Veľký Ťahák o ústnej hygiene

Veľký Ťahák o ústnej
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-10-09 00:01:18 |

Starostlivosť o zuby má vplyv na celkové zdravie človeka, preto by ste ju nemali zanedbávať ani u tých najmenších. Ktoré sú tie najdôležitejšie zásady?

Radí MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy, autor knihy Dieťa - základný návod na prežitie:

Zuby a ďasná začnite čistiť po prerezaní prvého zubapoužívajte vo vlažnej vode navlhčenú gázu omotanú okolo vášho prsta. Je to síce náročnejšie, ale prírodné.

Špeciálna jemná zubná kefka, ktorú si natiahnete na prst, má dve výhody:

  1. dieťa bude váš prst (hoci schovaný v kefke) v ústach znášať lepšie ako pevnú kefku
  2. lepšie kontrolujete tlak kefky = čistenie zubov a masírovanie ďasien je jemnejšie

Od začiatku tiež venujte pozornosť aj čisteniu povrchu jazyka – žijú tam rovnaké baktérie ako na ďasnách a zuboch.

Prvú hru na čistenie zubov si zahrajte, keď má dieťa asi jeden rok – kúpte mu skutočnú kefku a bok po boku sa hrajte na umývanie zubov („porazíme tie zlé bacily, ktoré žijú z cukru a kazia zúbky!“ )– pomôže to neskôr, keď už pôjdete na ostro.

Kefku treba po prerezaní prvých stoličiek

S umývaním zubov kefkou začnite najneskôr vtedy, keď má dieťa prvé stoličky, pretože na stoličkách sa drží najviac špiny (myslíme „stoličky“ – zúbky ). Ak sa dieťa umývaniu zubov ešte iba učí a chcete sa pritom aj zasmiať, kúpte tzv. výučbovú detskú kefku s predĺženou rúčkou, ktorá je vymyslená tak, aby ste ju mohli chytiť aj vy aj dieťa – a čistiť zuby spolu.

Ak si už dieťa umýva zuby samo, kefka by mala byť radšej kratšia (ľahšie sa s ňou narába), s dvomi-tromi radmi mäkkých štetiniek a maličkou hlavou.

Zubnú pastu zo začiatku netreba

Zubná pasta nie je počas prvých mesiacov čistenia zubov nevyhnutná (načo má prehĺtať zbytočné „všeličo“?). Deti sú zvyčajne jééééj! nadšené, keď sa vytláča pasta na kefku, ale potom majú problém s jej ostrou chuťou a penou – ak dieťa používa pastu, vyberte mu zásadne detskú a radšej nepenivú. Uprednostnite detskú pastu s obsahom organického fluóru. Zubnú pastu treba začať používať od chvíle, keď sa objavila prvá stolička. Do 6 rokov nedávajte dieťaťu žiadnu ústnu vodu ani žiadnu dentálnu niť.

Ústnu hygienu nesmie sprevádzať plač, hnev a krik – skúste urobiť všetko, čo sa dá, aby sa aj 8-mesačný Mirko cítil pritom bezpečne a aby to pre 3-ročnú Lucinku bola veselá hra.

Nezabudnite na žiadny zub!

Podľa Americkej pediatrickej akadémie a jej expertnej skupiny detských zubných lekárov (pedodontológov – zabudnime na to slovo, znie strašne!) je jedno, akým smerom: dôležité je umyť všetky zuby! Deti majú tendenciu umývať si iba predné zuby, ktoré vidia. Vymyslite si nejakú hru „Nájdi stratený zub“, lebo aj tie zadné zúbky treba umyť každý deň dvakrát!


Foto: thinkstock.com
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia