Pýta sa vás gynekológ na pohlavný styk? 3 prípady, kedy má na to právo!

Pýta sa vás gynekológ
Zdroj: Unshplash/We-Vibe Toys
2023-12-28 19:00:00 |

Téma pohlavného styku sa určite neradí k tým, ktoré rozoberáme so susedkou vo výťahu či so známou, s ktorou sa stretneme v autobuse. V gynekologickej ambulancii má však zelenú.

Nemusíte mať hanblivejšiu povahu na to, aby ste sa cítili nekomfortne pri konverzácii o svojom intímnom živote. ,,Mali ste už pohlavný styk?” Otázka, ktorá môže na prvý pohľad znieť netaktne a drzo, avšak z úst gynekológa je v určitých prípadoch nutná.

Lekárka Lucia Ďurčeková, ktorá na Instagrame vystupuje ako mama_gynekologicka, prezradila, že sa často stretáva s tým, že na ňu pacientky pri tejto otázke pozerajú s výrazom tváre “čo vás do toho”. Ženám tak zhrnula niekoľko prípadov, kedy je normálne pýtať sa práve na pohlavný styk.

1. U mladučkých pacientiek

,,Pokiaľ žena nemala pohlavný styk, nevyšetrujem ju cez pošvu ani jej nezavádzam pošvové zrkadlá. Palpačné vyšetrenie sa robí cez konečník a ultrazvuk cez bruško,” vysvetlila lekárka.

2. Po pôrode

Ženy podľa doktorky často nevedia, že pohlavný styk po pôrode môže veľmi bolieť. A tak sa zbytočne trápia, pretože sa na to po šestonedelí hanbia svojho lekára opýtať. Veľkou pomocou vie byť dobrý fyzioterapeut. ,,Každej žene po pôrode odporúčam, aby si dala po pôrode fyzioterapeutom skontrolovať panvové dno aj jazvy. Po ruptúre, nástrihu či po sekcii,” hovorí Ďurčeková.

3. V období prechodu

Nedostatok estrogénu spôsobuje suchšiu pošvu a tá zase spôsobuje nepríjemný pohlavný styk. Nie je to neobvyklé ani tesne po 40-tke. Existujú však lubrikačné gély či krémy s obsahom estrogénu, ktoré vedia v tomto smere pomôcť.

Lucia Ďurčeková sa niektorých svojich pacientiek pýta aj iné chúlostivejšie otázky, ako je napríklad počet se*uálnych partnerov. ,,Vtedy, keď to uznám za vhodné. Pri diagnostikovaní se*uálne prenosnej choroby. Pri zlých cytologických nálezoch a HPV infekcii v mladom veku. Pýtam sa, kedy začali se*ovať a koľkých mali partnerov. Pretože HPV vírus je prenosný pohlavným stykom. Spôsobuje rakovinu krčka maternice. Čím skôr dievča začne pohlavne žiť a čím viac partnerov prestrieda, tým väčšia šanca, že si tento suvenír zadováži. Pýtam sa aj na partnerov. S cieľom zistiť aspoň orientačne ich se*uálne správanie,” uvádza odborníčka, priznávajúc, že aj jej sú takéto debaty nepríjemné.

,,Občas sa pri odpovedi naozaj zadivím. Vek: 17 rokov. Počet sexuálnych partnerov: 5,” prezradila Ďurčeková, ktorá na záver dodala, že spomínané otázky sú síce divné, no z úst gynekológa úplne oprávnené.

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/S
Zdroj: Instagram/mama_gynekologicka

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia