Naplňte mikulášsky balíček zdravými dobrotami

Naplňte mikulášsky balíček zdravými
Ilustračné foto
2013-12-04 12:01:08 |

Motáte sa aj vy medzi regálmi v obchodoch a rozmýšľate čím zaplniť v piatok mikulášske balíčky? Vyhnite sa nekvalitným kakaovým pochúťkam a vsaďte na zdravšie dobroty.

Balíčky na Mikuláša deti dostanú nielen od vás, ale určite im budú chcieť urobiť radosť aj starí rodičia, tety, ujovia a ďalší známi. Často je sladkostí také kvantum, že deti nevedia ktoré jesť prvé. Láka ich všetko a tak ich do seba ládujú hlava nehlava. Celú rodinu asi neprevychováte, no aspoň vy môžete pripraviť balíčky, ktorých obsah deti poteší a zároveň nezaťaží organizmus zbytočnými prázdnymi kalóriami. Ešte vám nejaký ten deň na nákupy zostáva. Treba sa držať niekoľkých zásad.

1. Deťom do jedného roka v žiadnom prípade čokoládu, ani veľmi kvalitnú, do balíčka nedávajte. Podľa niektorých odborníkov je dobré počkať s čokoládami dokonca až do druhých alebo tretích narodenín. Čím neskôr drobci sladkú chuť čokolády objavia, tým lepšie.

Do žalúdkov bábätiek nepatria ešte ani žiadne oriešky. Postačí, ak na Mikuláša dostanú ovocie, ktoré im neskôr pokrájate, aby si ho mohli chytiť do rúčky. Ak veľmi chcete, aby mali aj nejakú sladkosť, kúpte radšej detské keksíky vhodné pre ich vek. Tie však tiež nepatria k tej najzdravšej výžive.

2. Ovocie, či už čerstvé alebo sušené, by malo dominovať aj v mikulášskych balíčkoch pre staršie deti. Každé obsahuje iné vitamíny a antioxidanty, tak im doprajte viacero druhov. Výber je bohatý. Nezabúdajte, umývať treba aj mandarinky, pomaranče či grepy pred šúpaním, lebo sú chemicky ošetrené. Sušené ovocie kupujte v bio kvalite, to nie je sírené ani inak chemicky upravované.

3. Deti od dvoch rokov, ak nemajú alergiu, si môžu v balíčkoch nájsť aj oriešky. Najlepšie sú vlašské orechy, obsahujú zdravý tuk, vlákninu, minerálne látky a vitamíny. Vhodné sú aj mandle, kešu a lieskové oriešky či pistácie. Arašidy radšej vynechajte, no ak už musia byť, kúpte nesolené. Burské oriešky majú síce veľa antioxidantov, ale zároveň sú veľmi náchylné na plesne, ktoré na prvý pohľad nevidno. Pre deti sú nebezpečné aj preto, lebo ich môžu ľahko vdýchnuť a začať sa dusiť. Podobný problém je tiež s hrozienkami, tak pri malých ratolestiach buďte opatrné aj s nimi.

Napriek tomu, že vlašské orechy sú veľmi zdravé, deti by ch nemali pojesť veľa. Už naše staré mamy hovorili, že tri orechy sú na dobrú pamäť, no štyri už na chorobu. 

4. Klasické cukríky a lízanky, ktoré sú súčasťou balíčkov, možno nahradiť o niečo prijateľnejšou variantou – cukríkmi a lízankami z hroznového cukru. Na trhu je dnes už široký výber, takže si určite vyberiete. Ak nepochodíte v potravinách, skúste v lekárni, väčšina ponúka aj takýto sortiment. Myslite na to, že aj hroznový cukor dodá deťom energiu, tak dbajte, aby ho nepojedli veľa.

5. Zásady – nezásady, mikulášsky balíček bez sladkých figúriek Mikuláša, čerta či anjela a nejakej čokolády by nebol ten pravý orechový. Skúste sa však v obchode poobzerať po kvalitnejších výrobkoch, nekupujte najlacnejšie, ktoré zbadáte. Často totiž nekupujete čokoládové figúrky, ale kakaové pochúťky, ktoré s čokoládou nemajú takmer nič spoločného, rovnako ako ani obľúbená biela čokoláda.

Nájdite si pri nákupe čas na preštudovanie etikiet na sladkostiach. Podľa zákona mliečna čokoláda musí obsahovať minimálne 25 percent kakaovej sušiny. Na etikete by mala byť aj informácia o podiele mliečnej sušiny, kvalitná mliečna čokoláda by jej mala obsahovať aspoň 14 percent. Kým čokoláda sa vyrába z kakaovej hmoty, tá v kakaových pochúťkach obvykle chýba a tiež v nich nenájdete kakaové maslo, ktoré je nahradené rastlinnými tukmi a cukrom. Chuť po margaríne výrobcovia často tlmia pridaním umelých čokoládových aróm, ktoré v klasických čokoládach nenájdete. Výrobky s označením nugátová, čokoládová, kakaová či iná pochúťka, pochúťka z kakaovej polevy či cukrovinka radšej do nákupného koša ani nedávajte.

Za pokus stojí pribaliť do balíčka horkú čokoládu. Extra horké čokolády, ktoré sú najkvalitnejšie, obsahujú 60 až 99 percent kakaa. Obvykle deťom veľmi nechutia, lebo nemajú sladkú chuť, no vyskúšať môžete. Možno zo začiatku uspejete horkou čokoládou s náplňou.

6. Niektoré maminy v snahe po zdravších pochúťkach pre deti siahajú po rôznych keksíkoch, no tie sú tiež plné prázdnych kalórií. Okrem toho sú v nich kadejaké farbivá, konzervanty a ďalšie látky nevhodné pre deti. Ideálne je upiecť vlastné keksíky a vkusne ich zabaliť. Ak nestíhate, vsaďte na bio keksíky či piškóty napríklad z amarantovej alebo celozrnnej múky a rôznych semiačok.

7. Naučte deti, že súčasťou mikulášskej nádielky je aj nejaká drobnosť. O to menej sladkostí budete musieť pribaliť. Ideálne sú darčeky s adventnou tematikou – knižky, figúrky, dózičky. Chlapcov vždy poteší nové autíčko, malé parádnice čelenka, prstienok alebo gumičky do vlasov. Na trh sa v posledných rokoch vrátili aj hračky, ktoré si pamätáme z nášho detstva, skúste deťom kúpiť hlinené guličky či krasohľad.

Ak už vaše dieťa dostane množstvo kadejakých čokolád a iných sladkostí, nedovoľte mu ich zjesť všetky naraz. Rozdeľte ich na viacero dní a dbajte, aby ich nejedlo pred hlavným jedlom. Jednotlivé porcie sladkostí by mali byť malé. Čím viac sladkostí ratolesť zje, tým väčšiu chuť na ďalšie bude mať, až kým ho nezačne bolieť brucho.

 

 

Fotogaléria


Foto: wikimedia commons
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia