Červené fľaky na lícach a šupinky na rukách? 5 TIPOV, ako jednoducho ochránite pokožku v zime

Červené fľaky na lícach
Zdroj: thinkstock.com
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2024-01-17 11:00:00 |

Pokožka v zime trpí, obzvlášť, keď ju tak ako v týchto dňoch prekvapia mínusové teploty. Neprospieva jej ani to, že doma naopak ide radiátor naplno a sprchujeme sa zásadne čo najteplejšou vodou.

Pokožka v zime trpí, obzvlášť, keď ju tak ako v týchto dňoch prekvapia mínusové teploty. Neprospieva jej ani to, že doma naopak ide radiátor naplno a sprchujeme sa zásadne čo najteplejšou vodou. Na tvári sa rýchlo objavia červené fľaky a drobné vyrážky, na rukách zas šupinky, či bolestivé chrasty. Pridajte do starostlivosti o pokožku niekoľko trikov a vaša koža sa vám poďakuje.

 

Zábal z olivového oleja

Aspoň raz za týždeň doprajte svojim rukám regeneračnú kúru. Natrite ich ruky z oboch strán pred spaním olivovým olejom, natiahnite rukavičky (špeciálne na zábaly kúpite v lekárni) a doprajte si spánok. Ráno budú vaše ruky, jemné, vyživené a hydratované.

Ak chcete zmenu, obľúbeného olivového oleja, vyskúšajte kokosový, ktorý pokožku príjemne prevonia, hroznový na omladenie kože alebo mandľový, na ktorý nedajú dopustiť krásne Talianky. Pár kvapiek oleja môžete niekoľkokrát do týždňa pridať aj do hydratačného nočného krému na tvár.

 

Bylinný wellness

Nemusíte hneď utekať do kúpeľov. Zalejte doma horúcou vodou bylinky, napríklad materinu dúšku, prasličku či žihľavu, skryte tvár pod uterák a naparujte. Pleť bude čistejšia, napnutá a o poznanie krajšia. Naviac získa hydratáciu a bylinkové naparovanie robí so suchými miestami zázraky. Potom môžete do vlažného bylinkového roztoku ponoriť na niekoľko minút aj ruky, prípadne uterák, a urobiť si zábal. Po naparovaní si doprajte už len ľahký krém.

 

Chráňte pokožku

Ako často v rannom zhone zabúdame prekryť hrdlo šálom, dať si na ruky rukavice alebo chrániť pokožku hlavy čiapkou. Takmer denne, najmä ak sa ponáhľame s deťmi. pripravte si túto základnú výbavu už večer, aby ste v rannom šere nemuseli hľadať šatku či kožené rukavice, a každé ráno si ich poctivo vezmite. Nezabúdajte, že čiapky a šály treba pravidelne prať a udržiavať suché, pretože prichádzajú do kontaktu priamo s pokožkou.

 

Sprchujte sa vo vlažnej vode

Hoci si všetci v zime radi doprajeme horúce kúpele, pokožka si kontakt s horúcou vodou užíva o čosi menej. Neraz nás potom v zrkadle prekvapia suché vlasy, fľakatá tvár a vysušené ruky či päty. Hoci je horúca voda príjemnejšia, vy si udržujte nižšie teploty a sprchu v zime zbytočne nepredlžujte. Dlhý kontakt s vodou pokožku vysušuje.

 

Ružová či levanduľová voda

Trochu hydratácie naviac dokáže divy. Vyrovnáva sa Ph pokožky a pleť je v náročnejšoom období vyživená a svieža. Na to vám najlepšie poslúži levanduľová alebo ružová voda, ktoré zoženiete aj v lekárni. Ich úlohou je hydratovať, predchádzať vráskam a pripraviť pleť na ďalšiu starostlivosť.


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia