Top potraviny, ktoré najviac poškodzujú detské zuby

Top potraviny, ktoré najviac
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-02-15 08:00:00 |

Starostlivosť o zdravie dieťaťa je prioritou väčšiny rodičov. Mnohí však zabúdajú na zdravie ústnej dutiny. Zuby a ďasná pritom potrebujú rovnakú starostlivosť, ako iné časti tela.

Kazy, povlak, bolesť zubov či ich sfarbenie sú len niektoré z problémov, s ktorými sa môžeme stretnúť v každodennom živote v dôsledku nedostatočnej hygieny alebo nevhodnej stravy. Toto je päť najhorších potravín, ktoré by ste mali minimalizovať ako súčasť stravy vášho dieťaťa, aby ste predišli poškodeniu zubov.

1.  Sladkosti

Či už sú to cukríky alebo iné sladkosti, ktoré sa lepia na zuby, nie sú pre zdravie ústnej dutiny dobré, lebo baktérie majú vtedy sviatok. Okrem sladkých lepkavých jedál sú pre zuby mimoriadne škodlivé aj kyslé lepkavé jedlá, pretože obsahujú kyselinu, ktorá narúša sklovinu.

2.  Citrusové plody

Citrusy a citrusové šťavy majú vysoký obsah kyselín, čo je škodlivé pre sklovinu. Ak si máte vybrať medzi citrónami, limetkami a pomarančmi, v tom prípade zvoľte pomaranč, lebo obsahuje najmenej kyselín. Uistite sa, že dieťa konzumuje tieto plody s mierou a pri pití citrusových štiav mu dajte slamku, aby nedochádzalo k priamemu kontaktu so zubami.

3. Popcorn

Aj keď je vyrobený z celozrnnej kukurice a možno ho preto zaradiť k zdravším pochúťkam, môže sa zaseknúť pod sliznicou ďasien, čo má za následok drobné ranky a následnú infekciu ďasien. Po konzumácii popcornu by si preto dieťa malo umyť zuby, ideálne aj medzizubnou kefkou. Naučte ho, že po každom jedle je potrebné počkať s umývaním zubov aspoň 10 až 15 minút.

4. Sýtené nápoje

Deti majú mäkké zuby, ktoré sú mimoriadne citlivé na horúce a studené tekutiny. Nápoje sýtené oxidom uhličitým sú škodlivé nielen pre telo, ale rovnako zlé sú aj pre ústnu dutinu. Zuby sú vystavené kyseline uhličitej prítomnej v týchto nápojoch, čo vedie k poškodeniu skloviny a zuby sú náchylnejšie na kazy. Prvou pomocou je oplachovanie zubov čistou vodou po pití sýteného nápoja, aby sa minimalizovali jeho nepriaznivé účinky.

5. Zemiakové čipsy

Zemiakové čipsy a iné krekry obsahujú obrovské množstvo škrobu, ktorý sa nakoniec premení na cukor a poškodí zuby. Okrem toho majú tieto potraviny tendenciu uviaznuť medzi zubami a živia sa nimi baktérie prítomné v zubnom povlaku. Čím dlhšie sú čipsy na zuboch, tým viac času majú baktérie, aby sa nimi živili, a tým vyššia je pravdepodobnosť, že sa vytvoria kazy. Opäť treba teda zuby po ich konzumácii poctivo umyť.  

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia