Deti im ZAMENILI v pôrodnici! Desivý prípad, ktorý nechce zažiť žiadny rodič

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2023-12-07 19:00:00 |

Predstavte si, že dieťa, ktoré vychovávate, denne mu varíte a vodíte ho do škôlky, nie je vaše. Ktorý rodič by sa dokázal len na chvíľu vžiť do pozície matky či otca, ktorí zistia, že milované bábätko, ktoré majú niekoľko mesiacov doma, patrí iným rodičom?

Podľa najznámejšieho prípadu zámeny detí natočili v Česku aj úspešný seriál.

 

Údaje detí boli pozmenené

Seriál Kukačky voľne nadviazal na príbeh, ktorý sa odohral v Třebíčskej pôrodnici v roku 2007. Kým seriáloví malí hrdinovia boli chlapci, ktorí práve nastupovali do prvej triedy, v prípade skutočnej zámeny šlo o dve novonarodené dievčatká. Tie mali v čase odhalenia len pol roka.

9. decembra 2006 sa v Třebíčskej pôrodnici narodili štyri dievčatá a jeden chlapec. Medzi nimi boli aj Nikolka a Veronika. Pre rodinu Libora Broža a jeho partnerky Jaroslavy, ako aj manželov Čermákových tak začína najnáročnejšie obdobie v živote.

Obe dievčatá sa narodili krátko po sebe ráno deviateho decembra. Dodnes nie je úplne jasné, ako k zámene detí došlo, avšak krátko po pôrode boli obe novonarodené dievčatá v rukách pôrodných sestrier. Tie ich po troch hodinách vrátili mamám, avšak už zamenené.

Že k zámene došlo, muselo byť minimálne niektorých zamestnancom pôrodnice jasné, pretože už pri vážení novorodencov sa ukázalo, že pôvodné záznamy o váhe dievčat nesedia. Je pravdepodobné, že sestry tieto záznamy opravili.

 

Na začiatku bolo otcovo podozrenie

Jeden z otcov Libor Broža začal byť niekoľko mesiacov po narodení dcéry voči svojej partnerke podozrievavý. Keď ho okolie opakovane upozorňovalo, že dieťa sa naňho nepodobá, vyžiadal si test otcovstva.

Ten preukázal, že dieťa skutočne nie je jeho. Keďže partnerka si bola otcovstvom istá, šla na testy aj ona. Obaja rodičia však ostali šokovaní. Dieťa podľa DNA testov nebola ani jedného z nich. V októbri roku 2007 sa potvrdilo, že ide o zámenu detí a prípadom sa začína zaoberať polícia. o pár dní sa ukáže, že ani dcéra ďalšieho páru, ktorým sa 9. decembra 2006 narodilo v třeboňskej pôrodnici dieťa, nebola v skutočnosti ich.

Ešte v tento mesiac sa rodiny stretli, aby situáciu vyriešili. K zámene zrejme došlo preto, lebo obe mamičky mali krstné meno Jaroslava. Po prvom stretnutí sa rodičia dohodli, že deti si vymenia a bola im pridelená aj psychologička.

 

Rodičia dostali miliónové odškodné, trauma však ostala

Obe rodiny sa začali spoločne stretávať, aby rodiny mohli tráviť čas so svojimi deťmi. K výmene detí však došlo až v decembri, takmer rok po narodení. To niesli obe strany veľmi ťažko, a predovšetkým matky priznali, že sa z prežitej traumy nikdy celkom nespamätali.

Libor Broža s partnerkou mali neskôr ďalšie dieťa, ktoré však už mamička rodila v inej nemocnici. Ako sama priznala, nechcela byť na mieste, kde k nešťastiu došlo, a rovnako nedovolila, aby jej druhé dieťa odniesli preč. Manželia Čermákovci mali neskôr tiež dieťa, ale neradi sa k celej situácii vracajú.

Obe rodiny sa dodnes stretávajú a vychádzajú spolu dobre. Rodičia zvládli situáciu aj bez pomoci psychologičky, ktorá ich údajne nútila k rýchlej výmene, či aby deťom vykopali symbolické hroby.

Pôvodne boli v prípade obvinení štyria zamestnanci, neskôr sa obvinenia rozrástli na dvadsať osôb. Nemocnica sa za výmenu ospravedlnila, s jedným zamestnancom rozviazala pracovný vzťah, ďalší dvaja boli presunutí na inú pracovnú pozíciu a jednému bolo udelené napomenutie. Poškodené rodiny vysúdili niekoľkomiliónové odškodné.


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia