Kedy hrozia dieťaťu takéto zuby?

Kedy hrozia dieťaťu takéto
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-07-02 15:30:00 |

Zdravé biele zuby sú pýchou nielen dospelých, ale aj detí. Zubári upozorňujú, že záleží aj na mliečnom chrupe. Čím podľa nich detským zúbkom najviac ubližujeme?

Veľa detí pod päť rokov má zhnité zúbky. Chorý chrup majú neraz aj školáci, ktorým len prednedávnom narástli „dospelácke“ zuby. A nie sú za tým iba sladkosti či sladké nápoje! Veľa rodičov je presvedčených, že keď dajú svojmu dieťaťu na desiatu alebo olovrant namiesto sladkostí sušené ovocie, urobia niečo dobré pre ich zdravie. Opak je však pravdou. Zubní experti tvrdia, že práve to im skôr ublíži, ako pomôže. Dokonca tvrdia, že sušené ovocie je pre detské zuby škodlivejšie ako čipsy. Obsahuje totiž priveľa cukru, ktorý sa lepí na chrup. 

Sušené hrozienka sú bohaté na vitamíny, železo a sú skvelým antioxidantom. Pôsobia protizápalovo, znižujú riziko vzniku rakoviny. „Napriek svojim výhodám nie sú vhodné ako desiata pre malé deti,“ varujú zubári. Tým, že sú lepivé, vykrmujú baktérie a vytvárajú tak priestor na tvorbu zubného kazu. Rodičia v snahe dávať deťom zdravú stravu ich kŕmia množstvom ovocia, ktoré však často obsahuje viac cukru ako niektoré čokoládové dobroty.

Napríklad priemerne veľký pomaranč 23 gramov cukru, zatiaľ čo tyčinka Kit Kat bar s dvoma paličkami obsahuje len 10,8 gramov. Sušené ovocie je ešte škodlivejšie, pretože má väčšiu tendenciu držať sa na zuboch. Na 100 gramov sušených marhúľ pripadá 53 gramov cukru.

Zubári nechcú navádzať rodičov, aby svojim deťom dávali na desiatu čipsy, ktoré samozrejme nie sú vhodné pre ich zdravie. No upozorňujú, že sú pre zúbky menej nebezpečné. To, že sušené ovocie chrupu škodí je fakt, ale neznamená to, že by deti mali prestať jesť hrozienka úplne. Ich prínos a nutričná hodnota je veľká. Urobíte však lepšie, ak ich primiešate deťom do kaše alebo jogurtu, akoby ich mali jesť samostatne.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia