Spoznávajme s deťmi prírodu - vtáky

Spoznávajme s deťmi prírodu
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-03-21 12:30:46 |

Na Slovensko ročne priletí asi 30 miliónov sťahovavých vtákov. Ďalšie tu žijú celoročne. Poznať všetky druhy, ku ktorým patria, je priam nemožné. Pár základných by sme však rozoznať mohli.

Tak ako nikto nevie všetko, ani rodičia nie sú vševedúci a občas im nejaký ten ťahák pomôže. Ak sa vyberiete s ratolesťami na prechádzku, nie je zlé mať aspoň aký-taký prehľad o prírodeaké kvetiny cestou vidíme, vtáky, drobné zvieratká, hmyz či stromy a  ako sa volajú ich plody... Dnes prinášame pomôcku, ktorá vám môže poslúžiť na identifikáciu vtákov, ktoré v prírode vídame najčastejšie.

TIP: Ako sa hrať s deťmi tak, aby to bavilo aj vás?

 

Lastovička obyčajná

Sťahovavý operenec, ktorý sa vracia na Slovensko na prelome marca a apríla. Na guľatej hlave má charakteristický krátk zobák. Telo má tmavé až tmavo lesklé, zospodu je biele. Sfarbenie samcov a samíc sa nelíši. Hniezdi vnútri opustených budov a všetci veľmi dobre poznáme lastovičie hniezda na oknách panelákov. Hniezdo si lepí z hliny prilepenej k pevnému podkladu. 

 

Slávik obyčajný

Tento sťahovavý vtáčik je o niečo väčší ako vrabec. Typický je intenzívnym, sentimentálnym spevom plným rôznych prvkov, lebo má bohatý hlasový fond. Živí sa hmyzom. Obe pohlavia sú rovnakej hnedej farby s bledším spodkom tela a s hrdzavohnedým chvostom.

 

Červienka obyčajná

Známy aj ako slávik červienka. Je to sťahovavý vták, no zriedkavo aj prezimuje. Má sivobiele zavalité  telíčko s červeno-oranžovou hruďou.  Svoje teritórium vytrvalo bráni švitorivým spevom pripomínajúcim zvuk flauty na vyvýšených miestach. Ako jeden z mála operencov spieva počas celého roka, na osvetlených miestach aj v noci. Veľmi agresívne reaguje na červenú farbu. Nie je to spoločenský vták, styku s ostatnými sa vyhýba.  Často sa stáva korisťou sokolov a orlov.

 

Škovránok poľný

Tento sťahovavý vták, ktorý k nám prilieta najčastejšie už vo februári, je typickým obyvateľom polí, lúk a pasienkov. Spoznáme ho podľa hnedobelavo škvrnitého sfarbenia. Žije na okraji lesov, otvorených polí a planín.

 

Stehlík obyčajný

Je to farebný dlhý vták s červenou maskou, ktorý je u nás rozšírený celoročne. Niektorí ľudia ho chovajú doma v klietkach.

 

Vlha obyčajná

Tento migrant prilieta na prelome apríla a mája. Má príjemný spev. Samec má žlté telo s čiernymi krídlami. Zobák je červený, okolo oka má čiernu škvrnku. Samica je vyfarbená nenápadne, jej telo je na chrbte olivovo zelené a spodok šedý s pozdĺžnymi prúžkami. 

 

Sýkorka veľká

Nepatrí k sťahovavým vtákom. Je pomerne výrazne sfarbená. Má žlté bruško s pozdĺžnym čiernym pruhom, čiernu čiapočku a čierne lemované biele líca. Hniezdi v dutinách stromov, veľmi často obýva búdky, ale je veľmi prispôsobivá a nájdeme ju v hromadách dreva, kovových trúbkach, dutinách múrov, starých hniezdach strák a veveričiek, ale aj v dierach v zemi. 

 

Drozd čierny

Vidieť ho môžeme po celý rok. Často hniezdi v blízkosti ľudských príbytkov. Samce majú čierne perie a žltý zobák. Vďaka melodickému spevu sú drozdy neprehliadnuteľné.

 

Hrdlička záhradná

Tento vták je príbuzný holubom a na zimu zostáva na Slovensku. Hniezdi takmer zásadne v blízkosti ľudských obydlí.  Zvyčajne ich vidíme v pároch. Samec je o niečo väčší ako samica, ktorá má na vrchu hlavy bronzovo-hnedastý nádych a na chrbte je trocha tmavšia. Samec je na hlave a krku sivý s ružovkastým nádychom.

 

Žltochvost domový

Tento čierno-sivý vtáčik s oranžovo-červeným chvostom je na Slovensku ohrozeným druhom. Zdržiava sa v kameňolomoch, na skalách alebo v blízkosti ľudských príbytkov pri záhradkách a parkoch. Charakteristický je škrípavým spevom. Na Slovensko prilieta v marci.

 

Strnádka žltá

Obľúbený spevavec žijúci u nás celoročne je podobný kanárikovi. Hlavičku a spodnú časť tela má nápadne žltú a chrbát hnedý.

 

Kukučka obyčajná (jarabá, sťahovavá)

Kukučka je sťahovavý vták. Má sivasté telo, krídla ostré a jej chvost pripomína krahulca, s ktorým si ju mnohí zamieňajú. Hlavu má strapatú. Ozýva sa typickým “ku-kuk”. 

 

Vrabec poľný

Vrabec má temeno a záhlavie orechovohnedej farby a čiernu škvrnu na bielych lícach. Má malý podbradník čiernej farby, na bokoch krku biely golier. Vrchná strana tela je hnedej farby s čiernymi škvrnami, chvost a krídla hnedé. Spodná strana tela je belavá. Prebýva celoročne.

 

Ďateľ veľký

Má čiernobiele strakaté operenie. Samec má červený tyl hlavy, samica ho má čierny, mláďatá majú vršok hlavy červený. Poznáme ho podľa usilovného ďobania do kôry stromov. Zimujú u nás.

 

Žlna zelená

Je prevažne olivovo zelená s červeným temenom hlavy. Pri lete má žiarivo žltú kostrč. Samec má červené fúzy a samica čierne. Bežne sa zdržuje v korunách stromov. Jej chechtavé volanie je neprehliadnuteľné. Žlna je stály vták.  

 

Straka obyčajná alebo straka čiernozobá 

Veľká je zhruba ako vrana túlavá a vídame ju celoročne. Má dlhý stupňovitý chvost. Sfarbenú má hlavu, hruď a chrbát dočierna, brucho a ramená sú biele, krídla sú kovovo lesklé. Samec a samica sa navzájom neodlišujú. Vydáva hlasité škreky „šak-čak“, niekedy „šakerak“ alebo „kek-kek“,  menej polohlasné štebotanie. Najradšej obývajú otvorenú krajinu s roztúsenými stromami, alejami, stromoradiami a pásmi krovín.

Mohlo by vás zaujímať: Zabavte sa a pripravte si zaujímavé divadlo: Spravte si kŕmidlo pre vtáčiky

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia