradície dodržiavate na Vianoce vy?

Toto robia iní... A
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-12-23 18:30:00 |

Darčeky – to je to, na čo sa tešia deti na Vianoce najviac. Každá rodina sa však snaží vniesť do týchto sviatočných dní aj niečo viac.

Spoločné chvíle, ktoré bežne spolu intenzívne netrávia, vypĺňajú programom, ktorý bude ratolestiam pripomínať tieto špeciálne chvíle. Na Vianociach je krásne to, že niektoré rituály patria iba k nim a preto sú o to vzácnejšie. Prečítajte si, čo všetko robia na Vianoce rôzne rodiny a možno sa niektorá z ich tradícií zapáči aj vám. Nikdy nie je neskoro začať s niečím novým, čo môže aj vaše vianočné sviatky obohatiť.

„Vždy 24. decembra ráno si otvoríme niektorú z kníh s vianočnými rozprávkami, ktorých máme momentálne sedem a zhruba hodinu si ešte všetci v pyžamách čítame a rozprávame sa o Vianociach. Deti to milujú, dokonca aj 13-ročná dcéra sa na tieto chvíle ešte stále terší i keď rozprávky sú určené menším deťom.“ (Lenka)

„My začíname s Vianocami už 6. decembra na Mikuláša. Deti každý druhý deň od tohto dátumu dostanú jeden malý darček, aby mali priestor pohrať sa s ním. Na Štedrý deň ich čaká tiež iba jeden darček, hovoríme mu hlavný a je to buď niečo, po čom veľmi túžili alebo má vyššiu hodnotu. Máme pocit, že takto im vianočnú náladu predlžujeme a osvedčilo sa nám to.“ (Peter)

„Na Viancoe ráno vstávam prvá a na radiátor dám purpuru – zmiešam pomarančovú a citrónovú kôru nakrájané na kúsky, pridám nalámanú celú škoricu, podrvím bobkový list. Ďalšou ingredienciou je nadrobno posekaný prázdny vanilkový struk. Potom to všetko rozmixujem a nakoniec pokvapkám pomarančovým éterickým olejom. Neskutočne to prevonia celý byt a deti túto vôňu milujú. Vždy hovoria, že od momentu ako otvoria oči cítia Vianoce a bez purpury si tento deň snáď už ani nevedia predstaviť.“ (Ľubica)

„Každý rok máme na stromčeku klasickú výzdobu, ku ktorej pridáme pár vlastnoručne vyrobených dekorácií. Na tie máme vyhradený čas vždy podvečer 23. decembra a keď ja na Vianoce pripravujem štedrú večeru, manžel s deťmi ich dorábajú. Pred večerou ich spoločne rozvešiame na stromček.“ (Jana)

„Štedrý deň trávime vždy rovnako. Ráno si dáme iba džús, oblečieme sa a ideme na vychádzku do lesa, či je sneh, prší, fúka alebo je sucho. Celé dopoludnie sa prechádzame, sledujeme zvieratá, nazbierame si zopár šípkových vetvičiek, nájdeme šišky. Obedujeme zemiaky s maslom. Deti potom pozerajú rozprávky, manžel robí posledné poriadky a ja varím. Večeriame okolo 17, manžel sa pred koncom večere nenápadne vytratí, aby mohol v obývačke zapnúť svetielka na stromčeku a keď rozrežieme jabĺčko, ja zase nenápadne zazvoním zvončekom. To je pre deti znamenie, že Ježiško už prišiel. Zatiaľ nám to perfektne vychádzalo, uvidíme, či nám tento rok na to neprídu. Synovia majú 8 a 4 roky, ten starší si už začína viac všímať čo robíme. Bola by som rada, keby toto kúzlo ešte nejaký ten rok fungovalo. Milujem Vianoce, je to najčarovnejší čas z celého roka.“ (Edita)

„Ráno navštívim s deťmi starých rodičov bývajúcim neďaleko, ktorým zoberieme darčeky od nás a deti dostanú darčeky od nich. Vianoce im tak začínajú ráno. Potom sa ideme prejsť k rieke, aby mohla manželka v pokoji dorobiť štedrú večeru. S prípravami začíname deň vopred spoločne, pomáham šúpať zemiaky a kadečo iné i keď inokedy v kuchyni nepomáham. Pred štedrou večerou sa všetci osprchujeme, slávnostne sa oblečeieme a okolo 18.00 to vypukne. Večeriame asi hodinu a potom objavujeme prekvapenia pod stromčekom.“ (Robo)

„Pred dvomi rokmi sme začali s tradíciou prinášania zážitkov namiesto darčekov. Tak sme predminulý rok dcére a synovi darovali vianočný wellnes a vlani si užili aj s kamarátmi vianočný piknik pri jazere.“ (Jaro)

„Každoročne na Štedrý deň navštívme útulok a venčíme psíkov. Deti ani my si už Vianoce bez toho nevieme predstaviť.“ (Eva)

Zapáčila sa vám niektorá zo spomínaných tradícií? Možno vám pri ich čítaní napadli aj iné možnosti ako sa dá Štedrý deň stráviť ešte krajšie ako doteraz. Prajeme vám nádherné sviatky či už so snehom alebo bez neho, hlavne, aby boli plné lásky, spokojnosti a zdravia.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia