Sprcha: šampón, mydlo – infekcia

Sprcha: šampón, mydlo –
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2014-08-14 00:01:39 |

Napadlo vám niekedy, že sprchovanie môže byť pre malé deti rizikové? Rovnako aj pre seniorov, tehotné ženy či ľudí s oslabenou imunitou. Samozrejme, že nie sprchovanie samotné.

Radí MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy:

Problémom je sprchová hlava s ružicou! V teple a vlhku sa výborne darí baktériám – a keď si s veľkým pôžitkom vychutnávame prvé kvapky a šteklivý prúd vody rovno do tváre, nadýchame v tej vodnej triešti aj baktérie. Okrem bežnej flóry tam žijú aj také strašidlá ako Pseudomonas aeruginosa, Legionnella či Mycobacterium avium, ktoré sú schopné vyvolať dlhotrvajúci zápal dýchacích ciest alebo pľúc spojený s dýchavičnosťou, kašľom a chronickou únavou.

Zdravému dospelému človeku by to nemalo urobiť žiadny problém, ale ako môžete chrániť pred infekciou v sprche svoje dieťa?

  • sprchovú hlavicu aspoň raz za štvrť roka dôkladne zbavte vodného kameňa a hrdze (pomôže Fixinela a spol.: celú noc nechajte hlavicu ponorenú v koncentrovanom roztoku a potom ju rozoberte, dobre vyčistite kefkou a pred použitím dôkladne opláchnite čistou vodou)
  • pred sprchovaním nechajte ružicou naplno tiecť horúcu vodu 30 až 60 sekúnd
  • ak máte sprchovú hlavicu starú, kúpte si novú
  • niektoré moderné sprchové hlavy obsahujú membránový filter, ktorý znižuje riziko infekcie takmer na nulu


Foto: profimedia.sk
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia