Nepodceňujte fyzické príznaky stresu: Niektoré by ste s ním nespájali

Nepodceňujte fyzické príznaky stresu:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-11-08 11:00:00 |

Stres zažíva každý z nás, nielen dospelí, ale aj deti. Výskum ukazujú, že štyri z piatich ľudí pociťujú prejavy úzkosti každý deň!

Aj keď určitá miera stresu v živote je dobrá, keď je ho prliš veľa, škodí to zdraviu a prvými prejavmi sú kožné problémy, žalúdočné ťažkosti a bolesti hlavy. Je ich však omnoho viac a pri niektorých by vám ani nenapadlo, že súvisia so psychikou, píše TheSunFyzické prejavy stresu by ste nemali ignorovať. 

Niekto by si mohol myslieť, že stres zažívajú len šéfovia veľkých firiem či ľudia na iných vysokých pozíciách, politici alebo príliš pracovne vyťažení ľudia. V skutočnosti však miera ich stresu nemusí byť o nič vyššia ako stres, ktorý prežíva napríklad mama na materskej dovolenke, učiteľka v škôlke, predavačka či školopovinné dieťa. U detí sa stres prejavuje najmä v podobe bolestí žalúdka, brucha, kŕčov, bolestí hlavy a obvykle ide o krátkodobý stav.  

V súčasnej pandemickej situácii sa stres objavuje oveľa častejšie. Ktoré fyzické prejavy sa s ním spájajú u dospelých a ako získať späť stratenú rovnováhu?

Pálenie záhy

Stres môže zvýšiť množstvo žalúdočnej kyseliny, čo spôsobuje pocit pálenia v hrudníku, ktorý stúpa do pažeráka.

Ak sa s týmto problémom stretnete, snažte sa jesť menšie porcie viackrát do dňa a nejedzte večer. Pálenie záhy zhoršuje fajčenie, alkohol, korenené jedlá a niektoré lieky. Pomáhajú antacidá a voľnopredajné lieky. Ale predtým, ako sa uchýlite k tabletkám, vyskúšajte recept našich babičiek a dajte si pohár mlieka, ktoré pomáha neutralizovať kyseliny.

Nepravidelná menštruácia

Stresový hormón kortizol narúša jemnú rovnováhu ženských pohlavných hormónov, estrogénu a progesterónu, čo môže spôsobiť nepravidelnosť alebo dokonca absenciu menštruácie.

Najlepšie je mať dobre vyváženú stravu, pretože zmeny hmotnosti ovplyvňujú hormóny a tým aj menštruáciu. Vynechanie menštruácie však môže samozrejme znamenať aj tehotenstvo alebo nejaké zdravotné problémy, ktoré so stresom nesúvisia.

Bolesti hlavy

S psychickým napätím sú najčastejše spojené tzv. tenzné bolesti hlavy. Väčšina má charakteristické znaky – ide o epizódy akútnej bolesti trvajúcej 30 minút až niekoľko dní. Sú spôsobené kontrakciai svalov na hlave a často sa počas dňa zhoršujú. Objavujú sa aj závrate, ktoré vás úplne ochromia a máte pocit, že celý svet sa točí.

Pomôcť môže meditácia alebo joga, rovnako ako teplé kúpele alebo chladivá látka priložená na čelo. Obvykle zaberajú lieky proti bolesti, no nie je to pravidlom. Ak sa u vás bolesti hlavy objavujú ráno alebo aj vraciate a máte iné neočakávané ťažkosti, určite kontaktujte lekára. 

Problémy s črevami

Črevá riadi autonómny systém – časť nervového systému, ktorá sa stará o mnohé telesné funkcie. Zdá sa, že stresové hormóny to resetujú ako súčasť reakcie „bojuj alebo uteč“ a v dôsledku toho črevá fungujú nepravidelne. Prejavuje sa to nadúvaním, zápchou alebo naopak hnačkou.

Pomôže ľahšia strava, určitý čas sa vyhýbajte potravinám, ktoré nafukujú, doprajte si prechádzky do prírody. V prípade zápchy sa vyhýbajte laxatívam, lebo môžu spôsobiť dehydratáciu, čo zvyšuje úzkosť. Uprednostnite sušené slivky, ovsené vločky, čučoriedky a pite veľa vody.

Vypadávanie vlasov

Zvýšenie vypadávanie vlasov je veľmi častým prejavom stresu. Tzv. telogen effluvium nastáva, keď vlasové folikuly prestanú rásť v dôsledku stresových hormónov. Stres má na svedomí aj tzv. trichotilománia, zvyk vytrhávať si vlasy.

Pridajte so stravy potraviny na báze železa, ako je brokolica a červené mäso. Vyskúšajte prípravky proti vypadávaniu vlasov.

Nespavosť

Spánok je pri strese často najťažšia vec. Môžete mať problémy so zaspávaním, opakovane sa budiť v noci alebo príliš skoro ráno.

Vyskúšajte relaxačnú večernú rutinu bez kofeínu a nadmerného množstva alkoholu. Cielene vypustite problémy z hlavy a povezte si, že aj zajtra je deň a budete ich riešiť. Pri problémoch so spánkom vám pomôže trochu pohybu počas dňa, ktorý znižuje stresové hormóny. Ak prežívate stres po strete niekoho blízkeho, nebojte sa na krátky čas siahnuť aj po upokojujúcich liekoch, samozrejme po dohode s lekárom.

Necitlivé prsty

Máte zvláštny pocit v prstoch, mravčenie alebo necitlivosť? Prípadne aj v chrbte? Nervový systém je často ovplyvnený stresovými hormónmi a u niekoho sa stres po fyzickej stránke prejavuje práve takto .Necitlivosť alebo mravčenie v niektorých častiach tela, prípadne tzv. tiky (krátke sťahy svalov) môže byť spôsobené aj hyperventiláciou – t.j. príliš rýchlym dýchaním spojeným s úzkosťou a tlakom.

Dôvodom je zníženie hladín minerálov, najmä vápnika. Zvyčajne ide o dočasný problém, ktorý zmizne, keď sa zníži hladina stresu. Pomôcť si môžete výživovými doplnkami obsahujúcimi magnézium a vitamíny skupiny B.

Kožné prejavy

Stres často spôsobuje vyrážky na koži, najmä okolo brady a úst alebo fľaky, napríklad na krku či na hrudníku. Je to preto, lebo stresový hormón kortizol „prikazuje“ kožným žľazám, aby produkovali viac mazu.

Tvorbu vyrážiek obmedzíte a pokožku udržíte v dobrom stave pomocou pravidelného umývania a peelingu, ktorý odstráni odumretú pokožku a uvoľní póry. Pite veľa vody, aby ste hydratovali aj pokožku a nedotýkajte sa tváre.

Ak stres ovplyvňuje váš každodenný život, prestali ste sa tešiť, na všetkom hľadáte skôr to zlé, než dobré, máte prehnané obavy z budúcnosti a vyskytli sa u vás niektoré fyzické prejavy, ktoré môžu so stresom súvisieť, vyhľadajte pomoc. Nenechajte to zájsť priďaleko. Duševné a fyzické zdravie sú výrazne prepojené. 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia