Pochybujete o otcovstve? Zistite pravdu! Vyjde vás to na 250 eur

Pochybujete o otcovstve? Zistite
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2016-09-08 00:30:50 |

Množstvo detí má v rodnom liste uvedeného iného otca, než je ten biologický. Pri pochybnostiach dnes nie je problém zistiť, aká je realita.

Ktokoľvek, kto začne o svojom otcovstve pochybovať, si dnes môže veľmi jednoducho overiť, či je dieťa naozaj jeho alebo nie tak, že si nechá spraviť genetický test. Na určenie otcovstva sa používa analýza DNA otca a dieťaťa. Testovaná osoba podpisuje súhlas s DNA analýzou a zároveň má garantovanú ochranu súkromia.

„Po metodickej stránke je test stále rovnaký, rozlišuje sa len súdnoznalecký (v prípadoch platenia výživného) alebo anonymný test otcovstva. Súdnoznalecký test vykonáva súdny znalec s licenciou v príslušnom odbore, vykonáva odber (vždy z krvi), vyšetrenie a robí aj závery. Základ otcovských testov vychádza z kriminalistiky, z postupov pri určovaní páchateľa či identifikácii pozostatkov,“ objasňuje RNDr. Iveta Černáková, PhD., genetička z genetického laboratória.

Vyšetrenie je určené pre mužov, ktorí majú pochybnosti o svojom biologickom otcovstve, pre deti, ktoré nemajú istotu o pravosti biologického rodiča, ako aj pre ženy, ktoré chcú mať istotu o pravosti biologického otca svojho dieťaťa. „Zvyčajne sú to mladší muži do 40 rokov v reprodukčnom veku, ktorí si chcú overiť, či sú otcom dotyčného dieťaťa, resp. či im žena bola verná,“ hovorí Černáková. „Stretávam sa s tým, že prídu aj väčšie alebo dospelé deti a, samozrejme, ženy, ktoré potrebujú vedieť, ako si ďalej zariadiť život,“ dodáva.

„Najnovšie do problematiky vstupuje darcovstvo pohlavných buniek. Niektoré krajiny majú neanonymné darcovstvo a pokiaľ dieťaťu rodičia oznámia, že nie sú biologickými rodičmi (resp. jeden z nich), dieťa má možnosť overiť si v svetových databázach svoju identitu,“ vysvetľuje odborníčka.

Odbery vzoriek

„Najlepším materiálom je krv alebo ster z vnútornej strany lícnej časti tváre i keď test sa dá urobiť z akéhokoľvek biologického materiálu, ktorý obsahuje DNA. Pokiaľ by to mali byť vlasy, musia mať cibuľky, čiže korienky. Kvalita klesá poskytnutými materiálmi typu žuvačka, zubná kefka a pod.,“ vysvetľuje genetička.

Postnatálny test otcovstva – test po narodení dieťaťa (býva lacnejší)

Na odber vzorky buniek zo sliznice ústnej dutiny môžete prísť priamo do genetického laboratória, no odbery je možné uskutočniť aj doma pomocou odberovej súpravy s návodom na použitie.

Test otcovstva pred narodením dieťaťa

Vykonáva sa z plodovej vody odobratej amniocentézou na špecializovanom gynekologicko-pôrodníckom pracovisku a z periférnej krvi matky a predpokladaného otca, resp. z výteru ich ústnej sliznice.

Čoho sa vyvarovať

Spoločností na slovenskom trhu, ktoré vykonávajú testy otcovstva na osobné účely testovaných, je mnoho, cena sa pohybuje okolo 250 €. „Po celom svete je dnes možné objednať si testy cez internet. Odporúčam objednávať z dôveryhodnej spoločnosti, kde je zaistené, že sa pracuje v laboratóriu, ide predsa o budúcnosť,“ uzatvára genetička Iveta Černáková.

 

Príbehy

Renáta, 28, Gabčíkovo

"Bola to jedna nerozvážna noc, po ktorej som musela pristúpiť v jedenástom týždni tehotenstva k vykonaniu neinvazívneho testu otcovstva z krvi v genetickom laboratóriu. Akokoľvek som sa tomu chcela vyhnúť, otázka budúcnosti môjho syna, mňa a jeho biologického otca, ako aj nášho spoločného vzťahu ma prinútila. Na moju smolu, test potvrdil otcovstvo inému chlapovi ako môjmu partnerovi. Biologický otec sa o syna stará, no mne chýba životný partner. Podstatné ale je, že príbuzenské vzťahy sú vďaka testom otcovstva jasné a ja môžem pokojne spávať."

Branislav, 40, Bratislava

"V čase keď mi moja priateľka oznámila, že je tehotná bola ešte nešťastne vydatá. Narodili sa dvojičky, jedna dcérka je ťažko zrakovo postihnutá. Otcovské testy sme dali v laboratóriu spraviť nie pre to, že by som chcel zaprieť svoje nezdravé dieťa, ale aby sme mali istú spoločnú budúcnosť. V čase keď bola vydatá za tyrana, bola nútená aj plniť si svoje "manželské povinnosti", preto tá pochybnosť. Dnes je rozvedená a je z nás krásna 4 členná rodinka."

Prečítajte si tiež:

Chcete otehotnieť? Po sexe nebežte hneď do sprchy!

Najčastejšia príčina ženskej neplodnosti: Vaječníky plné perál

 

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia