Nechce vaše dieťa jesť ZELENINU? Tieto 4 tipy vám môžu pomôcť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2024-01-07 11:00:00 |

Mnohí rodičia bojujú pri svojich deťoch so stravou. Niektorí majú hlavu v smútku z toho, ako ich dieťa odmieta zeleninu. V článku nájdete 4 tipy, ktoré vám môžu s týmto problémom pomôcť.

Zelenina je niekedy strašiakom nielen pre deti, ale aj rodičov. Donútiť dieťa zjesť aspoň kúsok zeleniny je pre niektorých rodičov veľká výzva. Na svojom instagramovom účte Mamy mimo davu sa mamička podelila so 4 radami, ako nenásilne prinútiť dieťa papať zeleninu.

1. ZELENINA NA TANIERI

Ku každému jedlu odporúča servírovať šalát. Môžete siahnuť buď po čerstvej, alebo naparenej zelenine.

2. PRÍKLAD

Ak chcete, aby vaše dieťa jedlo zeleninu, mali by ste ju pred ním jesť aj vy. Svojim deťom idete totiž príkladom. Deťom nestačí iba vysvetlovať, že zelenina je zdravá, že vďaka mrkve lepšie vidíme. Platí pravidlo, že vidieť je niekedy viac, ako stokrát počuť. Dieťa venuje viac pozornosti tomu, čo robíte, ako tomu, čo hovoríte.

3. ČÍTANIE

Čítajte si s deťmi o zelenine. Čítajte mu, prečo jeme zeleninu, aký to má vplyv na naše zdravie a čo to robí v našom tele.

Môžete si urobiť aj tématický týždeń. Zaumienite si, že chcete mať ako tému tekvicu. Spolu s dieťaťom ju pôjdete kúpiť, spolu ju uvaríte a spolu ju zjete. Budete si o nej čítať, kresliť, môźete o danej zelenine nájsť aj pesničku alebo básničku.

4. NENÚŤTE

Toto považuje autorka za najdoležitejšie. Dieťa do ničoho nenúťte. Potrebuje sa totiž rozhodnúť samo, zjesť danú potravinu. Ak dieťa nútite, tlak vytvára protitlak a môže sa stať, že jeho nechuť ešte narastie. Zo strany rodiča to chce len čas a trpezlivosť.

 

 


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia