Anestézia pri návšteve detskej zubárky – ÁNO alebo NIE? Odborníčka RADÍ, čo robiť

Anestézia pri návšteve detskej
Ilustračné foto
Zdroj: Getty Images
2024-01-20 15:00:00 |

Návšteva detskej zubárky býva pre mnohých rodičov náročným zážitkom. Aby to všetko prebehlo o trochu jednoduchšie, môže sa použiť anestézia. Oplatí sa aj pri mliečnych zúbkoch alebo by to mali deti zvládnuť bez nej? Opýtali sme sa na to skúsenej odborníčky, MDDr. Ivany Pučekovej.

Rodičia by podľa zubárky Pučekovej mali v prvom rade dôverovať lekárovi a tiež by mali akceptovať, čo odporučí. Keďže zubár má veľa skúseností, najlepšie bude vedieť, čo je pre dieťa dobré a či je anestézia potrebná. Keď sa názory rodiča a lekára budú zhodovať, ošetrenie bude úspešné. 

Lokálnu anestéziu rozhodne odporúča

"Lokálnu anestéziu odporúčam použiť vždy pri ošetrení. Používam lokálny sprej lidokaín, môže byť aj v podobe gélu rôznej chuti. Následne jemnou ihlou aplikujem anestetikum intraligamentálne. Deťom neklamem, že pichne včelička, predsa kto by sa chcel dať dobrovoľne pichnúť včelou? Zúbok pošteklíme. Dieťa bude anestéziu brať ako nutnosť pri ošetrení aj do budúcnosti," prezradila nám odborníčka. 

Anestéziu nepoužíva len v prípade, keď sa napríklad dolný mliečny rezák hýbe tak, že stačí iba trhnúť, čo je sekunda. Inak ošetrenie bez anestézie nevykonáva. "V modernej stomatológii ani nerozmýšľam nad tým, že by som nedala anestéziu, naozaj iba v krajných prípadoch. Dôležité je odviesť pozornosť pacienta a vtedy aplikovať anestéziu a sú šťastní všetci," dodala. 

Má anestézia aj nejaké riziká?

Tak ako pri všetkom, aj v tomto prípade existujú isté riziká. Najčastejšie to sú podľa MDDr. Pučekovej alergické reakcie. "Niektorých pacientov si predpripravujeme na zákrok sedáciou tzv. „džúsikom“. Je to také množstvo analgézie, že dieťa je len oblbnuté, v určitých prípadoch však môže mať opačný efekt a dieťa je hyperaktívne či podráždené," uviedla pre Špuntík. 

Alergickú reakciu za svoju prax zažila iba jedenkrát, a to u dospelého pacienta. "Opuch a začervenanie nastal v oblasti aplikácie a trval zhruba hodinu a potom pomaly začal ustupovať. Kontaktovali sme pacienta na druhý deň a ešte stále bol prítomný jemný opuch. Pri alergii sa používa tzv. Epipen – je to sterilný roztok adrenalínu, ktorý sa autoinjektuje do svalu v naliehavom prípade," ozrejmila postup pri komplikáciách. 

Ako nám na záver prezradila, počas svojej praxe sa stretla aj s nepríjemnými skúsenosťami, kedy dieťa vôbec nespolupracovalo a ona musela so súhlasom rodiča pracovať aj nasilu. "Mrzí ma to, keď ošetrenie prebieha takýmto spôsobom, lebo dieťa nezabúda, zapamätá si to. Preto cieľom mojej práce je ošetrenie bez stresu," prezradila skúsená zubárka na záver. 

Ak teda pôjdete na zubné ošetrenie so svojimi detičkami, určite sa lokálnej anestézie neobávajte. Môže to priniesť výhody vám všetkým. 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia