NESTÍHATE? Takto zapojíte detičky do vianočných príprav

NESTÍHATE? Takto zapojíte detičky
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-12-05 19:00:00 |

Vianoce sú pomaly, ale isto za dverami. Už tu budeme mať Mikuláša a zdá sa, že k Štedrému dňu je len krôčik. Máte pocit, že je toho na vás priveľa? Požiadajte deti o pomoc.

Mnoho rodičov veľmi dobre pozná situáciu, kedy požiadali svoje malé ratolesti v niečom o pomoc a dočkali sa len nechceného odvrknutia. Možno išlo len o obyčajnú záležitosť, akou je drobná pomoc v domácnosti. Samozrejme, náročné práce by mali zvládať dospelí, avšak nie je žiadnym pravidlom, že by deti nemohli pohnúť ani prstíkom. Predsa len je vhodné ich naučiť sebadisiplíne.

Takáto zručnosť sa im určite bude hodiť aj v budúcnosti. Nielen čo sa týka práce, ale aj vzťahov. Ako ich ale ,,prinútiť" k tomu, aby len nepozerali televíziu, nehrali sa toľko na počítači a konečne vám išli pomôcť? Pozrite sa na nasleodvné záležitosti.

1. Netrestajte, motivujte

Namiesto príkazov, čo by dieťa malo do večer splniť, lebo inak ,,nepríde Mikuláš či Ježiško," to skúste úplne inak. Mnohokrát postačí, že namiesto kriku to poviete pokojnejším hlasom. V prípade, že to nefunguje, skúste zaujať pozornosť detičiek v podobe motivácie. Nalákajte ich na zábavu. Venujte im chvíľku čas, kedy sa spoločne zabavíte, napríklad pečením medovníčkov. Môže ísť aj o inú aktivitu, napríklad v štýle zdobenia stromčeka.

Princípom je, by ste  deťom umožnili robiť hoci jednoduché veci, no zábavnu formou. Napríklad si môžete počas upratovania, zdobenia, pečenia či varenia púštať vianočné pesničky a naladiť sa tak na prichádzajúce obdobie. 

2. Odmeňujte

V prípade, že sa dieťatku skutočne nechcelo upratovať a vy ste ho ,,vytrhli" z jeho obľúbenej hry a nakoniec vás poslúchlo, neváhajte ho odmeniť. Nemusíte mu kupovať drahé hračky alebo iné darčeky. To si kľudne môžete nechat na vianočné prekvapenie. Predtým, však kľudne postačí, aby ste ich ocenili nejakou drobnosťou.

Napríklad oľúbeným jedlom, trávením spoločného času či čítaním rozprávkových knižiek. Pekný čas strávený s rodinou si pravdepodobne budú pamätať ešte aj v dospelosti. Z prítomného okamihu sa preto usilujte vyťažiť čo najviac. V prípade, že aktuálne nemáte k dispozícii nič, čím by ste dieťa fyzicky obdarovali, skúste napríklad použiť slová chválenia. Mnohokrát je pekné si vypočuť komplimenty a môže to mať na dieťatko rovnako pozitívny vplyv, ako keby ste mu niečo kúpili.

3. Nezabudnite na objatie

V prípade, že sa dieťatku pomáhať skutočne nechce, skúste jeho negatívnu náladu zmeniť tak, že sa na neho usmejete a darujete mu objatie. Kto by nemal rád takéto gesto od niektoho, kto mu je blízky? Ak už máte syna alebo dcérku vo vyššom, napríklad teenagerskom veku, skúste na to ísť inak. Najprv si ich vypočujte. Možno sa vám zdôveria, čo aktuálne v živote riešia. Následne tak bude pravdepodobne efektívnejšie ich poprosiť, aby vám pomohli urobiť niečo v domácnosti.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia