Liečba rakoviny u detí pokročila, no stále je u nás tabu

Liečba rakoviny u detí
Ilustračné foto
Zdroj: tut.by
2016-09-07 16:15:57 |

Vo svete počas jedného mesiaca dostane približne 25-tisíc rodín hroznú správu, že ich dieťa má rakovinu. A takmer 7-tisíc sa ich nepodarí vyliečiť.

Na Slovensku ročne ochorie okolo 160 detí na onkologické diagnózy. Počet týchto ochorení u malých a dospievajúcich globálne stúpa. Preto rôzne organizácie, ale aj predstavitelia krajín, apelujú na väčšiu podporu výskumu liečby detskej rakoviny.   

Práve september je vo viacerých  krajinách sveta tzv. Childhood Cancer Awareness Month, teda mesiac upriamujúci pozornosť na tieto deti a osvetu detskej rakoviny. 

Prezident Spojených štátov amerických Barack Obama v týchto dňoch vydal vyhlásenie, v ktorom zdôraznil, ako sa dá robiť ešte viac pre úspešnosť liečby detskej rakoviny. Nezisková organizácia Deťom s rakovinou n.o., ktorá pôsobí na Slovensku, sa tiež pripája k osvete tohto ochorenia u detí. „Otvorene hovoríme o detskej rakovine, ktorá je stále v našej spoločnosti akýmsi tabu. Tiež sa snažíme zlepšovať podmienky malým a dospievajúcim pacientom na bratislavskej detskej onkológii,“ hovorí jej riaditeľka Katarína Kopper.

Deťom s rakovinou n.o. podporuje iniciatívu, ktorá vyzýva na zmenu európskej legislatívy o liečbe detskej rakoviny. „Mnoho starších aj nových liekov, ktoré sa používajú v liečbe dospelých, by mohlo reálne pomôcť aj deťom. Lenže na väčšinu z nich sa u detí nerobil výskum. A teda nie je vôbec známe, ako by na ne reagovali. Tie lieky by im mohli zachrániť život. Hlavnou zmenou teda má byť ustanovenie, ktoré prinúti farmaceutické spoločnosti robiť výskum liečiv aj pre detských onkologických pacientov,“ vysvetľuje Kopper.

Liečba detskej rakoviny za posledné desaťročia výrazne pokročila. Lekári už vedia zabrániť aj mnohým vedľajším účinkom agresívnej chemoterapie. No stále sa mnoho detí s rôznymi vzácnymi diagnózami, či s ťažkým priebehom ochorenia, nepodarí vyliečiť.  Na Slovensku je úspešnosť liečby okolo 80 percent.

V USA aj vo Veľkej Británii, či v ďalších krajinách, je symbolom Childhood Cancer Awareness Month a podpory rodín s chorými deťmi zlatá stužka. Ľudia ju nosia pripnutú na šatách, aby osobne podporili výskum v liečbe detskej rakoviny.  

Mohlo by vás tiež zaujať:

Pri leukémii prežíva 85 percent detských pacientov

Týchto 10 potravín čistí organizmus od nikotínu

 


Foto: Reddit
Zdroj: red.

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia