Nenechajte dieťa samo v aute ani pár minút

Nenechajte dieťa samo v
Ilustračné foto
Zdroj: thinsktock.com
2015-06-09 00:35:32 |

Ak chceme prežiť horúčavy v pohode, musíme myslieť aj prakticky. Deti vždy pred pobytom vonku nakrémovať, dopriať im dostatok tekutín a nikdy ich nenechávať v aute!

Správy o úmrtí detí v rozpálených autách sa objavujú so železnou pravidelnosťou leto čo leto. Odborníci varujú, že dieťa by nemalo zostať samo v aute NIKDY, ani keď je zaparkované vo dvore a ratolesť sa chce v ňom hrať. Ktoré zásady radia dodržiavať?

Neexistujú žiadne výnimky

Možno máte autosedačku, z ktorej sa dieťa odopína ťažko a zle sa z nej vyberá, možno si potrebujete len skočiť do lekárne vybrať lieky na recept, zastaviť sa na pár minút na trhu... Je pravdou, že za ten krátky čas, čo si len odbehnete, by sa nemuselo nič stať, ale v stávke je príliš veľa a keď dieťa zoberiete so sebou, určite urobíte lepšie. Ak už pre nič iné, tak pre to, že sa pre vás stane samozrejmosťou, že dieťa z auta vždy vyberáte a tak minimalizujete možnosť, že pre nepozornosť či roztržitosť h niekedy v ňom zabudnete.

„Nikdy nie je v poriadku nechať deti alebo zvieratá v aute - a to aj keď sú spustené okná,“ hovorí pohotovostný lekár Christopher McStay. Ako pripomína, v letných dňoch sa z auta stáva skleník a teploty sa vyšplhajú vysoko vo veľmi krátkom čase. „Neexistuje žiadne bezpečné množstvo času na ponechanie dieťaťa v aute,“ dopĺňa.  Myslite na to, že deti odolávajú vysokým teplotám omnoho horšie ako dospelí, lebo ich telíčka ešte nie sú schopné chladiť sa prostredníctvom potenia. Už niekoľko minút pri vysokej teplote môže znamenať smrť!

Nikdy neviete, čo sa môže stať

Dieťa by nemalo byť bez dozoru v aute ani vtedy, keď práve nepraží slnko. Nikdy neviete, čo sa môže stať a deti nemusia vedieť správne zareagovať na rôzne situácie. Nikdy neviete, čo môžu urobiť, keď sa začnú v aute napríklad nudiť. Tiež nikdy nemáte istotu, že sa neobjaví nejaký „blázon“, ktorý do auta havaruje napríklad aj na parkovisku. Stojí pár minút pohodlia za toto riziko?

Ak treba, konajte

Keď zbadáte počas horúcich dní opustené dieťa v aute, zavolajte policajtov. Váhanie môže znamenať ďalšiu tragédiu. Samozrejme, netreba konať úplne bezhlavo, no dieťa v aute bez dozoru neveští nič dobrého.

Vymyslite si vlastný „pripomienkovač“

Ak vozíme deti pravidelne alebo s nimi trávime takmer všetok čas, obvykle ich automaticky vyberieme aj z auta. Môže sa však stať, rovnako ako u otca z Poľska, že výnimočne bude mať ratolesť na starosti otecko, babka či kamarátka, ktorí majú zaužívané iné rituály. „Ich pamäť je konfrontovaná s výzvou, že si potrebujú zapamätať niečo, čo nerobia každý deň, ako napríklad odviezť dieťa do školy.  Ak je však dieťa v aute ticho alebo zaspí, vodič nemá takmer žiadnu vizuálnu informáciu, ktorá by mu pripomenula, že má v aute dieťa a pamäť sa „prepne“ na niečo iné,“ vysvetľuje psychológ  Mark McDaniel, prečo sa môže stať, že na dieťa zabudnú.

Čo môžeme urobiť pre to, aby sa niečo podobné nestalo? Dôležité sú pripomienky. „Pomáha hovoriť si nahlas, aby sme nezabudli na dieťa alebo vizuálne podnety – napríklad si k autosedačke odložte kabelku, kufrík s notebookom alebo jednu topánku. Bez tej asi do práce neodídete...,“ radí psychológ.

Dôveruj, ale preveruj

Zatelefonovať otcovi dieťaťa, starým rodičom alebo kamarátke, či je všetko v poriadku, vám zoberie asi minútu času a budete mať istotu, že všetko je v poriadku. 

Prečítajte si tiež:

Máme výsledky nových testov autosedačiek

Lacné autosedačky dopadli v testoch katastrofálne

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia