ZÁZRAK: Bábätko udržalo pri živote igelitové vrece

ZÁZRAK: Bábätko udržalo pri
Ilustračné foto
2016-11-04 09:30:26 |

Emily Henderson sa narodila v 24-tom týždni s hmotnosťou 560 gramov. Dieťa, ktoré prišlo na svet ešte v plodovom vaku, malo vyhliadka na život minimálne.

Ide vážne o malý zázrak. Rhiannon Shades (29) z Belfordu v Anglicku, sa v placente rozvinula infekcia a drobček sa vypýtal na svet. Emily sa narodila prirodzenou cestou ešte vo vnútri plodového vaku. Takéto niečo sa stane len počas jedného z 80 000 pôrodov na svete. Malilinké bábätko ešte nijako nedokázalo regulovať telesnú teplotu a aby ho lekári udržali v teple, zabalili Emily do igelitového vreca. Takto zabalená prežila Emily v neonatálnej starostlivosti 3 mesiace.

Okrem toho dostala malá hrdinka 8 krvných transfúziís dýchaním jej tiež museli pomáhať prístroje. Jej pľúca pri narodení ešte neboli vyvinuté. I keď sa to zdá neuveriteľné, kvalitná starostlivosť a bojovnosť dievčatka porazili osud a v polovici októbra si hrdinku odniesli šťastní rodičia a väčšia sestrička Alexandra (4) domov.

„Je to bojovníčka a dokonca sa snažila sama dýchať hneď po narodení,“ hovorí mama Rhiannon. „Nevedela som pochopiť, ako by sa mohlo narodiť také malé dieťa, až kým mi ju nedali do náruče. Vtedy som si uvedomila vážnosť situácie,“ dodáva. Ako priblížila, prvé týždne boli ako „horská dráha emócií.“ Najdôležitejšie bolo to, aby extrémne predčasne narodený drobček priberal na váhe. Bez transfúzií by Emily neprežila. Okrem toho, že ju postihli všetky neduhy predčasniatok, 12 týždňov po narodení prekonala ešte aj vážnu črevnú infekciu. Aj tú zvládla.

Rhiannon prežila s Emily v nemocnici 5 týždňov, aby bábätko cítilo dôvernú vôňu a bolo v kontakte s mamou. Dnes je už hrdinka doma, no ešte stále nemá úplne vyhraté. Rodičia majú stále po ruke kyslík.

Rhiannonino tehotenstvo bolo bezproblémové až do 20. týždňa. Vtedy podstúpila ďalšie testy na kontrolu zdravie bábätka v brušku. Lekári si všimli abnormality v jej krvi a ďalšími vyšetreniami odhalili infekciu v placente. "Práve tá bola dôvodom predčasného pôrodu. Mám pocit, že Emily jednoducho vedela, že sa odtiaľ musí dostať. Je to zázrak, že prežila," konštatuje Rhiannon. Tá teraz píše o tom, ako sa jej Emily darí, blog. "Nevieme sa dočkať, až spolu oslávime vianočné sviatky a konečne plánujeme budúcnosť," podotkla.

Prečítajte si tiež:

Malých pacientov, ktorí potrebujú špecializovanú starostlivosť, pribúda

Máte doma predčasniatko? Je ich stále viac

Fotogaléria


Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia