Napečte na Vianoce zdravo

Napečte na Vianoce zdravo2013-12-02 12:00:42 |

Znovu je tu čas predvianočného vypekania. Pripraviť zdravšie cukrovinky neznamená automaticky vyradiť všetky klasické dobroty, stačí len použiť iné suroviny, ktoré menej zaťažia organizmus.

Prinášame vám pár rád ako napiecť dobroty od výmyslu sveta bez toho, aby ste si vyčítali, koľko prázdnych kalórií sa do vás a do malých žalúdkov vašich detí dostane. Stačí obmedziť klasickú bielu múku či biely rafinovaný cukor. Ak máte obavy, že rodina vám cukrovinky z inej ako bielej múky nezje, skúste ju aspoň sčasti nahradiť špaldovou, celozrnnou, kukuričnou, pohánkovou, amarantovou či ražnou. Pravdepodobne si rozdiel ani nevšimnú.

Na klasické pečenie sa výborne hodí špaldová múka, ktorá má vysoký podiel lepku alebo pšeničná celozrnná múka. Sú síce drahšie ako klasická biela, no určite sa oplatí do nich zainvestovať. Pri pečení dobrôt pre deti vsaďte na amarantovú múku, ktorá je bezlepková, má vysoký podiel vlákniny, obsahuje cenné minerály a lyzín (jedna z esenciálnych aminokyselín, ktoré ľudské telo nedokáže vytvoriť , nachádza sa napríklad v rybách, bravčovom a hovädzom mäse, sójových bôboch, šošovici, fazuli či arašidoch).

Biely cukor možno nahradiť prírodným trstinovým, medom alebo rôznymi druhmi obilných sirupov, napríklad ryžovým či pšeničným. Výborný je aj javorový alebo agáve sirup. Ak nemáte s nimi skúsenosti, radšej si ich vyskúšajte pri menej náročnom pečení, lebo cesto zároveň zvlhčujú. Do sladkostí obvykle stačí pridať polovičné množstvo cukru ako je napísané v recepte. Cukrovinky obaľujte namiesto v klasickom práškovom cukre v sušenom ovsenom mlieku, ktoré má sladkú chuť.

Používajte čo najviac orechov, ktoré obsahujú zdravé tuky na rozdiel od kupovaných stužených tukov. Snažte sa tiež používať nerafinované oleje, do pečenia sa hodí napríklad sezamový. Kypriaci prášok možno nahradiť vínnym kameňom, ktorý dostanete v drogériách či predajniach záhradkárskych a vinárskych potrieb. Na trhu sú už aj kypriace prášky, v ktorých výrobcovia deklarujú, že sú bezfosfátové a s vínnym kameňom.

Ponúkame vám zopár tipov na vianočné dobroty zo špaldovej múky a trstinového cukru, ktoré deti určite ocenia a vy budete mať lepší pocit, že ste im aj sebe napiekli zdravšie.

Špaldové medovníčky

400 g hladkej špaldovej múky (možno zmiešať špaldovú múku – cca 300g s ražnou hladkou – cca 100 g), 120 g medu, 160 g trstinového cukru, 60 g tuku, dve vajcia, jedna kávová lyžička sódy bikarbóny, jedna kávová lyžička perníkového korenia (lepšie je vyrobiť si vlastné, základ tvoria rozdrvené klinčeky so škoricou, možno pridať aníz, badián, mletý zázvor, kardamom, nové korenie či muškátový orech), kôra z jedného citróna (poriadne umytá)

Suroviny zmiešame a urobíme cesto, ktoré by malo aspoň 12 hodín oddychovať v chladničke. Potom stačí rozvaľkať a vykrajovať. Pečieme pri teplote 180 stupňov 8 až 10 minút. Medovníčky sú hneď mäkké.

Špaldové linecké pečivo

300 g špaldovej hladkej múky, 200 g tuku alebo masla, 80 g trstinového cukru,  dva vaječné žĺtky, jeden vanilkový cukor, džem

Prísady bez džemu zmiešame a rukou vypracujeme cesto. Necháme cez noc odstáť v chladničke, potom vyvaľkáme na pomúčenej doske na tenko a vykrajujeme. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov asi 10 až 15 minút. Vychladnuté zlepujeme džemom.

 

Čokoládové cookies zo špaldovej múky

150 ml sezamového oleja (možno použiť aj repkový alebo slnečnicový), 10 polievkových lyžíc javorového sirupu, 250 g celozrnnej špaldovej múky, lyžička vínneho kameňa, tri lyžičky kakaa, 100 g horkej čokolády 

Olej zmiešame s javorovým sirupom a vmiešame do toho ostatné suroviny aj s čokoládou pokrájanou na malé kúsky. Podľa vlastnej fantázie možno tvarovať kolieska či hrudky. Pečieme v rúre na 150 stupňov asi 15 minút. Cookies treba nechať vychladnúť na plechu, po vytiahnutí z rúry sú veľmi krehké.

Sezamové kolieska

100 g špaldovej múky hladkej, 100 g ovsených vločiek, 125 g tuku alebo masla, 125 g medu, 50 g vlašských orechov, 50 g sezamových semienok, jedna kávová lyžička vínneho kameňa

http://www.varecha.pravda.sk/la/00.gifOvsené vločky a orechy spolu pomelieme v mixéri na drobno. Všetky prísady spolu zmiešame a rukou urobíme cesto. Vytvoríme valec, ktorý uložíme aspoň na 20 minút do chladničky. S cestom sa trochu ťažšie pracuje, jednoduchšie sa rozvaľká, ak ho položíte na jednu potravinovú fóliu, druhou ho zakryjete a až potom vaľkáte na hrúbku cca 2,5 mm. Povykrajujeme kolieska, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme piecť v rúre pri 180 stupňoch asi 15 minút. 


Foto: wikimedia commons
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia