Chcete bábätko? Partner by mal obmedziť alkohol!

Chcete bábätko? Partner by
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2014-10-07 12:01:48 |

Pracujete na bábätku, no nedarí sa vám? Nehľadajte chybu len u seba, dôvodom môžu byť partnerove spermie. Už vyše päť pohárikov alkoholu týždenne znižuje ich kvalitu.

Ženy snažiace sa otehotnieť nie sú jedinými, kto by sa mal vzdať alkoholu. Ak chcete zvýšiť pravdepodobnosť počatia, mal by jeho konzumáciu pred tým, než sa na „výrobu“ bábätka vrhnete, obmedziť aj budúci otecko. Tvrdí sa to v štúdii, ktorú nedávno zverejnili v časopise British Medical Journal.

Štúdiu uskutočnili v Dánsku a experti sa zamerali v nej na 1221 zdravých mužov vo veku 18 až 28 rokov. Tí poskytli odborníkom vzorky spermií na zhodnotenie ich kvality a vzorky krvi na kontrolu ich hladiny pohlavných hormónov. “Kvalitu“ spermií definovali experti ako celkový počet spermií, ich veľkosť a podobne.

Dve tretiny (64%) mužov priznalo, že v minulom týždni sa aspoň raz opilo a asi šiesti z 10 uviedli, že boli opití viac ako dvakrát za posledný mesiac. Testovaním a porovnávaním kvality spermií a hladiny pohlavných hormónov u mužov, ktorí nepili, pili málo alebo veľa prišli experti k jednoznačnému záveru - čím viac alkoholu muž vypije, tým je kvalita jeho spermií horšia. Ovplyvňuje ju však aj pár pohárikov.

Týždenne maximálne 5 pohárikov!

Takmer polovica testovaných mužov (553) konštatovala, že množstvo alkoholu, ktoré vypili v predchádzajúcom týždni, bolo typické pre ich týždennú spotrebu. Čím viac alkoholu muž za týždeň vypije, tým má nižšiu kvalitu spermií z hľadiska ich celkového počtu a percenta tých, ktoré sú normálnej veľkosti a tvaru. Účinky sú podľa expertov viditeľné od päť a viac pohárov alkoholu týždenne. U mužov, ktorí si dopriali za týždeň 25 pohárikov alkoholu, klesol celkový počet spermií o 33 percent a podiel normálne vyzerajúcich až o 51 percent.

Pitie alkoholu v predchádzajúcom týždni je spojené nielen s výraznejšími zmenami v úrovni reprodukčného hormónu testosterónu, no u testovaných mužov kleslo aj viazanie pohlavného hormónu globulínu. To, za aký čas a či sa kvalita spermií obnoví, ešte nedokážu experti jednoznačne povedať.  Rovnako nedokážu jednoznačne určiť, či len konzumácia alkoholu spôsobuje horšiu kvalitu spermií, lebo ide o prvú štúdiu tohto druhu. Ich zistenia však ukazujú, že ľudia, ktorí majú prirodzene nižšiu kvalitu spermií, sú náchylní viac piť.

Horšie spermie majú aj abstinenti

Bežné pitie, napríklad nejaké to pivo, víno alebo sem-tam pohárik tvrdého alkoholu je síce spojené so zmenami v reprodukčných hormónoch, no nie tak výrazne ako u mužov, ktorí sa nedávno opili alebo pijú často a veľa. Zaujímavé však je, že s horšou kvalitou spermií je spojená aj úplná abstinencia. Štúdia teda dokazuje starú  známu pravdu, že všetko treba robiť s mierou. Mladí muži, ktorí chcú mať deti by si mali uvedomiť, že veľa alkoholu neničí iba ich celkový zdravotný stav, ale aj reprodukčné zdravie.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia