Mikuláš je čoskoro tu: Takéto tradície majú v týchto susedných krajinách

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-12-05 15:01:00 |

Mnohé detičky sa už tešia na príchod Mikuláša. Pozrite sa, či rovnaké zvyky ako u nás na Slovensku, majú aj v týchto susedných krajinách.

Na Slovensku sa však vo všeobecnosti traduje, že ak dieťatko počas roka rodičov neposlúchalo, veľká radosť ho zrejme nečaká. Mikuláš mu totižto namiesto jeho obľúbených sladkostí, môže doniesť uhlie a cibuľu. V prípade, že väčšinu času deti dokázali rodičov počas roka poslúchať, donesie im sladké prekapenie.  Často sa v našej krajine vyskytujú aj iné tradície. V mnohých obciach príde Mikuláš na saniach spolu s čertom a  anjelíkom. Následne za prítomnosti rodičov,  deťom rozdáva milé drobnosti, napríklad v podobe orieškov, sladkostí, ovocia a iných záležitostí.

Podobné tradície nájdeme aj v susednej Českej republike. I keď je sviatok sv. Mikuláša stanovený v kalendári na 6.12, už večer predtým navštívi Mikuláš rodinky s deťmi, uvádza styl-zivota.cz. Zvyčajne to vyzerá tak, že rovnako ako na Slovensku, Mikuláša doprevádza čert a anjel. Mikuláš je väčšinou oblečený v bielom odeve, s dlhou bielou bradou, čiapkou a v ruke drží košík, kde má rôzne dobroty. Anjel je symbolom dobra, svetla, hojnosti a pokoja. Zatiaľ čo čert by mal predstavovať zlo a zároveň byť opakom k anjelikovi, v Českej republike čert zvyčajne predstavuje autoritu. Teda stvorenie, ktoré by detičky malo len trochu postrašiť. Tradície sa líšia od jednodlivých krajov.

Niekde rodinky vítali Mikuláša tým, že za oknom zavesili pančuchu, aby detičky dostali sladkosti. V iných častiach krajiny, chodil Mikuláš k rodinkám osobne. Mnoho rodín, namiesto Mikukáša stretlo Mikulášku.

Podobné tradície nájdeme aj v susednom Poľsku. Avšak tu detičky obdarúva Mikolaj, uvádza Slowacystka pl. Tak ako na Slovensku, detičky ktoré poslúchali dostanú pekné prekvapenie. V prípade, že nespolúchali môžu dosťať niečo, čo ich vôbec nepoteší. V Poľsku môže darčeky nosiť aj viac osôb. Veľkým rozdielom je to aj v prípade darčekov od Ježiška. Zatiaľ čo na Slovensku, chodí do domácností 24.12., v Poľsku nosí darčeky až dvakrát. Prvýkrát je to dňa 6.12 a následne ho rodinky s deťmi privítajú dňa 24. decembra. 

V Rakúsku môžu tiež dostať darčeky od Mikuláša dňa 6. decembra, uvádza Whychristma?scom. Avšak, väčšinou chodí Mikuláš v prítomnosti nepríjemného tvora. Je ním Krampus - ,,príšera", ktorá je na prvý pohľad veľmi nelákavo oblečená. Väčšinou nosí rôzne handry a je ovešaný reťazami. Dalo by sa povedať, že má strašiť deti, ktoré boli počas roka neposlušné.

 

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia