Vianočné sviatky a boľavý žalúdok: Ako zatočiť s kyselinou?

Vianočné sviatky a boľavý
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-12-15 12:00:00 |

Odolať vianočným dobrotám je niekedy naozaj ťažké. Voňavé pečivo, medovníky, domáci vaječný koňak, koláče aj alkohol... Pre mnohých čas hodovania a oddychu prd televízorom.

Prejedanie je už akosi s vianočnými sviatkami spojené. Viac oddychujeme, menej sa hýbeme a dobrotám, ktoré k nim patria, sa len ťažko odoláva. Veľa jedla a väčšie množstvo alkoholu môže mať nepriaznivý účinok na žalúdok. Aj keď je nám to všetkým jasné, občas sa to jednoducho stane a my skončíme s boľavým žalúdkom. Aby ste však tento rok pod stromčekom, či po silvestrovskej noci nelapali po dychu z preplneného či ťažkého žalúdka, vyskúšajte nasledovné tipy.

Pozor, čo a kedy jete!

V poslednej dobe zaznamenali veľký boom prevádzky s rýchlym občerstvením. Vyhľadávanými sa stali najmä pre našu pracovnú zaneprázdnenosť v predvianočnom zhone či nepravidelný denný režim. Navyše absenciu teplého a chutného jedla si často vynahrádzame vo večerných hodinách ,,hlavou strčenou v chladničke“. Odborníci tvrdia, že v neskorých hodinách by sme mali zabudnúť na sacharidy. Naopak, ak nás v tomto čase potrápi hlad, vyberajte skôr potraviny, ktoré pomaly trávia ako je napríklad zelenina, strukoviny, kuracie prsia, orechy či nízkotučné mliečne výrobky.  

Neprehĺtajte vzduch

V tomto prípade platí jedno pravidlo: jesť pomaly a dostatočne prežúvať! Úplne ideálne by bolo, ak by sme vymenili veľké porcie za malé a radšej jedli niekoľkokrát za deň v malých dávkach. Obozretnosť je potrebná aj pri nápojoch s bublinkami, ktorými sa do čriev dostáva vzduch. Vzduch sa dostane do tela aj počas rozprávania pri jedle, pri fajčení alebo žuvaní žuvačky.

Pozor na kombináciu jedla

Ak nesprávne kombinujete potraviny a jete ich v rýchlosti a strese, potom sa nečudujte, že vás trápi problém s nafukovaním. Najčastejšie za tým stojí konzumácia kapusty, strukovín, sušených sliviek, cibule, cesnaku, vajec, niektorých druhov syrov. Podobné ťažkosti si vás však môžu nájsť aj v tom prípade, že tieto potraviny nekonzumujete. Môžu totiž za to aj citlivejšie črevá, prípadne nedostatok pohybu.  Pôvodcom problémov býva aj zadržiavanie tekutín, zmenená črevná mikroflóra, zápalové zmeny, užívanie liekov a v neposlednom rade stres.

Fyzická aktivita

Mnohí z nás si myslia, že po jedle je vhodná fyzická aktivita. Je to však omyl! Fyzická aktivita môže spôsobiť blokáciu tráviaceho traktu a jeho schopnosť vstrebávať živiny z jedla. Ideálne je, ak si po dobrom obede či večeri doprajeme ľahkú prechádzku na čerstvom vzduchu. 

Pozor na zaťaženie žalúdku

Po nadmernej konzumácii ťažko stráviteľného jedla, alkoholu alebo kávy môže dôjsť k zvýšenej produkcii žalúdočných kyselín. To sa často prejavuje pocitom plnosti či tlaku v žalúdku. Vyzbrojte sa preto na vianočné sviatky Vyprošťovákom od Vitaru. Obsahuje zásaditú látku hydrogenuhličitan sodný, ktorý má schopnosť neutralizovať kyseliny a uľaviť pri pocite plného žalúdka. Teraz máte výbornú príležitosť tohto neoceniteľného pomocníka vyhrať v súťaži na našom facebookovom profile a užiť si Vianoce bez boľavého žalúdka a kyselín.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia