10 vecí, ktoré vám mama nikdy nepovedala

10 vecí, ktoré vám
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-11-16 00:01:44 |

Mamy sú tými najobetavejšími osobami na svete. Pre deti dokážu urobiť neuveriteľné veci. Tu je 10 z nich, o ktorých mamy nehovoria, ale žijú ich. Také proste sú...

Mama má v sebe silu desiatich chlapov a je schopná zniesť aj modré z neba, ak to jej dieťa ochráni alebo mu to pomôže. Materinský inštinkt je ten najsilnejší na svete a niekedy si ani neuvedomujeme, čo všetko každá milujúca matka prežíva a prežívala.

1. Rozplakali ste ju... veľakrát. Plakala, keď zistila, že je tehotná. Plakala, keď vás porodila. Plakala, keď vás po prvýkrát stískala v náručí. Plakala, pretože láska k dieťaťu je nesmierna. Plakala pre každú vašu bolesť, ale aj od radosti, keď ste boli šťastní.

2. Chcela ten posledný kúsok koláča. Ale keď videla, ako sa naň pozeráte tými veľkými očami a malým jazýčkom si prechádzate po perách, nedokázala ho zjesť. Vedela, že ju urobí omnoho šťastnejšou to, keď sa naplní vaše bruško než jej chute.

3. Spôsobovali ste jej fyzickú bolesť. Keď ste ju ťahali za vlasy, bolelo to. Keď ste ju poškriabali s ostrými nechtíkmi alebo uhryzli pri dojčení či len tak pri spoločnom bláznení, bolelo to. Cítila si rebrá, keď ste rástli v jej bruchu a kopali ju do nich. Lepšie to nebolo ani so žalúdkom, ktorý sa jej v tehotenstve stláčal a rozťahoval podľa toho, ako ste sa v maternici točili. Nikdy vám to nevyčítala, pretrpela všetko, lebo vedela, že je to obeta za najväčší poklad na svete.

4. Vždy mala o vás strach. Od okamihu, keď ste boli počatí, robila všetko, čo bolo v jej silách, aby vás chránila. Najbezpečnejšie sa cítila vtedy, keď vás držala v náručí ona, lebo mala obavy, že nikto vás nedokáže chrániť s rovnakou silou. Jej srdce sa zastavilo, keď ste nepekne padli pri prvých krokoch. Keď ste išli večer von, dokázala bdieť dovtedy, kým ste sa nevrátili, len aby mala istotu, že ste v poriadku. Bola vždy pripravená stáť pri vás, keď ste mali nočné mory. Každú vašu chorobu prežívala niekoľkonásobne horšie ako vy. Nespala aj celú noc, keď vám neklesala teplota a na druhý deň okolo vás skákala, len aby vám uľavila. Nech už ste boli fyzicky spolu alebo nie, vždy je mama tým človekom, ktorý vás má v srdci a mysli na prvom mieste a aspoň v myšlienkach pri vás nonstop stojí.

5. Vie, že nie je dokonalá a robí chyby. Ona je svoj najväčší kritik.  Pozná svoje nedostatky a nenávidí sa za ne. Chcela by byť dokonalou matkou a nikdy neurobiť nič nesprávne, ale ľudia robia chyby. Aj keď vy jej dokážete chybu odpustiť, ona sama sebe to dokáže len ťažko. Z celého srdca si želá vrátiť čas, keď vás nespravodlivo pokarhala alebo jej uletela ruka, aby to mohla napraviť. Verte, keby sa dal vrátiť čas, veľa mám by robilo veci inak.

6. Pozerala sa na vás, ako ste spali. Boli noci, keď sa o 3:00 nadránom v duchu modlila, aby ste už konečne zaspali, lebo od únavy ledva držala oči. Napriek tomu vám spievala uspávanky alebo vás upokojovala. Keď ste však zavreli oči, všetka únava z nej na krátko opadla a ona sa s láskou na vás pozerala. V tých chvíľach, keď sa mama pozerá na dokonalú anjelskú tváričku svojho dieťaťa, cíti takú lásku, akú si nikdy predtým nevedela predstaviť.

7. Stále vás ochraňuje. V tehotenstve si dávala pozor, aby vám nejako neublížila, kým ste boli ešte v bruchu. Keď ste prišli na svet, dávala pozor na každý váš pohyb, nemyslela pri tom na seba, ale na vás. Aj keď ju už boleli ruky a tŕpol chrbát, pevne vás zvierala v náručí, hladkala, upokojovala. Vedela, že u nej sa cítite najlepšie, preto si vás často pritúlila a držala tak dlho, ako ste potrebovali.

8. Srdce sa jej zlomilo vždy, keď ste trpeli. Pri pohľade na vašu tvár, po ktorej sa kotúľali slzy, mamine srdce trpelo. Urobila všetko, čo bolo v jej moci, aby ich zastavila. Keby bolo treba, išla by aj na koniec sveta, len aby ste sa netrápili a bez rozmýšľania by za vás aj položila život, ak by vás to zbavilo utrpenia.

9. Vždy vás uprednostnila. Išla spať bez večere, neosprchovala sa, nespala... Vždy uprednostnila vaše potreby pred svojimi. Aj keď jej za celý deň nezostal na seba čas, lebo sa o vás musela starať počas choroby a večer už nemala ani štipku energie, na druhý deň to urobila znovu. Lebo ste jej dieťa, ste jej život...

10. Pokojne by do toho išla odznovu. Byť mamou je jedna z najťažších úloh, ktorá niekedy testuje naše limity. Mama plače, sú ranené jej city, má obavy, musí veľa pracovať a učiť sa od života. Nikto na svete však neprežíva toľko šťastia a radosti, ani nedokáže cítiť takú lásku ako mama k dieťaťu. Napriek všetkej bolesti, smútku, neprespatým nociam a skorým budíčkom by to chcela prežiť opäť. Stojí to za to.

Ak máte to šťastie a vaša mama je ešte pri vás, povedzte jej ďakujem. Ak je už medzi anjelmi, určite dáva na vás pozor. Mama je s nami stále...

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: huffingtonpost.com. az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia