Táto bežná CHYBA pri umývaní ZUBOV sa vám vypomstí

Táto bežná CHYBA pri
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-10-20 15:30:00 |

Robí to tak väčšina dospelých ľudí a učia to aj svoje deti. Po umytí zubov si pastu z úst vypláchnu čistou vodou a mnohí nakoniec použijú ešte aj ústnu vodu.

Je to taký klasický postup – umyjeme si zuby kefkou, na ktorej máme natlačenú pastu, v tom lepšom prípade použijeme na dočistenie medzizubnú kefku, ústa vypláchneme vodou a tešíme sa, aký máme svieži dych. Pre ešte lepší pocit na záver použijeme ústnu vodu. V skutočnosti to však nie je až taký dobrý nápad, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Vyplachovaním ústnej dutiny po očistení zubov sa zbavíme fluoridu z pasty zachyteného na zuboch, ktorý ich posilňuje. Ak by sme ho tam nechali dlhšie, boli by silnejšie a zdravšie. Práve to je dôvod, prečo to netreba s vyplachovaním preháňať.

Zubári často upozorňujú, že pri umývaní zubov používame zbytočne veľa pasty. Pokojne postačí množstvo rovnajúce sa jednej fazuľke. Nachádza sa v nej dostatočná koncentrácia fluoridu potrebného pre chrup. V malom množstve má totiž fluorid na sklovinu, resp. kosti pozitívny účinok, ale vo väčšom množstve môže aj škodiť.

Dve minúty sú základ

Dôležitejšia je technika a čas, ako dlho si zuby čistíme. Priemerne nám to trvá 45 sekúnd, čo je veľmi krátka doba. V ideálnom prípade trvá umývanie zubov dve minúty. Aj preto viacerí výrobcovia pridávajú neraz ku kefkám či pastám pre deti malé presýpacie hodiny, ktoré sa presypú práve za spomínané dve minúty. Ak ich má dieťa na očiach, samo si odsleduje, či si už zúbky umýva dosť dlho alebo nie. Nakoniec by ste ich však mali dočistiť vy, lebo predsa len deti sa správnu techniku umývania ešte len učia. V škandinávskych krajinách nie je ničím nezvyčajným, keď rodičia na záver dočistia zuby aj 11 či 12-ročnému dieťaťu. Nie je to žiadna hanba a zdravé zuby za to určite stoja.

Keď použijeme menej pasty, nemáme potrebu vyplachovať si ústa vodou, stačí vypľuť to, čo nám tam zostalo. Ak sa vám to zdá neprirodzené a vypláchnutie vodou je pre vás už automatickou záležitosťou, skúste si jej dať menej a nedržte ju v ústach dlho. Rovnako, ak máte potrebu dať si ústnu vodu, urobte tak, ale najskôr 30 minút po umytí zubov. Niektorí odborníci radia používať ústnu vodu radšej pred umytím zubov. Koncentrácia fluoridu je v nej nižšia ako v zubnej paste a tak keď si ňou vypláchnete ústa po zubnej paste, znížite jeho účinok. Takže prácne dvojminútové čistenie spláchnete sviežo voňajúcou vodou, ktorá narobí v tomto prípade viac škody ako úžitku...

Ústne vody majú svoj význam

Určite je dobré použiť ústnu vodu v prípade, že nemáte k dispozícii kefku a pastu. Napríklad po obede alebo po večeri, vďaka čomu sa zbavíte zvyškov jedál spomedzi zubov. Nikdy si však bezprostredne po jedle neumývajte zuby kefkou a pastou. Na zuby totiž ešte nejaký čas pôsobí kyselina z jedla a keď sa to spojí s mechanickým podnetom, sklovina sa stenčuje. Vyčkajte minimálne 15 minút, ideálne pol hodinu.

K tomu, aby ústna voda pôsobila tak ako má, treba ju preplachovať v ústach 30 až 60 sekúnd. Nie je na škodu, ak si ňou ešte pred vypľutím vypláchnete aj hrdlo, kde sa nachádzajú rôzne baktérie.

Nezabúdajte na medzizubné kefky!

Deti by mali používať ústne vody určené špeciálne pre ne, ale nie je to vôbec nutné, ak si pravidelne a dostatočne dlho svoje zúbky umývajú kefkou a pastou. Dôležitejšie je naučiť ich primerane veku používať medzizubné kefky, na ktoré by nemali zabúdať nielen deti, ale ani dospelí. Najmä tí, ktorí majú „hustejší“ chrup sa vďaka pravidelnému umývaniu medzizubnou kefkou môžu vyhnúť zbytočným kazom, najčastejšie na zadných zuboch. Ak ste tak doteraz nerobili a rozhodli ste sa, že idete do toho, nezľaknite sa krvácania. To by malo po jednom až dvoch týždňoch vymiznúť. Dôvodom je to, že ďasná medzi zubami sú veľmi citlivé, lebo v zubnom povlaku na zuboch, okolo zubov a medzi nimi sa usádzajú baktérie, ktoré ich dráždia. Ak ste doteraz medzizubnú kefku, prípade niť nepoužívali, je veľmi pravdepodobné, že vaše ďasná nie sú v takej kondícii, v akej by mali byť.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia