Má vaše dieťa záchvat ÚZKOSTI, strachu či paniky? Tieto techniky vám pomôžu situáciu zvládnuť

Má vaše dieťa záchvat
Zdroj: gettyimages.com
Zdroj: gettyimagees.com
2024-01-30 11:00:00 |

Nielen dospelí, ale aj deti môžu stres prežívať veľmi intenzívne. Predovšetkým citlivé povahy majú častú skúsenosť s ľahkými, no aj ťažšími záchvatmi paniky, strachu, úzkosti či obáv. Môže ísť o zážitok vyvolaný minulou skúsenosťou, návalom povinností či emócií, ktoré nezvládajú, alebo iných vážnejších problémov.

Pokiaľ sa záchvaty úzkosti opakujú, je potrebné vyhľadať odbornú pomoc. No v momente, keď dieťa nezvládne situáciu, a jeho svet sa na chvíľu zosype, plače, hodí sa o zem či naň doľahne úzkosť, väčšinou odborník poruke nie je. Povinnosť postarať sa o dieťa tak zostane práve na rodičovi, vychovávateľovi či pedagógovi. Ako rýchlo a účinne pomôcť dieťaťu, ktoré prechádza záchvatom?

Doprajte mu vzduch a ticho

Ak sa nachádzate v uzavretej miestnosti, okamžite otvorte okná, prípadne dvere. Dieťa potrebuje prívod kyslíka, aby sa organizmus okysličil. Ak ste v miestnosti s balkónom alebo záhradou, vyveďte ho von. Doprajte dieťaťu ticho. Vypnite televíziu, hudbu, telefón, odveďte ho na tiché miesto, oddeľte od hlučnej skupiny. Nekričte a nepanikárte, to celý stav podstatne zhorší. Keď sa začne upokojovať, doplňte mu tekutiny.

Správna technika dýchania

Takmer najúčinnejšia pomoc, ktorá pomôže deťom aj dospelým. Máte viacero možností. Napríklad sa dieťa zhlboka nadýchne, napočíta do 7 a vydýchne. Alebo pri nádychu počíta do 4, zadrží dych a pri výdychu počíta do 6. Pomáha aj to, ak dieťa pri nádychu aj výdychu počíta do štyroch.

Zameranie pozornosti

Nechajte dieťa niekoľko minút vedome dýchať a potom ho požiadajte, aby si v miestnosti vybral nejaký predmet. Na ten nech zameria pozornosť a sústredí sa len na jeho tvar, farbu, materiál či vzory. Použiť môžete aj techniku 5 - 4 - 3 - 2 - 1, ktorá sa zakladá na posilnení zmyslového vnímania. Dieťa sa zameria na 5 predmetov v miestnosti. Potom odlíši 4 rôzne zvuky z okolia. Pokračuje pomenovaním 3 predmetov a zamyslí sa nad ich využitím.  Rozlíši v priestore 2 vône, napríklad vôňu kávy, byliniek, kvetov či parfum. Nakoniec musí nájsť 1 vec, ktorá sa dá ochutnať a opíše, akú chuť by mala.

Opakujte spoločne vhodne zvolenú vetu

Posaďte dieťa na príjemné miesto, napríklad na vankúš, do obľúbeného kresla alebo na miesto, kde sa bude jednoducho cítiť pohodlne. Sadnite si oproti nemu, chyťte ho za ruky a spoločne opakujte zvolenú vetu:

  • Je to v poriadku, záchvat prejde.
  • Za chvíľu mi bude lepšie.
  • Záchvat odchádza.
  • Sme tu spolu, všetko bude v poriadku.
  • Všetko spolu vyriešime.

Spoločné opakovanie pomáha, aby sa detská myseľ sústredila na riešenie problému. Takúto pomôcku si môže zapamätať a využiť, aj keď pri ňom práve nebude nikto dospelý, na koho by sa mohlo dieťa obrátiť.

Pošlite úzkosť preč

Technika vhodná najmä pre malé deti pomáha zahnať preč negatívne detské pocity a dať stopku za nepríjemnou udalosťou.

Môžete to urobiť napríklad tak, že dieťa si fúkne do ruky a pošle “pocity úzkosti” preč, napríklad von otvoreným oknom. Rodič potom dvere rýchlo zatvorí, aby malo dieťa pocit, že udalosť záchvatu je uzatvorená. Táto technika pomáha malým deťom pochopiť, že záchvat skončil a aj napriek zlým pocitom je stav paniky či stresu preč.


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia