Ako rozvíjať EMPATIU u detí a prečo je to veľmi dôležité? Tieto RADY vám pomôžu

Ako rozvíjať EMPATIU u
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-10-07 11:00:00 |

Empatia je zručnosť, ktorá chýba, žiaľ, aj mnohým dospelým ľuďom. Dôvodom môže byť aj to, že ich to rodičia v detstve nenaučili a potom už na to nemali príležitosť. Preto je dôležité, aby ste pri svojich deťoch empatiu rozvíjali a nepodceňovali ju. Viete, akými metódami to môžete dosiahnuť?

Empatia je dôležitou sociálnou zručnosťou, ktorá nám umožňuje pochopiť a cítiť emócie iných ľudí. Rozvíjanie empatie u detí im pomáha budovať zdravé vzťahy s inými a stať sa ohľaduplnými a zodpovednými osobami.

Prečo je empatia u detí dôležitá?

Empatia má viacero praktických výhod, medzi ktoré patrí hlavne zlepšovanie vzťahov s inými ľuďmi a deťmi. Empatické deti sú schopné lepšie pochopiť pocity a potreby svojich priateľov a rodinných príslušníkov. Vďaka tomu dokážu aj lepšie komunikovať, pretože sú schopné rozoznať neverbálnu komunikáciu a emócie iných ľudí. 

Empatia hrá dôležitú úlohu aj vo vytváraní harmónie v kolektívoch. Deti, ktoré rozumejú potrebám a pocitom svojich spolužiakov, budú pravdepodobnejšie ochotné pracovať spoločne a pomáhať si navzájom. To môže byť veľkým prínosom v škôlke alebo v škole. 

A v neposlednom rade je rozvíjanie empatie dôleité aj pre samotné deti, ktoré ľahšie porozumejú svojim emóciám a pocitom. Vďaka tomu majú väčšiu šancu rozvíjať svoje sebavedomie a emočnú inteligenciu.

Ako rozvíjať empatiu u detí?

Teraz, keď už ste si lepšie uvedomili dôležitosť empatie, pozrime sa na niekoľko spôsobov, ako ju môžete rozvíjať u svojich detí:

  • Choďte im príkladom. Ukážte im, ako sa správne správať voči druhým ľuďom a ako sa správať empaticky.
  • Učte deti rozpoznávať emócie u seba aj u iných. Môžete použiť hry, obrázky alebo rozprávky na identifikáciu a diskusiu o rôznych emóciách.
  • Naučte ich, ako sa vhodne opýtať na pocity a potreby iných ľudí a ako ponúknuť pomoc alebo povzbudenie. 
  • Zapájajte deti do činností, ktoré podporujú starostlivosť o iných, ako napríklad dobrovoľníctvo alebo pomoc v rodine. 
  • Učte deti, ako riešiť konflikty bez agresie a súťaživosti. Pomôžte im pochopiť, že iní ľudia majú odlišné pohľady a potreby.
  • Učte ich, že starostlivosť o seba je rovnako dôležitá ako starostlivosť o iných. Snažte sa rozvíjať ich sebavedomie, aby sa necítili menejcenne.
  • Nezabudnite na otvorenú komunikáciu s deťmi. Počúvajte ich a odpovedajte na ich otázky o emóciách a vzťahoch.

Rozvíjanie empatie u detí je dlhodobý proces, ktorý vyžaduje trpezlivosť a kontinuálnu podporu. Avšak, ak začnete od raného veku, môže to mať pozitívny vplyv na celý ich život a pomôže im to stať sa ohľaduplnými, zodpovednými a šťastnými ľuďmi.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia