Vracia sa po rokoch medzi deti záškrt?

Vracia sa po rokoch
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-06-11 01:30:15 |

Odmietanie očkovania si vyžiadalo v Španielsku prvý prípad diftérie (záškrtu) po takmer 30 rokoch – nakazil sa ním 6-ročný neočkovaný chlapec z katalánskeho mesta Olot.

Dieťa vo vážnom stave leží na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici Vall d'Hebron, ale reaguje na liečbu. Jej zabezpečenie nebolo také jednoduché, lebo antitoxín tu nemali k dispozícii, keďže už roky nejde o bežne sa vyskytujúcu chorobu. Po žiadosti o celosvetovú pomoc našli Španieli nakoniec liek v Rusku. Všetci, ktorí boli s chlapcom v kontakte, sú pod dohľadom.

Infekčnú chorobu, proti ktorej sa očkuje, zaznamenali Španieli naposledy v roku 1986. „Tento prípad by mal pomôcť rodičom uvedomiť si dôležitosť očkovania detí. Musíme chrániť ich detí. Neočkovať ich je nezodpovedné a nebezpečné,“ vyhlásil španielsky minister zdravotníctva José Antonio Alonso  pre Euronews.  Doteraz sa s ochorením takmer 30 rokov nestretli vďaka vysokej zaočkovanosti (vyše 95 percent), ktorá však rovnako ako aj v ďalších krajinách klesá, lebo rodičia odmietajú svoje deti proti čomukoľvek očkovať.

Rodičia nakazeného chlapca, ktorí svoje deti tiež neočkovali, po tomto zážitku zmenili názor. Veria, že syn sa vylieči a mladšiu dcéru dali hneď zaočkovať. „Rodina je zdrvená a cíti sa podvedená, lebo nebola o očkovaniach riadne informovaná,“ povedal generálny riaditeľ pre verejné zdravie v Katalánsku Antoni Mateu.

 

Čo je to záškrt?

Záškrt je bakteriálna infekcia, ktorej pôvodcom je baktéria Corynobacterium diphteriae a šíri sa kvapôčkovou infekciou. Tá produkuje toxín spôsobujúci závažné komplikácie ako sú zápal srdcového svalu, nervového tkaniva a obličiek. Inkubačný čas záškrtu je veľmi krátky (1 až 4 dni), a preto sa epidémia v neočkovaných komunitách šíri veľmi rýchlo. Baktéria sa najčastejšie usádza na mandliach, menej často na sliznici nosa, hrtanu, očných spojivkách alebo koži. Ochorenie postihuje najviac deti mladšie ako 5 rokov a ľudí nad 60 rokov.

Prvé príznaky ochorenia sú podobné angíne, keď zvýšenú teplotu sprevádzajú bolesť v hrdle, problémy s prehĺtaním, nechutenstvo a malátnosť. Na postihnutých miestach sa objavia pablany, ktoré bránia dýchaniu a prehĺtaniu. V prvom štádiu sa dá toto ochorenie úspešne liečiť antibiotikami, niekedy však záškrt prerastie do zhubnej podoby a môže viesť až k úmrtiu pacienta. Chorobe napriek liečbe podľahne asi 10 percent pacientov.

„Očkovanie je najlepším spôsobom ako záškrtu zabrániť,“ píše sa v správe Svetovej zdravotníckej organizácie. Varuje v nej rodičov pred rizikami odmietania očkovania.

 


Dajte deti zaočkovať, nabáda najnovšia štúdia


 

Na Slovensku sme o záškrte nepočuli 35 rokov

Na Slovensku bolo toto bakteriálne ochorenie zaznamenané naposledy v roku 1980. Očkovanie proti nemu patrí k povinným a bábätká ho absolvujú spolu s očkovaním proti tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde typu B a hemofilovým invazívnym nákazám, v tzv. hexavakcíne alebo šesťzložkovej vakcíne. Prvou dávkou sa očkuje spravidla vo veku 2 až 3 mesiacov, druhá dávka nasleduje v 4. až 5. mesiaci života. V piatom roku života nasleduje prvé preočkovanie a v 12-tich rokoch druhé preočkovanie. Pri znížení očkovacej disciplíny môže podľa lekárov dôjsť k epidémii záškrtu aj u nás.

S očkovaním sa na území bývalého Československa začalo v roku 1946 a keďže patrí medzi povinné, s epidémiami sa u nás nestretávame. V krajinách, kde zaočkovanosť nie je príliš vysoká, však nie sú lokálne epidémie ani v súčasnosti ničím výnimočným. V rámci Európskej únie (EÚ) je takýmto prípadom Lotyšsko, kde po zániku Sovietskeho zväzu došlo k rozpadu vakcinačných schém a v rokoch 1993 až 2001 tam zaznamenali takmer 1300 prípadov záškrtu. Od roku 2002 do roku 2012 to bolo ďalších 212 prípadov, z ktorých 18 sa skončilo úmrtím. Lotyšsko je tak v súčasnosti jedinou krajinou EÚ, kde každoročne evidujú nové prípady tohto ochorenia. Dúfajme, že sa k nej nepridajú aj ďalšie.

 

Prečítajte si tiež:

Tieto uslzené očká po očkovaní sú na zjedenie

Ktoré povinné očkovania čakajú deti tento rok?

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: SITA, az, iflscience.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia