Čo s vybitým zubom? Namočte ho do mlieka a bežte k zubárovi!

Čo s vybitým zubom?
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-06-13 18:00:00 |

Nielen rozbité kolená sú neželanou, ale dosť bežnou súčasťou blížiacich sa letných prázdnin. Často musíme riešiť aj detské poranenia úst a zubov. Čo vtedy robiť a čo nerobiť?

Niekedy stačí málo, sekunda nepozornosti, jedno malé zakopnutie, nevinná jazda na bicykli či kolobežke a nešťastie je na svete. Dieťa si rozrazí ďasno, ústa či líce, odlomí si alebo vybije zub, rozhryzne jazyk... Zachovajte paniku, vieme, čo robiť v každom z týchto prípadov.

Kedy stačí domáce ošetrenie?

Ak si dieťa jemne buchne ďasno, ktoré začne krvácať, cesta na zubnú pohotovosť je zbytočná. V tomto prípade stačí vytierať okolie ďasna dezinfekčnou vodou bez alkoholu s obsahom 0,12 % chlorhexidínu alebo dať na vatičku vychladený odvar z repíka,“ radí MDDr. Beáta Marčanová, detská stomatologička z kliniky Dr. Martin.

Nasledujúci týždeň odporúča kašovitú stravu a zvýšenú ostražitosť. „Rodič by si mal všímať prípadné zmeny na zuboch, napríklad zmenu farby. Treba spozornieť, ak sa dieťa začne sťažovať na bolesť a citlivosť zubov, ale to pri tomto type úrazu nie je časté,“ upokojuje zubárka.

Podobne doma a v pokoji môžete ostať, ak si dieťa odlomí kúsok z mliečneho zuba. „Pokiaľ ide o ulomenie drobného kúska, to si rodič často ani nevšimne. Zub sa sám zahladí a nemusíme dieťa stresovať zbytočným zákrokom,“ je presvedčená odborníčka zo zubnej kliniky.

Vybitý zub treba namočiť a doniesť ho stomatológovi

Stáva sa však, že sa z mliečneho zuba odlomí väčšia časť. Vtedy má zmysel navštíviť s dieťaťom zubára, nech zvyšok zuba zahladí, aby nedochádzalo k dráždeniu pery alebo líca. Lekárka odporúča kontrolu aj v prípade, že si drobec vybil celý mliečny zub. „Určite je namieste odborne skontrolovať zubné lôžko, ranu vyčistiť a poučiť rodičov, ako sa o ranu starať,“ pokračuje doktorka B. Marčanová.

Oveľa vážnejším problémom je odlomenie alebo vybitie trvalého zuba. Možno vás prekvapí, že v oboch prípadoch lekárka odporúča postup, ktorý zaváňa radami našich starých mám – zub namočiť do mlieka. „Áno, je to pravda. Ak nájdete fragment odlomeného zuba, je skvelé doniesť ho k zubárovi, ktorý ho vie ,prilepiť‘ naspäť. Aby dovtedy nevyschol, je dobré namočiť zub buď do vody, mlieka alebo sliny,“ radí stomatologička z kliniky Dr. Martin.

Za určitých okolností sa dá podobným spôsobom zachrániť aj celý vybitý trvalý zub. „Vybitie trvalého zuba je akútny stav a je nutné vyhľadať zubného lekára čím skôr, ideálne do hodiny. Zub je potrebné priniesť a dovtedy ho treba uchovať v spomínanej tekutine. Zub lekár vloží späť do vydezinfikovaného lôžka a zafixuje sa špeciálnou dlahou.“

Po akom úraze úst určite navštívte s dieťaťom lekára?

Skontrolovať ústnu dutinu, ďasno či poranené líce odporúča Beáta Marčanová v nasledujúcich prípadoch. „Keď sú ďasno, líce alebo pera rozrazené a tržná rana je väčšia, je dôležité zistiť, či v nej nie je cudzí predmet a vydezinfikovať ju. Ak chýba časť zuba, treba urobiť aj röntgenovú snímku, či sa úlomok nenachádza napríklad v rozrazenej pere alebo líci, čo by mohlo spôsobiť komplikácie. Niekedy je nutné ranu aj šiť. Röntgen sa robí aj v prípade, keď sa odlomilo z trvalého zuba.“ Vtedy treba preveriť, či nedošlo k fraktúre koreňa.

Po úrazoch je dôležitá pravidelná kontrola. „Aj keď ste s poškodeným zubom alebo ďasnom nešli k lekárovi, určite poškodenie spomeňte v rámci preventívnej prehliadky,“ odporúča stomatologička. „V prípade odlomeného trvalého zuba je potrebná aj pravidelná kontrola testu vitality a snímkovanie, ktoré odhalí, či nedošlo k zápalovým zmenám v okolí koreňa.“ Tieto kontroly sú dôležité aj vtedy, keď bol zub zrekonštruovaný bielou fotokompozitnou výplňou.

Pohotovosť môže byť problém, skúste aspoň konzultáciu

Úrazy detí sú v lete veľmi časté. Problém môže nastať, ak si vyžadujú rýchly zásah. Zubných pohotovostí je nielen na Slovensku ako šafranu a ich ordinačné hodiny sú chudobné. „Ak si rodič nie je istý, či je úraz akútny alebo ako ďalej postupovať, odporúčam aspoň zavolať na zubnú pohotovosť alebo svojmu stomatológovi,“ dáva poslednú radu MDDr. Marčanová zo zubnej kliniky Dr. Martin.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia