TOTO je potravina budúcnosti! Skvelé TIPY, ako ju zaradiť do jedálnička: Pre koho nie je vhodná?

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-11-16 15:00:00 |

Hoci máme na Slovensku bohatú tradíciu zbierania húb, ako potravine sa im stále nedostáva skutočného uznania. Napriek tomu, že napríklad v Číne sa využívajú Huby rovnako ako u nás bylinky, a ľudia už tisícročia veria v ich liečivé schopnosti, v Európe patria skôr k delikatesám a prílohe do jedla.

Všetko, čo organizmus potrebuje

Pokiaľ ide o dôležité zložky v hubách, už dávno nie je pravda, že huby obsahujú nanajvýš minerály, a nenájdete v nich žiadne vitamíny. Práve naopak. V hubách sa nachádza napríklad kyselina listová, ktorá pomáha bojovať s únavou, nedostatkom energie, zimomravosťou či anémiou.

V obyčajných kuriatkach nájdete dôležitý vitamín A, ktorý sa občas označuje aj ako vitamín krásy, a ktorý spomaľuje starnutie pokožky, podieľa sa na tvorbe kolagénu a posilňuje vlasy a nechty. Huby však obsahujú aj dôležitý antioxidant vitamín E. Ten okrem krásnej pokožky pomáha predchádzať tvorbe krvných zrazenín, podporuje rast svalovej hmoty a chráni bunky pred vplyvom stresu.

Huby obsahujú aj veľké množstvo draslíka, železa, jódu, horčíka, selénu, zinku a fosforu. Čo je určite nezanedbateľné z pohľadu výživy, obsahujú veľa vlákniny a majú veľmi nízky obsah tukov.

Ako zaradiť huby do jedálnička?

Hubovú polievku, omáčku či grilované šampiňóny poznáme všetky. Hľadáte zaujímavý spôsob, ako konzumovať viac húb? Inšpirujte sa našimi tipmi:

 

  • hubový čaj. Na tento čaj sú vhodné huby Reishi či iné huby zo špecializovaných predajní. Usušené huby sa zalejú studenou vodou a nechajú sa lúhovať niekoľko hodín. Hubový čaj má významné zdravotné benefity, pokladá sa za podpornú liečbu pri boji s rakovinou či cukrovkou.
  • slaný hubový koláč. Koláč z krehkého slaného cesta pečený v nízkej forme naplníme smotanou, hubami, bylinkami a najemno pokrájanou zeleninou. Veľmi zdravá jesenná špecialita k obedu aj na slávnostný stôl.
  • palacinky so špenátom a hubami. Neskutočná kombinácia, ktorá bude chutiť dospelým aj deťom. Stačí podusiť huby, pridať čerstvý špenát či špenátový pretlak, sladkú smotanu a ochutiť soľou a korením. Do palacinkového cesta nedávajte cukor.
  • bulgur s hubami. Jednoduché, rýchle jedlo, ktoré zasýti. Pridajte nakrájanú zeleninu a máte plnohodnotný obed.
  •  

Môžu jesť huby aj deti?

Názory na to, kedy a či vôbec pridať do detského jedálnička huby, sa rôznia. Ide predovšetkým o individuálne chute každého dieťaťa, či si na dubákoch alebo bedliach pochutí. Hoci huby nášmu zdraviu jednoznačne prospievajú. Nútiť deti do takejto stravy netreba.

Na strávenie húb je totiž potrebný konkrétny enzým. Ak deťom chýba, bude im po jedení húb ťažko. To isté môže platiť aj o starších ľuďoch. Pokiaľ plýnujete zaradiť do detského jedálnička zoznamovanie s hubami, môžete začať napríklad s veľmi obľúbenou hlivou ustricovou. Deti ju milujú zapečenú na bagete so syrom a s oblohou z čerstvej zeleniny.

Fotogaléria

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia