Detské zúbky: Ako ich udržať čisté a zdravé?

Detské zúbky: Ako ich
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-01-05 20:30:00 |

Vianočné a povianočné obdobie je v mnohých rodinách náporom nielen na žalúdky, ale pre množstvo sladkostí, ktoré v tomto čase pojeme, aj pre zuby.

Snáď každý rodič má v hlave dilemu: dať alebo nedať? vianočné a novoročné obdobie bez sladkostí je takmer nepredstaviteľné. Dá sa to vyriešiť tak, aby sme neohrozili jeho zdravie a predsa len mu povolili sladkostí viac ako bežne cez rok?

Naraz a viac!

„U nás doma to robíme tak, že si dáme už počas štedrej večere mnoho vecí, ktoré obsahujú cukor. Máme oblátky s medom, jabĺčko, po večeri koláče. A viete, čo sa stane? Zrazu máme dosť, nepotrebujeme viac. Takže moja rada znie, ak sladkosti, tak viac naraz a nie celý deň po troškách. Lebo žiadny rodič nedosiahne, aby si dieťatko umývalo zuby, povedzme, desaťkrát za deň po každej zjedenej sladkosti,“ radí MUDr. Kristína Kardelis, detská stomatologička zo zubnej kliniky Dr. Martin. Pritom stále platí, že sladkosti sú výnimka, nie pravidlo.

Prečo je cukor problém?

Že cukor škodí, isto viete. Ale viete prečo? „Pretože baktérie v ústach cukor, ktorý zostal vo zvyškoch potravy na zuboch a medzi nimi, rozkladajú. Pritom produkujú kyseliny, ktoré rozleptávajú  sklovinu a vzniká kaz,“ vysvetľuje detská stomatologička. Detské mliečne zuby sú však ohrozenejšie než zuby dospeláka. Mliečny zub sa rýchlejšie kazí, lebo má tenšiu sklovinu. Aj relatívne malý kaz môže byť blízko zubného nervu a zub môže začať bolieť. Preto je veľmi dôležitá správna hygiena a pravidelná kontrola u zubného lekára,“ dodáva Kardelis. 

Kapitola ovocie

Nielen kolekcie, koláčiky a všakovaké výslovné sladkosti obsahujú cukry. Tie sú napríklad aj v ovocí. Čerstvé ovocie je v prvom rade plné vitamínov a je zdravé, ale aj ono obsahuje cukry a kyseliny, ktoré škodia zubom. Po konzumácii je dobré si  ústa vypláchnuť čistou vodou a kyseliny tým zriediť,“ upozorňuje odborníčka.  A čo sušené ovocie? Sušené ovocie je zbavené tekutiny, ale obsahuje cukor a hlavne je lepivé. Zvyšky sa tak ľahko dostanú do rýh na stoličkách a medzi zuby.“

Čerstvé ovocie je teda bez debaty zdravé a každý rodič v duchu skáče od radosti, keď jeho dieťa zje aspoň svoju malú dennú dávku. Ako však spomína aj detská stomatologička, je múdre vypláchnuť ústa aj po jabĺčku alebo banáne čistou vodou, aby sa kyseliny v ústach čo najviac zriedili. „Podobne odporúčam pokračovať aj po jedení nelepivých sladkostí, ako sú koláčiky a keksíky,“ dáva ďalšiu radu zubárka.

Ak má váš drobec rád ovocnú kapsičku, pokojne mu ju doprajte. „Deti by však mali obľúbené ovocné kapsičky zjesť naraz a nie cuckať počas celého dňa. Nesmieme dovoliť cukru pôsobiť na zuby permanentne,“ upozorňuje detská stomatologička.

Čipsy nie sú sladkosť, ale...

Po papaní sušeného ovocia alebo čipsov (ktoré sú, mimochodom, tiež plné cukrov) však zúbky treba umyť kefkou a pastou, a to hneď po ich zjedení, aby sme odstránili zvyšky, ktoré ostali v stoličkách a medzi zúbkami. „Vo všetkých potravinách, a teda aj v slaných čipsoch či iných slaných pochúťkach, sú cukry. Tieto pochutiny  sa ľahko dostanú do medzizubných priestorov či zubných rýh, preto treba čisteniu aj po slaných potravinách venovať veľkú pozornosť. Najhoršie sú však sladkosti, ktoré sa na zuby lepia a je ťažké ich umyť. Napríklad také gumové medvedíky, turecký med, štolverky a podobne,“ konštatuje detská zubárka. Takže hor sa zase do kúpeľne!

Vyzerá to ako otrava, ale dá sa to vidieť aj z lepšej stránky – ak si deti musia ísť umyť zuby po každej zjedenej kolekcii, salónke a cukríku, možno prestanú tak veľmi túžiť po sladkostiach.

Sladké pitie

Rovnako ako sladkosti, aj sladené nápoje dokážu na zuboch napáchať veľké škody. „Najzdravšia pre zuby je čistá voda,“ potvrdzuje stomatologička. „Džúsy a sladké nápoje odporúčam piť výnimočne a nárazovo, pretože obsahujú veľmi veľa cukrov a kyselín. Najviac poškodzuje sklovinu citrónový a grepový džús a kolové nápoje.“

Nie je teda hriech dať dieťatku napiť sa aj sladkého nápoja, ale namiesto toho, aby ho malo poruke celý deň a dalo si hocikedy, mu ho mama alebo otec dajú nárazovo a výnimočne.

Rituály so strojčekom

Nielen po sladkej chvíľke, ale po každom jednom jedení by si malo umyť zuby aj dieťa, ktoré nosí fixný strojček pripevnený o zuby zámkami. „Je to dôležité, pretože na zámkach, ktoré sú spojené drôtikom, sa zachytáva veľa zvyškov potravy,“ upozorňuje Kardelis. „Takzvané nočné strojčeky sa nasadzujú na noc na už vyčistené zuby. Neviditeľné strojčeky, ktoré sa nosia vo forme dlahy nasadené na zuboch 23 hodín denne, sa dávajú počas jedenia dole a skôr ako ich opäť nasadíte, treba si zuby umyť.“

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia