Najčastejšia príčina ženskej neplodnosti: Vaječníky plné perál

Najčastejšia príčina ženskej neplodnosti:
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2016-05-09 00:43:57 |

Až pätina žien vo veku, kedy by mali byť schopné počať a vynosiť dieťa, rieši namiesto potomka tuk na bruchu, ubúdanie vlasov na hlave či fúzy pod nosom.

Nie, nejde o malichernosti. Rednúce vlasy, nadmerný rast ochlpenia, vrstva tuku na bruchu či akné na chrbte a ďalšie podobné „nepeknosti“ sú znakmi ochorenia, ktoré spočiatku vôbec nebolí. Prvým príznakom je neskorý nástup menštruácie, vyvíja sa od puberty a pohlavného dozrievania. Odborne sa mu hovorí syndróm polycystických vaječníkov. Podľa štatistických údajov ním trpí päť až dvadsať percent žien v produktívnom veku, pritom polovica z nich ani netuší, že ho má. Dosť energie a síl ich stojí odstraňovanie následkov ochorenia, ktoré sa samé o sebe javia ako problém.

Nadmerné priberanie, rast chĺpkov aj na miestach, kde ich mávajú len muži, na tvári vyrážky, po tele hnedé fľaky, tuk, ktorý napriek cvičeniu a diéte nie a nie odbúrať. K tomu depresie, nepokoj a nepravidelná menštruácia...  „Toto všetko môžu byť symptómy polycystických vaječníkov. Vtedy sa zastaví ovulácia, folikuly sa z vaječníkov neuvoľňujú, tie sa môžu výrazne zväčšiť a zvnútra aj zvonka sú pokryté malými cystami,“ hovorí gynekologička MUDr. Michaela Grossová, PhD.

„Následná hormonálna nerovnováha organizmu, kedy prevažujú mužské hormóny, ako testosterón, nad ženskými a luteinizačný hormón, ktorý je nadmerne zvýšený, má za následok, že nedochádza k ovulácii. Preto treba symptómom naznačujúcim syndróm polycystických vaječníkov venovať pozornosť a požiadať lekára o vyšetrenie,“ konštatuje. Ten urobí rozbor krvi, z ktorého sa dá zistiť presná hladina hormónov. Potrebné je tiež sonografické vyšetrenie vaječníkov, ktoré odhalí prípadné zväčšenie, aj cysty vyzerajúce ako perlový náhrdelník. O takéto perly však žiadna žena nestojí...


Snažíte sa a bábätko nikde? Treba vyšetriť aj spermie


Pomóc, mením sa na muža!

Ochorenie, ktoré je najčastejšou príčinou neplodnosti žien, sa vyvíja postupne a sprevádzajú ho už spomínané javy, pri ktorých akoby sa ženské telo pomaly menilo na mužské. Ako prvá začne vynechávať menštruácia. „Niektoré ženy trpiace týmto ochorením majú menštruáciu len tri-štyrikrát do roka,“ hovorí doktorka Grossová. To samé o sebe by malo podľa nej vzbudiť pozornosť a prinútiť ženu vyhľadať lekára.

Ďalším nepríjemným príznakom je vypadávanie vlasov – v niektorých prípadoch ženy doslova plešatejú – na jednej strane a na druhej strane nadmerný rast chĺpkov. Ráno si oholia nohy a večer už majú strnisko! Akoby to nestačilo, chĺpky im zrazu vyrastajú aj pod pupkom, pod nosom, na brade a na prsiach. To všetko majú na svedomí mužské hormóny.

Aj tuk sa začne ukladať na miestach, ktorý je typický skôr pre mužské telá. „Ženy s polycystickými vaječníkmi majú často problémy s metabolizáciou jednoduchých cukrov a trpia nadváhou. Aj keď sa im občas podarí zhodiť pár kíl, váha im bez ohľadu na cvičenie či diétu nikdy neklesne pod určitú hodnotu a tuk sa drží najmä okolo pása a v spodnej časti brucha,“ opisuje ďalšie symptómy lekárka.

Prejavy na koži

To, že nie je všetko v poriadku, sa prejavuje aj na najväčšom orgáne tela, na koži. „Na tvári sa môžu objaviť vyrážky alebo akné, ktoré sa hojí len veľmi ťažko. Na krku, pod pazuchami a niekedy aj v oblasti slabín sa môžu vytvoriť kožné výrastky a na rovnakých miestach, ale aj na vnútornej strane stehien, na pätách a pod kolenami vznikajú u žien trpiacich týmto ochorením tmavé škvrny, ktoré vyzerajú ako špina. Nie je to však dôsledok nedostatočnej hygieny, ale symptóm ochorenia,“ upozorňuje Grossová.

Medzi ďalšie symptómy polycystických vaječníkov patrí hrubší hlas, dokonca aj ženské črty tváre sa menia na mužské. Niet divu, že tieto ženy trápi aj úzkosť alebo depresia. Ale pozor, objaviť sa môžu všetky spomínané príznaky, no u niektorých žien sa ochorenie dlho prejavuje napríklad len nepravidelnou menštruáciou!


Mladí muži sú dnes na tom horšie ako štyridsiatnici


Ako z toho von?

Našťastie v moci súčasnej medicíny je možnosť žene znovu vrátiť stratené sebavedomie, ženskosť aj schopnosť mať dieťa. „Áno, vieme pomôcť, hoci príčina polycystických vaječníkov ešte nie je dobre objasnená, preto liečime najmä príznaky ochorenia,“ hovorí Grossová. „Liečba je dlhodobá a spočíva v snahe o nápravu hladiny hormónov, čo sa deje užívaním hormonálnej antikoncepcie a antiandrogénov. Poruchy metabolizmu cukrov rieši diabetológ predpísaním metformínu. Aj keď sú polycystické vaječníky najčastejšou príčinou neplodnosti, ak sa ochorenie zachytí včas, problémy s otehotnením riešia centrá asistovanej reprodukcie s pomerne veľkým úspechom, a to predpisovaním takých liekov a hormónov, ktoré stimulujú dozrievanie vajíčok a ovuláciu. Približne polovica týchto žien otehotnie po našej liečbe prirodzene. Ak sa to nedarí, nastupuje niektorá z metód asistovanej reprodukcie. Samotné oplodnenie sa robí niektorou z metód asistovanej reprodukcie,“ dáva nádej odborníčka.

Všetkým ženám bez rozdielu určite pomôže úprava životného štýlu – správny jedálniček bez množstva cukrov, dostatok správneho pohybu, pokiaľ je to čo i len trochu možné, úprava hmotnosti, dostatočný spánok a minimalizácia stresu. „Niekedy naozaj stačí zmena životného štýlu, aby sa obnovila pravidelná menštruácia. V každom prípade odporúčam ženám absolvovať aj pravidelné preventívne prehliadky u gynekológa a konzultovať s ním aj problémy, ktoré sa môžu javiť ako nepodstatné. Pretože také byť naozaj môžu, ale aj nemusia,“ uzatvára lekárka.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, Iscare Reprofit
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia