Chystanie DESIATY je moja kreatívna chvíľka! Inšpirujte sa aj vy

Chystanie DESIATY je moja
Zdroj: Thinkstock
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2023-11-26 11:00:00 |

V časoch nášho detstva desiata znamenala chlebík so šunkou alebo lekvárom v mikroténovom obale (“sáčku”, povedalo by moje mladšie ja), ktorý bol večne spučený a vždy s margarínom. Neprekážalo mi to, veď všetky deti nosili takú desiatu.

Keď však začali chodiť do školy moje deti, chcela som niečo veselšie a hravejšie, hlavne preto, lebo popri všetkých nudných domácich povinnostiach toto bola moja chvíľa kreativity. Desiata nemusí vyzerať ako z Instagramu, ale zahreje ma pri srdci, keď mi občas dcéra povie, že kamoškám sa jej desiatové boxíky veľmi páčia.

Okrem toho musím pripravovať jedlo nielen v rámci doobedia, ale aj zabezpečiť, aby deti neostali hladné počas krúžkov či pri nekonečnom čakaní, kým ich vyzdvihnem z tréningov. A keďže práve jedlo je hlavná položka slovenských domácností, riešim samozrejme, ako deti zdravo prestravovať aj ušetriť.

 

Čo potrebujeme?

Ja preferujem väčší desiatový box na pečivo a k nemu jeden malý na ovocie a maškrty. Viem, že na internete sa dajú kúpiť aj boxy s priečinkami, hoci cena 30 eur a viac za box len preto, že má peknú farbu, mi predsa len príde dosť. Preto som kúpila tieto boxy osobitne a som spokojná. Investovala som do kvality, hoci teda v rozumnej cene.

Okrem bežných fliaš na vodu sa nezaobídeme bez termosiek, keďže radi výletujeme a dcéra chodí na plávanie. Pokiaľ ide o servítky, mám takú zásadu, že každá sezóna potrebuje svoj vzor. Práve teraz zháňam niečo vianočné :-). Doma mám tiež umelohmotné napichovačky, gumové košíčky na muffiny a obyčajné drevené špáradlá, bez ktorých sa tvorivá desiata nezaobíde.

 

Čo okrem chlebíka?

Všetko, čo viem rýchlo nachystať podvečer doma. My máme veľmi radi wafle, ktoré poprášim práškovým cukrom, ale obľúbené sú aj dolky, ktoré spájam vždy po dvoch džemom. Dolky slúžia predovšetkým na to, aby som všetko v chladničke spotrebovala. To znamená, že raz robím syrové, inokedy šunkovo - špenátové, ovocné, mrkvové, cviklové, škoricové alebo cuketové. Niekedy sú aj so semiačkami, makom alebo orechami.

Deti majú radi aj rýchlovky z lístkového cesta, napríklad zatočených šunkovo - paradajkových slimáčikov, škoricové rolky alebo čokoládovú roládu. Klasikou, ktorú otočím aspoň raz týždenne je rýchla bábovka z jedného vajíčka, pohára mlieka a dvoch hrnčekov múky, kde sa väčšinou objaví aj zbytok banánu, nedojedené hrozienka, trochu nutely, otvorený škoricový cukor či ovocná kapsička, ktorú dostávame, no deti ju nemajú v láske.

Veľmi radi si zo zbytku kysnutého či lístkového cesta chystáme aj minipizze, ktoré môžete napiecť aj dopredu a dať zamraziť. Chlieb teda striedame pomerne často a deti to tak majú radi.

 

Ovocie a zelenina každý deň

Ovocnou bodkou je zvyčajne nakrájané jablko. Lenže ak chceme deti naučiť jesť pestrú stravu, ja osobne sa rada pohrám aj s nápadmi. Napríklad očistím mrkvu a nakrájam ju na hranolky. K tomu plátky jablka a máme to. Alebo nachystám ovocné špízy, kam môžeme pridať všetko sezónne ovocie od jahôd, cez maliny, čučoriedky, melón až po hrušky či mandarínku. Zo zeleniny sa mi tiež osvedčili cherry paradajky a uhorky na špajdli. Niekedy však obsah malého boxu obmením a pridám orechy, mandle, hrozienka či sušené jablká alebo maliny.

 

Čerešnička na torte

Každá desiata musí mať svoju bodku. A nemusí to byť len horalka. Moje deti milujú všetko malé a milé - sezamové rybičky, veľké detské piškóty s obrázkami, ale aj mini mlieko či jogurtové nápoje a obyčajné BEBE alebo Marína keksy. Občas, napríklad na Valentína, Mikuláša či na školský výlet im pribalím aj prekvapenie, napríklad kinderko alebo vtipný odkaz.

 

Či všetka tá námaha stojí za to? Občas ani ja nemám energiu a som vďačná za obyčajné toasty so šunkou a syrom. No keď ma deti prekvapia víkendovými raňajkami do postele, a ku káve mi naservírujú piškótu, kúsok jablka a vlastnú kresbu, viem, že na niečo je všetkok to vymýšľanie predsa len dobré.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia