Máte doma predčasniatko? Je ich stále viac

Máte doma predčasniatko? Je
Ilustračné foto
Zdroj: huffingtonpost.com
2014-11-18 01:00:50 |

U nás sme včera žili najmä spomienkami na revolúciu, no celý svet si práve 17. novembra pripomínal predčasne narodené deti. Ich počet sa u nás každoročne zvyšuje.

Na Slovensku sa v posledných rokoch rodí predčasne každé deviate dieťa, čo je okolo 5000 bábätiek ročne. Predčasný pôrod je pritom podľa odborníkov zabijakom číslo jedna u detí do päť rokov po celom svete. Vďaka špičkovej starostlivosti v šiestich perinatologických centrách sa na Slovensku našťastie väčšinu z nedonosených bábätiek darí zachrániť bez vážnych zdravotných následkov.

Za nedonosené sa považuje každé dieťa, ktoré sa narodí pred ukončeným 37. týždňom tehotenstva. „Najrizikovejšou skupinou sú novorodenci s veľmi nízkou pôrodnou hmotnosťou - pod 1500 g a menej. Aj keď tvoria len 1,2 percenta zo všetkých novorodencov, potrebujú vysokošpecializovanú starostlivosť. Úmrtie v tejto skupine novorodencov totiž predstavuje až 54 percent všetkých úmrtí v novorodeneckom veku na Slovensku,“ povedala pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí lekárka Darina Chovancová, predsedníčka Neonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLS). Ako ďalej upozornila, predčasne narodené deti nie sú z biologického hľadiska zrelé pre život mimo maternice a hrozí im množstvo rizík - nedokážu si udržať telesnú teplotu, mávajú problémy s dýchaním, hrozia im infekcie, motorické choroby, mávajú problémy s trávením, neurologické a iné ťažkosti. 

Ak mamine hrozí predčasný pôrod, je ideálne, keď môže byť včas transportovaná do jedného zo spomínaných perinatologických centier, ktoré sú v Bratislave, Nových Zámkoch, Martine, Banskej Bystrici, Košiciach a Prešove. Tu sa o ňu starajú špecialisti v odbore pôrodníctvo a dieťatko po narodení dostane optimálnu starostlivosť pomocou špeciálnych inkubátorov, monitorov životných funkcií a prístrojov na riadené dýchanie pod dohľadom skúsených lekárov a sestier. Do týchto centier posielajú gynekológovia tehotné ženy s komplikáciami do 32. týždňa, ale patria sem aj ženy vo vyššom gestačnom týždni so závažnými tehotenskými komplikáciami akými sú vysoký krvný tlak, cukrovka a podobne.

Podľa Miroslava Borovského, hlavného odborníka pre neonatológiu, prednostu pôrodnice v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici v Bratislave, zvýšený počet predčasných pôrodov a nedonosených detí súvisí so zvýšeným vekom matiek a rastúcim počtom rizikových a viacplodových tehotenstiev. Kým v minulosti ženy mali deti napríklad vo veku 22-24 rokov, dnes sa matkami stávajú ženy 30- až 34-ročné a staršie.

Na Slovensku rodinám predčasne narodených detí pomáha občianske združenie malíček, ktoré vzniklo v roku 2011 práve z iniciatívy rodičov nedonosených drobčekov. Združenie sa venuje tiež vzdelávaniu matiek, organizuje stretnutia rodín, rôzne charitatívne akcie a projekty na podporu starostlivosti o nedonosené deti.

 

Z Jakubka je už chlap

Predčasne sa narodil synček aj poslancovi Národnej rady SR Martinovi Poliačikovi. „Taký bol malý a krehký v inkubátore, keď sa narodil. A taký je dnes z neho chlap,“ teší sa z trojročného Jakubka, ktorý po narodení vážil 2,5 kilogramu. Dnes sú z nich už riadni parťáci. S manželkou Hankou zverejnili na YouTube video s malým huncútom, ktorým chcú povzbudiť aj ďalších rodičov predčasniatok. „Tí, čo zažili boj o zdravie, či nebodaj život svojho dieťatka, vedia, že ten pocit bezmocnosti je najstrašnejší. Aj preto si cením prácu doktorov a sestier či občianskeho združenia malíček, ktorí pomáhajú deťom a rodičom predčasne narodených detí,“ hovorí Hanka Poliačiková. 

 

 

Nezostáva iné, len čakať a dúfať

 „Ak sa vám bábätko narodí predčasne, znamená to, že ho od vás odnesú preč v okamihu, keď sa narodí... nezostáva vám nič iné, len so strachom sedieť a čakať, čo sa bude diať ďalej,“ opisuje pocity mamy po predčasnom pôrode Jill Dukes, ktorej synček sa narodil šesť týždňov pred termínom a 13 dní bojoval o život. „Je to neznesiteľné, keď vidíte svoje dieťa napojené na počítače a nemôžete ho objímať. Odchádzanie od inkubátora, v ktorom bezmocne leží, je to najhoršie. Musíte však nájsť silu a zvládnuť to,“ spomína na ťažké chvíle.

 

Hayden po narodení a s mamou Jill už ako päťročný

 

Zázraky sa dejú

Život bábätiek, ktoré sa narodia príliš skoro a sú príliš malinké, sa niekedy bohužiaľ nepodarí zachrániť. Iné, aj keď prežijú, bojujú s vážnymi diagnózami. Ďalšie rýchle dobehnú alebo aj predbehnú rovesníkov, ktorí sa narodili v termíne. Pozrite si galériu zopár drobcov, ktorú zverejnil huffingtonpost.com. Aj keď ich príchod na svet nebol práve ideálny, dnes sú z nich veselé a zdravé deti. Niektoré žijú snáď iba vďaka zázraku...

 

Audrey sa narodila v 25. týždni, vážila 350 gramov!

 

Payton vyšla z maminho bruška v 25. týždni ani nie polkilová

 

Evie prišla na svet v 32. týždni

 

Alyssandra sa narodila v 34. týždni a vážila 2,7 kg

 

Dnes už dvojročný Denver sa narodil v 29. týždni a vážil 985 gramov

 

Atticus prišiel na svet v 26. týždni ako 940 gramový

 

Piper sa vypýtala na svet v 27. týždni a vážila 900 gramov

 

Tieto veselé dvojičky sa narodili v 29. týždni

Fotogaléria


Foto: huffingtonpost.com, youtube.com
Zdroj: TASR, Huffingtonpost.com, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia