Zúbky sa tlačia: Pozor na homeopatické gély!

Zúbky sa tlačia: Pozor
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-10-18 00:35:36 |

FDA varuje pred homeopatickými gélmi a tabletkami, ktoré rodičia používajú, keď sa deťom prerezávajú zúbky.

Úrad pre kontrolu potravín a liečiv v USA (FDA) na svojej stránke informuje, že za posledných šesť rokov má k dispozícii 400 správ o nepriaznivých vedľajších účinkoch homeopatických gélov a tabletiek používaných pri prerezávaní zúbkov, vrátane horúčky a kŕčov. Dokonca upozorňuje aj na 10 prípadov úmrtia, ktoré môžu tiež s používaním homeopatík súvisieť . 

Po tom, ako FDA pred dvomi týždňami o rizikách informovala, lekárenská sieť CVS Pharmacy známa širokou ponukou homeopatických liečiv, dobrovoľne stiahla z predaja všetky homeopatické gély a tabletky spoločností Orajel Naturals Hyland. Tie sú významnými výrobcami homeopatík. Spoločnosť Hyland oznámila, že vzhľadom na oznámenie FDA prestáva svoje výrobky do lekární distribuovať. 

Homeopatické liečivá používané pri prerezávaní zúbkov neboli schválené FDA. Úrad konkrétne názvy produktov, s ktorými môžu nepriaznivé účinky súvisieť, nezverejnil. Dôvodom je to, že kontrola ešte stále neskončila. FDA však rodičom odporúča, aby homeopatiká pri prerezávaní sa zúbkov drobčekov nepoužívali a vyhodili ich.

A ako je to s homeopatikami určenými na používanie pri prerezávaní zúbkov na Slovensku?

„Na Slovensku nemáme registrovaný žiadny homeopatický liek v liekovej forme, gél alebo tablety (guličky),“ uviedla pre portál špuntík.sk tlačová hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Diana Madarászová. Podotkla, že ako jediný homeopatický liek s indikáciou prerezávanie zúbkov  je na Slovensku registrovaný  perorálny roztok  CAMILIA (viaczložkové homeopatikum). Zdôraznila, že každý registrovaný liek (aj homeopatický) je potrebné užívať v súlade so súhrnom charakteristických vlastností lieku (SmPC) a písomnej informácie pre používateľa (PIL). V týchto dokumentoch sú uvedené informácie týkajúce sa bezpečnosti.

Pri používaní neregistrovaných liečiv berieme zodpovednosť sami na seba. Ak ich však ponúkame aj deťom, hazardujeme s ich zdravím!


Tisíce Slovákov im verí, pritom ide len o podvod: Homeopatiká vraj nefungujú!


Čo môže rodič robiť, keď sa dieťatku prerezávajú zúbky?

Prerezávanie zúbkov môže u niektorých detí narobiť probléme – od nervozity zo svrbenia alebo bolesti až do teplotu či hnačku. Všetko sa však dá zvládnuť a treba si uvedomiť, že každý z nás si tým prešiel. Mnohí lekári tvrdia, že teplota či hnačka priamo s prerezávaním zúbkov nesúvisia, môžu však byť následkom, lebo imunita dieťaťa je vtedy oslabená.

Ak si neviete s prejavmi spojenými s prerezávaním zúbkov poradiť, obráťte sa na pediatra a ten vám odporučí vhodný postup. Neriaďte sa slepo radami z internetových diskusií, kde nájdete stovky rôznych názorov.

Pri zvýšenej teplote je vhodné použiť nízku dávku paracetamolu alebo ibuprofénu. Na posilnenie imunity je vhodné podávanie probiotík. Pre zmiernenie nepríjemných pocitov v ústach dieťatka používajte „hryzátka“. Ideálne sú také, ktoré sú vyrobené z jedného kusu, ktorý je väčší ako rolka od toaletného papiera (menšie hračky sú potenciálne nebezpečné pre hrozbu udusenia).

Prečítajte si tiež:

Plastové fľaše a poháre ničia detské zuby

Veľký Ťahák o ústnej hygiene

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia