Len 16 mesačný chlapček ZOMREL po tom, čo sa okúpal na KÚPALISKU: Do nošteka mu vliezla NEBEZPEČNÁ baktéria

Chlapček zomrel len niekoľko
Chlapček zomrel len niekoľko dní po kúpani sa na kúpalisku
Zdroj: Facebook, Unsplash
2023-09-21 19:00:00 |

Rodičia sa vybrali na kúpalisko spoločne s malým synčekom Michaelom. Vtedy ešte nikto netušil, že o niekoľko dní tragicky zomrie. Nebezpečná baktéria sa mu cez nos dostala do hlavičky a živila sa jeho mozgom.

Michael A. P. bol len16-mesačný chlapec, ktorý sa šiel so svojou rodinou zabaviť na kúpalisko. Do nosa mu však pri kúpaní vplával nebezpečný parazit - baktéria naegleria fowleri. Chlapec pochádzal z Arkansasu v USA, ako o tom informoval portál The Sun.

Zákerný parazit, ktorý sa mu dostal do nošteka, bol ukrytý vo vode v bazéne na kúpalisku Country Club of Little Rock. Malý Michael tragicky zomrel v Arkansaskej detskej nemocnici v pondelok 4. septembra 2023. Bazény klubu boli po jeho smrti okamžite zatvorené. Tento rok bol už 5. obeťou tohto parazita.

„Aj keď bol Michaelov čas na zemi krátky, dotkol sa sŕdc rodiny, priateľov a dokonca aj neznámych ľudí, s ktorými sa stretol, svojím žiarivým úsmevom a hravosťou,“ spomínajú na svojho synčeka so zármutkom rodičia Michael a Julie.

Napriek Michaelovej smrti Ministerstvo zdravotníctva Arkansasu (ADH) trvá na tom, že „pre verejnosť neexistuje žiadne pretrvávajúce riziko“.

Baktéria je veľmi nebezpečná

Podľa Ministerstva zdravotníctva Arkansasu baktéria naegleria fowleri žije v pôde a teplých sladkovodných jazerách, riekach, rybníkoch a horúcich prameňoch, ale možno ju nájsť aj v bazénoch a podložkách, ktoré nie sú poriadne udržiavané.

Do tela vstupuje cez nos a potom sa živí mozgovým tkanivom, čo vedie k jeho vážnemu neurologickému poškodeniu. Symptómy sa zvyčajne prejavia po 5 dňoch. Človek pociťuje silnú bolesť hlavy, má horúčky, trpí nevoľnosťou a vracaním.

Choroba potom postupuje a spôsobuje stuhnutosť šije, záchvaty, halucinácie a niekedy aj kómu. Infekcie sú podľa ministerstva zriedkavé, medzi rokmi 1962 a 2022 bolo hlásených iba 157. Takmer vo všetkých prípadoch je však smrteľná, pričom miera prežitia je len tri percentá.

Aby sa zabránilo ochoreniu, zdravotníci odporúčajú:

  • Držte nos zatvorený alebo používajte sponky na nos.
  • Udržiavajte hlavu nad vodou, keď sa zúčastňujete aktivít v teplých sladkých vodách.
  • Vyhýbajte sa činnostiam v teplej sladkej vode počas období vysokých teplôt vody.
  • Vyhýbajte sa zahrabávaniu alebo rozvíreniu dna v plytkých, teplých sladkovodných oblastiach.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia