Zapojte do adventného pečenia aj deti

Zapojte do adventného pečenia2013-12-01 12:01:11 |

Rozmýšľate aké dobroty na Vianoce napečiete a ako to po nociach stihnete? Nestresujte sa. Začnite už teraz a doprajte radosť z prípravy sladkostí aj svojim deťom.

Pečenie s deťmi je síce komplikovanejšie a zdĺhavejšie, ak si ho však nenecháte na poslednú chvíľu, budete spokojná vy aj vaše ratolesti. Radosť z dobre vykonanej práce na ich tvárach vám určite vynahradí neporiadok, bez ktorého to asi nepôjde, rovnako ako aj nie úplne dokonalý výzor vianočných koláčikov. Nezakazujte im pomoc, no ani ich do nej nenúťte. Ak prejavia záujem, zapojte ich. Raz sa vám to určite vráti. Pamätajte, trpezlivosť ruže prináša.

Ako môžu deti pomáhať?

S najmenšími deťmi je to najjednoduchšie, stačí ich posadiť do detskej stoličky, aby vás mohli sledovať. Dobré je mať po ruke nejaké drevené či plastové varešky a podobné náradia, ktorými môžu búchať po stoličke alebo po stole.

Predškoláci a školáci sa už budú dožadovať zapojenia do pečenia, tak ich nechajte preosiať múku či trochu premiesiť cesto. Vyberajte pre nich úlohy, ktoré podľa vášho názoru zvládnu. Škôlkari by nemali mať problém s preberaním hrozienok, lieskových orieškov, kandizovaného alebo sušeného ovocia či triedením farebných lentiliek na zdobenie.

Dokážu tiež miešať rôzne plnky a polevy. Nečudujte sa však, ak plnky alebo polevy bude v miske zrazu akosi málo. Radšej sa na malých maškrtníkov pripravte a namiesto následného dohovárania dajte hneď na začiatku o niečo viac surovín. Dohliadnite, aby to so sladkým neprehnali, aby ste nemuseli celú noc hladkať bruško. Môžu skúsiť aj vykrajovanie, no je pravdepodobné, že namiesto hviezdičiek vzniknú obláčiky a z mesiačikov budú rovné tyčinky. Určite však budú aj tak všetkým chutiť.

Vykrajovanie je ideálnou prácou pre školákov. Tí vám môžu pomôcť aj pri zlepovaní lineckých koliesok či iných dobrôt marmeládou, medom alebo namáčať  sladkosti v čokoláde. Zo zdobenia medovníkov budú mať radosť všetky deti či už si polevu na ne vyrobíte alebo kúpite pripravenú v tubách.

Dbajte na bezpečnosť v kuchyni

Nikdy nezabúdajte na bezpečnosť detí a odstráňte z ich dosahu nože a ďalšie ostré predmety, ktorými by si mohli ublížiť. Ubezpečte sa, že elektrické zásuvky sú zabezpečené krytmi. Pri menších dozerajte, aby sa nepopálili o rúru alebo sporák. Bábätká, ktoré ešte nevedia chodiť a plazia sa či štvornožkujú, držte buď v detskej stoličke alebo ich do kuchyne pri pečení radšej nepúšťajte. Nezabudnite deťom prízvukovať, aby si pred pomáhaním v kuchyni umyli ruky, aj takto budete v nich pestovať hygienické návyky do budúcnosti.  

Pripravte deťom vlastné cesto

Mamičky, ktoré sa nedokážu vzdať pečenia dokonale vyzerajúcich cukroviniek, môžu deťom pripraviť ich vlastné cesto. Najobľúbenejším je recept na tzv. slané cesto, ktoré má podobné vlastnosti ako plastelína. Vhodné je najmä preto, že v ňom nie sú surové vajíčka, takže ho deti môžu pokojne otestovať a výborne sa s ním pracuje. Nechajte ratolesti, nech z cesta povykrajujú a modelujú čo len chcú, po upečení stvrdne a deťom zostanú ich výtvory na pamiatku. Môžte im dať k cestu šošovicu, fazuľu, korenie, klinčeky, cestoviny  a iné ingrediencie, ktorými svoje diela ozdobia.

Recept na slané cesto

2 hrnčeky múky, 1 hrnček soli, cca. 1 hrnček vody, olej

Múku dobre zmiešame so soľou a pridáme približne jednu šálku vody, aby cesto bolo pevné a dobre uchopiteľné. Nakoniec pridáme trochu oleja. Cesto možno podľa fantázie zafarbiť potravinárskymi farbami. Vykrojené alebo vymodelované výtvory pečieme v rúre zhruba 40 minút pri teplote 150 stupňov.

S ktorými adventnými dobrotami začínať?

Nebojte sa začať s pečením už teraz, určite nie je príliš skoro. Medzi prvé cukrovinky patrí obvykle linecké pečivo, ktoré môžete naplniť až neskôr. Rôzne kolieska, hviezdičky, kvetinky či iné tvary, ktoré si pripravíte, uschovajte v plastových alebo plechových dózach, v papierových by mohli stvrdnúť.

Minimálne s trojtýždňovým odstupom do Vianoc si napečte aj medovníčky, ktoré je vhodné skladovať v plechových dózach s kúskom chleba alebo jablka, aby zmäkli. Pripravte si tiež vanilkové rožky, medvedie labky, grilážky a rôzne orechové, kokosové či kakaové cukrovinky, ktoré zvyknete na Vianoce maškrtiť.  

Dobroty s maslom, rôzne rolády, trubičky či laskonky a podobné sladkosti si upečte týždeň pred Vianocami. Ako posledná sa zvykne robiť vianočka, ktorá musí byť čerstvá.

Pečenie budete mať jednoduchšie, ak si v jeden deň pripravíte viac druhov cesta, uložíte do chladničky a v nasledujúcich dňoch z nich budete postupne piecť sladkosti.


Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia