Na trh mieri úplne nový typ baby monitoru

Na trh mieri úplne
Ilustračné foto
Zdroj: Sproutling
2014-08-17 00:01:29 |

Všadeprítomný baby monitor patrí k základným pomôckam mnohých novopečených rodičov. Od budúceho roka sa na trhu objaví novinka, ktorá ich život ešte zjednoduší.

Viete, kedy boli vynájdené úplne prvé baby monitory? Znie to neuveriteľne, no Zenith Electronics s nimi prišla už v roku 1937. Aj keď v súčasnosti by sme sa nad vtedajším prevedením iba pousmiali, myšlienka prežila a prichádzajú stále nové a nové inovácie. Žiadny stres, pokoj a pár hodín spánku navyše. Toto sľubujú rodičom bábätiek autori najnovšieho prenosného Sproutling baby monitoru snímajúceho detský spánok.

Vyvinuli ho bývalí inžinieri Apple a Google. Vďaka tomu, že jedna časť sa pripevní na členok bábätka, dokáže merať jeho tepovú frekvenciu, pohyb a dokonca rodičov poinformuje aj o jeho nálade. Má formu mäkkého umývateľného náramku, na ktorom sa nachádza červené puzdierko v tvare nejasného srdca. V ňom sú uložené senzory, Bluetooth LEtech a baterky.  Senzory zachytia  1000 dátových bodov za minútu  a odovzdávajú ich do aplikácie Sproutling, kde môžu rodičia vidieť funkcie dieťatka na displeji smartfónu vo forme blikajúcich svetielok. Informácie sa prenášajú prostredníctvom základne stanice alebo tzv. nabíjacej misky, ktorá sa nachádza v izbe, kde dieťatko spí.

Monitor sleduje dieťa aj jeho okolie

Monitor novej generácie upozorní rodičov aj na to, keď sa bábätko v spánku pretočí na bruško, čo zvyšuje riziko syndrómu náhleho úmrtia dojčiat. Tí môžu hneď zareagovať a pretočiť ho naspäť.  Odmeria tiež okolitú teplotu a hladinu hluku v miestnosti a bezdrôtovo rodičov upozorní, ak podmienky v izbe nie sú pre dieťatko ideálne. Absolútnou špecialitou je schopnosť predvídať, kedy sa bábätko preberie z driemot a rodičia budú mať jasnú predstavu o tom, koľko času majú ešte dovtedy, než malý človiečik bude potrebovať ich pozornosť.  Sproutling baby monitor sa môže pochváliť aj schopnosť určovať náladu drobčeka po prebudení, či bude nervózny alebo veselý. Aplikácia môže súčasne sledovať viac detí, ak bude mať každé na členku spomínaný náramok.  

Menej stresu pre rodičov bude znamenať aj tá schopnosť monitoru, že ak by niektoré monitorované funkcie bábätka neboli v norme, upozorní  ich na to. Hneď tak budú napríklad vedieť, ak mu stúpne teplota alebo jeho srdcová frekvencia nebude taká, aká by mala byť.

Kontroluje, no nestresuje

Spoluzakladateľ spoločnosti Sproutling, ktorá plánuje okrem monitoru uviesť na trh aj ďalšie technické vymoženosti pre rodičov  Chris Bruce hovorí, že ich cieľom je „dať rodičom späť kontrolu“ využitím moderných technológií a analýz dát. Napríklad, ak dieťa spí, rodič si vďaka informáciám, ktoré získa cez novo vyvinutý monitor, môže bez obáv venovať niečomu inému. Kým doterajšie monitory vyžadujú stálu pozornosť rodičov, nový systém im umožní zamerať ju na niečo iné. Keď niečo nebude v poriadku, monitor ich na to upozorní. „Dokáže komunikovať s rodičmi tak, že nespôsobuje úzkosť,“ konštatuje Bruce.

Technológiu monitoru 21. storočia vyvíjali experti dva roky. Baterky vydržia asi tri dni a dobíjajú sa položením do nabíjacej misky. Nabitie trvá tri hodiny. Odosielanie dát o dôležitých štatistických údajoch dieťaťa cez internet na servery Sproutlingu môžu dať rodičia pozastaviť, ale Bruce konštatuje, že dáta sú úplne anonymné a teda neidentifikovateľné.

V USA už začali s predpredajom tejto novinky a rodičia si ju môžu objednávať za 249 dolárov, bežná cena po uvedení na trh bude 299 dolárov. To, kedy sa objaví takýto monitor u nás a koľko zaň zaplatíme, ešte nie je zrejmé. 

 


Foto: Sproutling
Zdroj: theverge.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia