Túžite po bábätku a nedarí sa? Aj toto je cesta...

Túžite po bábätku a
Ilustračné foto
2019-09-12 13:45:55 |

Už dva roky sa snažíte o bábätko a nič? Obviňujete sa navzájom? Nie, toto nie je tá správna cesta k vyriešeniu vášho problému.

Aj zdanlivo neriešiteľný problém s otehotnením má riešenie. Mnohé páry sa stali šťastnými rodičmi vďaka umelému oplodneniu. To, ktorý spôsob je pre vás najvhodnejší, zistíte po konzlutácii s odborníkom. Dvomi najčastejšie používanými metódami sú umelá inseminácia a mimotelové oplodnenie.

Intrauterinná, resp. umelá inseminácia - IUI

Ide o najjednoduchšie riešenie, pri ktorom sa zavádzajú spermie priamo do maternice. Ideálnymi kandidátmi sú mladá žena s priepustnými vajcovodmi a jej partner s normálnymi spermiami. Tie sa metódou SWIM UP skoncentrujú a prečistia. Potom sa zavádzajú špeciálnym katétrom do dutiny maternice v období ovulácie. Jedná sa o relatívne jednoduchý a bezbolestný výkon, vykonáva sa ambulantne bez anestézie. Tento typ liečby je vhodný pri hraničných hodnotách spermiogramu. 

Úspešnosť IUI po stimulácii vaječníkov sa pohybuje medzi 25 - 30% na cyklus. U žien do 35 rokov sa priemer úspešnosti touto metódou pohybuje od 8% do 30% na cyklus a u žien nad 35 rokov je úspešnosť oveľa nižšia a to od 2% až 15%.

Ako a kedy sa používa táto technika?

Ide o jednoduchšiu techniku, pretože nevyžaduje získavanie vajíčok. Oplodnenie, teda zjednotenie vajíčka a spermií, nastáva vo vnútri pacientky, konkrétne vo vajcovodoch. Stimulácia vaječníkov by mala byť minimálna, aby sa zabránilo riziku viacpočetného tehotenstva.

Aj keď je cenovo dostupnejšia, momentálne je to okolo 300 €, šance na úspech sú nižšie: asi 25% až 30% na jeden pokus. IUI je obvykle určená párom, u ktorých snaha otehotnieť aj po ročnom úsilí nebola zavŕšená úspechom a u ktorých zatiaľ nie je úplne jasná príčina neplodnosti.

Pred samotným procesom IUI by žena mala prejsť dôkladným vyšetrením príčiny neplodnosti. Aj ženy s poruchami ovulácie sa môžu liečiť metódou IUI v prípade, ak ich reakcia na stimuláciu je adekvátna. V týchto prípadoch hormonálna liečba stimuluje ovuláciu a IUI je načasovaná na obdobie ovulácie. Táto metóda je vhodná tiež pre ženy s endometriózou, ak nemajú žiadne deformácie v brušnej dutine. Táto metóda je ale neefektívna v prípadoch, kedy ejakulát partnera má nízku koncentráciu spermií či spermie majú nesprávny tvar alebo u žien, ktoré nemajú priechodné vajcovody, pretože im IUI nepomôže.

In vitro fertilizácia (mimotelové oplodnenie) - IVF

Mimotelové oplodnenie podstúpila napríklad aj najstaršia rodička na svete, 74-ročná Erramatti Mangayamma z Indie. Tá priviedla minulý týždeň na svet zdravé dvojičky - dievčatká. Oplodnenie In vitro je úplne iná technika ako umelá inseminácia, pri ktorej sa gaméty (pohlavné bunky) oplodnia v reprodukčnom laboratóriu. S touto technikou má pár oveľa vyššiu pravdepodobnosť otehotnenia. Na mnohých slovenských klinikách dostanete k tejto technike všetky potrebné informácie a navyše je možnosť správanie týchto embryí pozorovať počas niekoľkých dní v laboratóriu.

Ako a kedy sa používa táto technika?

Tento spôsob spočíva v získaní vajíčok, ktoré sa následne oplodnia v laboratóriu a neskôr sa zavedú získané embryá do maternice. Aby bolo možné žene odobrať viac vajíčok a zvýšiť tak pravdepodobnosť úspešného počatia, je nutná predchádzajúca hormonálna príprava. Vďaka injekčnej aplikácii hormónov je možné stimulovať vaječníky k dozretiu hneď niekoľkých vajíčok naraz a zamedziť predčasnej samovoľnej ovulácii, ktorá by bola nežiaduca a tak celý cyklus sa dostáva plne pod kontrolu lekárov. U matky z Indie použili lekári vajíčka darované od cudzej ženy, lebo ona už bola po menopauze.

Fáza hormonálnej prípravy trvá 1 až 3 týždne a gynekológ počas nej opakovane kontroluje zrejúce folikuly s vajíčkami pomocou vaginálneho ultrazvuku. Po fáze hormonálnej prípravy nastáva odber vajíčok v presne načasovaný okamih počas krátkeho, zhruba 10 minút trvajúceho zákroku, a to v celkovej anestézii cez pošvu ženy. Spermie sú získané ten istý deň, zvyčajne masturbáciou alebo rozmrazením uskladneného semena partnera či darcu.

Samotné oplodnenie prebieha v priestoroch laboratória, a to buď klasicky - pridaním spermií do kultivačného média k vajíčku alebo sa využije mikroinseminačná metóda (najčastejšie ICSI) - priamym vpravením jedinej spermie do vajíčka. Po oplodnení vajíčka vzniká embryo, ktoré je ešte niekoľko dní mimo telo ženy kultivované a pravidelne kontrolované, či sa vyvíja tak, ako má. Nádejne vyzerajúce embryo sa prenesie do maternice ženy počas krátkeho a nebolestivého výkonu skrze krčok maternice. Tie zvyšné dve embryá sa môžu zmraziť a uschovať pre prípadný ďalší cyklus. Či bolo umelé oplodnenie úspešné odhalí tehotenský test uskutočnený najskôr 10. deň po vložení oplodneného vajíčka do maternice a následne sa vykoná ultrazvukové vyšetrenie. Čo sa týka finančnej stránky, cena je oproti umelej inseminácii od osť vyšia a vyjde zhruba na 1 500 €,. Ide však o liečbu s najvyššou mierou úspešnosti na prvý pokus. V niektorých prípadoch je pravdepodobnosť otehotnenia až 60%.

Prečítajte si tiež:

Ovulácia a následné otehotnenie: Nie vždy je to také jednoduché

Úžasné: Bábätko sa narodilo 4 roky po smrti rodičov

 

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: webmd.com, aspirefertility.com, blog.scrcivf.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia