PREČO je vaše tehotenské bruško raz TVRDÉ a potom mäkké? Odborníci poznajú ODPOVEĎ

PREČO je vaše tehotenské
Ilustračné foto
Zdroj: Getty Images/BongkarnThanyakij
2023-09-09 19:00:00 |

Tehotenstvo je pre mnohé ženy nádherným obdobím, no pre niektoré skôr stresujúcim. Najmä pre prvorodičky, ktoré nevedia, čo sa deje, a preto majú logicky viac obáv. Jednou z vecí, ktorá ich môže trápiť, je tvrdnutie brucha. Odborníci vysvetľujú, čo sa za tým môže ukrývať.

Tehotenstvo so sebou prináša množsto zmien, a áno, aj tých telesných. Zväčšujúce sa bruško je samozrejmosťou, no niektoré budúce mamičky možno nevedia o tom, že môže aj tvrdnúť. Keď k tomu dôjde, zľaknú sa a myslia si, že sa deje niečo zlé, no vôbec to tak nemusí byť.

Portál Popsugar zverejnil vyjadrenie lekárov, podľa ktorých by ženy nemali panikáriť, pretože je úplne normálne, že máte počas tehotenstva v určitých momentoch stiahnuté brucho a dokonca aj to, že ja tvrdé. Dochádza k tomu z viacerých dôvodov.

Tvrdé bruško môže sprevádzať celé tehotenstvo 

Ak ste na začiatku tehotenstva, môžete cítiť napätie brucha, pretože sa vám napína jadro alebo brušné svaly. Úlohu môžu zohrávať aj anatomické zmeny, Ak sa to deje pred 13. týždňom, maternica je vo vnútri panvy a keďže ide o sval, môžete ho cítiť. Ale keď sa vaša maternica roztiahne mimo panvy, môže sa zdať mäkšia, pretože je v nej plodová voda.

Ak ste v neskoršom štádiu tehotenstva, pocit striedajúceho tvrdého a mäkkého brucha môže znamenať, že máte Braxton-Hicksove kontrakcie. Ide o falošné kontrakcie, ktoré poznáme aj pod názvom poslíčkovia a sú bežné už od 5. mesiaca tehotenstva. Prejavujú sa sťahmi v podbrušku a práve tvrdnutím bruška. Nebývajú bolestivé, avšak môžu byť nepríjemné a nejednu ženu môžu aj vystrašiť. 

A čo sa deje v prípade, ak máte tvrdé brucho len na jednej strane? To môže byť spôsobené vaším dieťatkom a tým, ako je otočené. Možno len cítite jeho chrbát alebo nožičky.

V prípade, že sa ale obávate a neviete, či je všetko v poriadku, neváhajte sa obrátiť na svojho lekára. Ten vám po vyšetrení povie, čo sa deje. 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová
Zdroj: popsugar.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia