Tradičná čínska medicína v tehotenstve: Áno či nie?

Tradičná čínska medicína v
Ilustračné foto
2015-10-21 00:30:00 |

Čakáte bábätko, za vami je len prvý trimester a už vás bolí v krku? Mnohé ženy nedajú dopustiť na tradičnú čínsku medicínu.

Tradičná čínska medicína verí, že choroby sú spôsobené vnútornou nerovnováhou medzi jin a jang, čo sú dve navzájom opačné a dopĺňajúce sa sily, ktoré sa nachádzajú v každej živej a neživej časti vesmíru. Jin (ženskosť, tma, pasivita) a jang (mužnosť, svetlá, tvorivá sila) sú v neustálom pohybe a snahou je dosiahnuť harmóniu. V prípade chorôb sa teda postupuje tak, že sa nerovnováha "napraví", a tým sa telo privedie opäť do zdravého stavu. Cieľom tradičnej čínskej medicíny je určiť presnú povahu nerovnováh, označiť patogén, ktorý spôsobuje problém a potom tento patologický proces napraviť.

Aké choroby možno pomocou tradičnej čínskej medicíny liečiť? Až na urgentné stavy, ťažké úrazy, nádorové ochorenia a ťažké metabolické poruchy môže vraj tradičná čínska medicína zlepšiť stav takmer u všetkého. Zaberá na problémy so zažívaním, na alergie vrátane ekzémov, chronickú nádchu a astmu, chronický kašeľ, choroby stredného ucha, na nočné pomočovanie, ADHD či nespavosť.

Bod šťastného dieťaťa

Tí, ktorí sa tradičnou čínskou medicínou zaoberajú, veria, že ňou možno tak trochu ovplyvniť aj budúcnosť ešte nenarodeného dieťaťa tehotnej ženy. Chcete mať potomka, ktorý nebude celý deň plakať a celú noc krásne prespí? Skúste akupunktúru.

Pôrodnícka akupunktúra rieši rôzne stavy, ktoré vznikajú počas tehotenstva a pôrodov. Má tú výhodu, že poskytuje nastávajúcim mamám liečbu bez akejkoľvek chémie. Okrem toho, že je možné podporiť vývoj plodu, môže tiež upokojiť rannú nevoľnosť, pomôcť pri nespavosti, edéme, ischiase a iných problémoch v tehotenstve. 

Existuje staroveká čínska akupunktúrna liečba, ktorá sa používa po stáročia na zabezpečenie narodenia zdravého a krásneho dieťaťa. Liečba zahŕňa stimuláciu jedného jediného akupunktúrneho bodu nazývaného v čínštine „Zhubin“. Pri preklade doslovne znamená „Hosťovskú budovu“, ktorá odkazuje na plod, ktorý rastie v maternici. Bežne sa tento bod označuje aj ako „šťastné dieťa“ alebo „krásne dieťa“ a slúži tiež na upokojenie mamy.

Štúdie ukázali, že nenarodené dieťa môže byť ovplyvnené stresom matky už v 17. týždni. Preto je zvládanie stresu počas tehotenstva veľmi dôležité a môže byť ľahko zvládnuté akupunktúrou. 

Tehotenstvo

V prvom trimestri môže akupunktúra zmierniť rannú nevoľnosť, únavu, migrény či krvácanie a bežné stavy v druhom trimestri, ako je pálenie záhy, hemoroidy, zápcha, edém a stres. Liečba v treťom trimestri môže priniesť veľa potrebnej úľavy od bolestivého ischiasu, bolestí chrbta, kĺbov a dokonca syndrómu karpálneho tunela. 

Tak, ako je veľa priaznivcov tradičnej čínskej medicíny, má aj veľa odporcov. Kritici tvrdia, že neexistuje žiadny fyziologický dôkaz, že tradičná čínska medicína funguje. Ak sa teda rozhodnete pre akúkoľvek tradičnú čínsku medicínu v tehotenstve, všetko konzultujte s vašim ošetrujúcim lekárom alebo gynekológom. Predsa, ide o zdravie dvoch ľudí.  

Prečítajte si tiež:

Príbeh zo života: Lekári odporučili potrat, no Ivy sa narodila

Túžite po bábätku a nedarí sa? Aj toto je cesta...

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: atique-acupuncture.com, nccih.nih.gov

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia