PREČO sa dieťa správa INAK s matkou a INAK v kolektíve či pri babke? Toto vás PREKVAPÍ

PREČO sa dieťa správa
Ilustračné foto
Zdroj: Getty Images/dragana991
2023-10-04 15:00:00 |

Určite sa vám už niekedy stalo, že ste nechali svoje dieťa u babky, priateľov, rodiny alebo v škôlke, no po vašom návrate sa začalo správať inak, na čo hneď upozornili aj ostatní. Viete, prečo sa to deje? Odpoveď vás možno prekvapí, no na druhej strane dáva úplný zmysel.

Prečo je teda dieťa v škôlke alebo napríklad s babičkou úplne zlaté, ale keď uvidí vás, je to jedna scéna za druhou a zmení sa na niekoho úplne iného? Akreditovaná lektorka Gabriela Přikrylová, ktorá na Instagrame funguje pod profilom Vedomá výchova, pozná odpoveď. 

Vy ste jeho bezpečné prostredie 

"Jednoducho povedané preto, že ste v tej chvíli hromozvodom pre všetky nahromadené emócie za tú dobu, čo bolo dieťa bez vás," prezradila na úvod Gabriela. 

Keď je dieťa v škôlke, musí sa správať podľa určitých pravidiel. To isté platí aj u babičky alebo u niekoho iného na strážení. Dieťa v takejto chvíli nie je na 100 % autentické, čo je ale na jednej strane úplne v poriadku a nie je na tom nič zlé.

Gabriela hovorí o tom, dieťa musí sem-tam nejaký svoj prejav alebo potrebu potlačiť. A to má za následok, že keď je dieťa vo vašej prítomnosti, kde sa cíti úplne bezpečne a prijímané za všetkých okolností, tak vypustí zo seba všetko to, čo sa v ňom nahromadilo. "Tieto prejavy, ktoré je niekedy ťažké ustáť, sú ale dôkazom dôvery dieťaťa vo vás a váš vzťah," dopĺňa. 

Aby ste tomu lepšie pochopili, lektorka z Vedomej výchovy prináša jeden príklad z bežného života. Keď ste v práci, tiež občas musíte prekusnúť niečo, aby ste si udržali dobré vzťahy s nadriadeným. Doma potom stačí aj úplná maličkosť, napríklad pohodené ponožky na zemi, a vy tie nahromadené emócie zo seba dáte von. Pretože domov je vaše bezpečné prostredie, kde vás nikto nesúdi. 

Aj keď to pre vás bude niekedy náročné, snažte sa svoje emócie ustrážiť a nevybuchnite, keď vaše dieťa prejaví takéto emócie. Uvedomte si, že ide o krátkodobú záležitosť a skôr sa tešte z toho, že ste pre svoj poklad tým bezpečným prístavom.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová
Zdroj: Instagram/vedoma_vychova

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia