Plastové fľaše a poháre ničia detské zuby

Plastové fľaše a poháre
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2016-05-31 13:40:09 |

Plastové fľaše, plastové poháriky, tanieriky či misky, ktoré s takou obľubou používame u malých detí, riadne škodia ich zdraviu.

Na bisfenol A (BPA), ktorý sa uvoľňuje z plastových nádob, ako aj plechoviek, doplácajú najmä zúbky detí do päť rokov! U tých by sme nemali plastové riady používať vôbec. I keď do piateho roku veku deti ešte nemajú trvalé zuby, vystavovanie spomínanej chemikálii môže mať na svedomí nenávratné zastavenie správneho vývoja zubnej skloviny. Ak používate plastovú dojčenskú fľašu na mlieko vyrobenú pred rokom 2011, vymeňte ju!

Rovnaký problém má na svedomí aj fungicíd s účinnou látkou vinclozolin, ktorý sa používa napríklad vo viniciach, v sadoch  či zeleninových aj okrasných záhradkách. Dieťa, ktoré je zvyknuté jedávať ovocie a zeleninu bez umytia, tak okrem iného ničí svoje zúbky. Najmä vtedy, ak ste kúpili ovocie v obchode a netušíte, čím bolo ošetrené. Environmentalisti upozorňujú, že zvyšky tohto fungicídu možno nájsť najčastejšie v importovanom zeleri, jahodách, kivi, hrozne, mrkve, zelených fazuľkách, malinách a šaláte.


Toxické chemikálie a vývoj detského mozgu


Ako zistili francúzski vedci, BPA a vinclozolin ovplyvňujú gény, ktoré riadia mineralizáciu zubnej skloviny. Ak sa naruší, je to nezvratné a zuby budú po celý život „slabé“.

BPA objavil v roku 1891 ruský chemik Alexander P. Dianin a od roku 1957 sa používa na zmäknutie plastov a umelých hmôt. Využíva sa najmä pri príprave polykarbonátových plastov používaných pri výrobe nádob na tekutiny, dojčenských fliaš, kempingových príborov, dóz na potraviny či na ošetrenie vnútorného povrchu konzerv a plechoviek.


Eliminujte BPA, ochránite pľúca bábätka


Chemikália sa dostáva do tela prostredníctvom potravín, ktoré bolo uložené v obaloch obsahujúcich BPA, manipuláciou s nimi alebo dokonca aj cez vdychovanie prachu z domácnosti. Prítomnosť BPA nie je na etiketách uvedená, takže nejestvuje spôsob, ako mať prehľad o úrovniach dennej expozície na človeka. V Európskej únii aj USA je v posledných pár rokoch používanie BPA v dojčenských fľašiach  zakázané. V Kanade sa nemôže pridávať do žiadneho detského riadu. Uvoľňuje sa najmä pri vysokých teplotách, no aj bez zohrievania.


Môže vám v tehotenstve ublížiť počítač či mikrovlnka?


Mnohé potravinárske firmy už prestali vo svojich obaloch na potraviny a nápoje BPA používať.

Je dokázané, že vážne zdravotné riziká spôsobujú aj nízke dávky bisfenolu A. Sú nimi rakovina prsníka, semenníkov a prostaty, nárast cukrovky a ďalšie ochorenia. Najohrozenejšími sú novorodenci a malé deti, ktoré nemajú schopnosť túto látku z tela odstrániť tak rýchlo ako dospelí ľudia. BPA je považovaný za vývojový, reprodukčný a nervový toxín, ktorá má schopnosť narušovať funkciu hormonálneho a imunitného systému.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Etikety na výrobkoch sa oplatí čítať

Prečo bolo rodičovstvo v roku 1984 jednoduchšie?

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia