ŠOKUJÚCE zistenia novej štúdie: U matiek, ktoré porodia veľké deti, môže vzniknúť nepríjemná porucha

ŠOKUJÚCE zistenia novej štúdie:
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2024-01-04 11:00:00 |

Nová štúdia naznačuje, že matky, ktoré porodia väčšie ako priemerné deti, majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky neskôr v živote.

Predchádzajúce štúdie ukázali, že tehotenská cukrovka vystavuje ženy väčšiemu riziku vzniku cukrovky 2. typu neskôr v živote.

Gestačný diabetes (tehotenská cukrovka) je tiež často prítomný u deti, ktoré vážia viac ako 90 percent všetkých narodených detí v danom období. U týchto detí je väčšia pravdepodobnosť, že budú prijaté na jednotku intenzívnej starostlivosti a neskôr v živote sa u nich rozvinú zdravotné komplikácie vrátane obezity a samotného diabetu 2. typu.

Teraz výskumníci zistili, že budúce mamičky, ktoré nemajú gestačný diabetes, ale porodia ťažšie dieťa, ako je priemerná váha 90-tich percent všetkých detí v rovnakom veku, sú tiež vystavené väčšiemu riziku vzniku cukrovky neskôr v živote.

Ich zistenia naznačujú, že mamičky, ktoré nemajú cukrovku, ale porodia veľké dieťa, majú zvýšené riziko vzniku prediabetu alebo cukrovky 2. typu, ktoré sa môžu prejaviť o 10 až 14 rokov neskôr.

Zvýšené riziko cukrovky a prediabetu u detí bolo stále prítomné aj po tom, čo sa výskumníci prispôsobili rizikovým faktorom pre rozvoj cukrovky 2. typu, ako je vek, obezita, vysoký krvný tlak a rodinná anamnéza cukrovky.

Vedúci autor štúdie, doktor Kartik Venkatesh, povedal: „Tento výskum naznačuje, že narodenie väčšieho bábätka, môže mať zdravotné následky aj pre tehotnú osobu bez tehotenskej cukrovky, keď má dieťa väčšie ako je normálne."


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia