Zoberte svoje deti na JOGU: Super 7 VÝHOD pre drobcov! Budete prekvapení

Zoberte svoje deti na
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-09-11 11:00:00 |

Joga patrí medzi obľúbené pohybové aktivity množstva žien, ale rovnako je obľúbená aj medzi mužmi. Vedeli ste o tom, že výhody môže priniesť aj vašim deťom? Pravidelne cvičenie jogy môže zlepšiť ich fyzické, duševné a emocionálne zdravie.

Portál Parents hovorí o tom, že joga je už po stáročia známa na zlepšenie vnímania tela a flexibility, ale tiež na zníženie stresu a duševnú čistotu. Tak, ako pomáha dospelým, môže priniesť výhody aj pre deti. Viete, ktoré to sú? 

Posilňuje sebavedomie

Cvičenie jogy je pre deti vzácnou príležitosoťou, ako si môžu užiť hru bez obáv, že sa pomýlia. Joga učí deti vytrvať a pracovať na svojich cieľoch. Deti sa môžu spoľahnúť na inštrukcie svojho učiteľa jogy, ale keď zvládnu novú pozíciu alebo techniku, budú vedieť, že do toho vložili tvrdú prácu. Výsledkom je zvýšenie sebadôvery a zlepšenie sebavedomia.

Zvyšuje silu a flexibilitu

Joga podporuje fyzickú silu a pohybovú koordináciu a tiež učí deti používať svaly rôznymi spôsobmi. Vďaka tomu si dieťa môže lepšie uvedomovať svoje telo a jeho fungovanie. Jedna štúdia sledovala 6- až 8-ročné deti, ktoré pravidelne cvičili jogu 12 týždňov, dvakrát týždenne po 45 minút. Zistilo sa, že deti vykazovali významné a pozitívne zmeny v celkovom skóre pohybových schopností (rovnováha, sila a flexibilita).

Zlepšuje výkonnosť športovcov

Ak sa vaše dieťa venuje nejakému športu, pravidelné cvičenie jogy mu môže pomôcť aj v týchto pohybových aktivitách. Keďže posilňujú celé svoje telo, posilňujú aj tie partie, ktoré využívajú v danom športe. 

Rozvíja sústredenie a koncentráciu 

Či už ide o udržiavanie pózy alebo dýchanie, joga podporuje deti v tom, aby si vyčistili myseľ. Vďaka tomu sa dokážu ľahšie sústrediť na tú danú úlohu, čo im môže pomôcť aj v škole. Odborníci hovoria, že joga môže zlepšovať aj výkonné funkcie, ako je kreativita, flexibilita či disciplína. To všetko môžu deti využiť počas vzdelávania. 

Podporuje zvládanie stresu

Joga využíva relaxačné techniky, strečing a dychové cvičenia – všetky tieto techniky sú dôležitými nástrojmi na uvoľnenie napätia. V jednej štúdii sa v triede druhého a tretieho ročníka realizoval 10-týždňový program jogy a výsledky naznačili zlepšenie správania a zníženie hladiny kortizolu, teda stresového hormónu.

Môže zlepšiť symptómy ADHD a autizmu

Joga sa podľa odborníkov môže považovať za bezpečnú a potenciálne účinnú terapiu pre deti, ktoré sa vyrovnávajú s emocionálnymi, mentálnymi, fyzickými a behaviorálnymi zdravotnými stavmi. Pomáha napríklad pri nepozornosti, úzkosti alebo pri agresívnom správaní. Mnohé deti sa po joge cítia pokojnejšie.

Celkovo zlepšuje zdravie detí

Joga môže priniesť deťom viaceré zdravotné benefity, ako napríklad stimuláciu tráviaceho systému, zmiernenie príznakov sydrómu dráždivého čreva, reguláciu hormónov, inzulínu a hladiny cukru v krvi a taktiež pomáha pri zápche. 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia