Moja dcéra má paniku z chorôb. Neviem, ako jej pomôcť

Moja dcéra má paniku
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-05-22 14:00:00 |

Moja päťročná Ela bola nedávno po opakovaných zápaloch priedušiek pár dní v nemocnici. Odvtedy má panický strach z toho, že znovu ochorie bude sa tam musieť vrátiť. Nechce chodiť do škôlky, nechce chodiť na ihrisko, aby sa nenakazila.

Normálne sa bojím, že z toho strachu môže ochorieť podstatne viac, že sa jej chytí akýkoľvek bacil, ktorý preletí okolo. Chcem jej veľmi pomôcť, len neviem, ako.

„Vaša dcéra rozhodne nie je jediná, ktorá má z chorôb strach, navyše, ak ich zažila už množstvo. Nepochybne k tomu pridala aj hospitalizácia,“ hovorí detská psychiatrička MUDr. Lucia Pacherová. „Priznajme si totiž, že akokoľvek dobrá je v nemocnici starostlivosť, aj tak je to pre dieťa stres, s ktorým sa niektoré vysporiadava jednoduchšie, iné ťažšie.

Aj o chorobách sa musíme s deťmi rozprávať. Že patria k životu a každý človek je niekedy chorý. A že sme schopní choroby zvládnuť.

Treba si aj uvedomiť, že deti nás vždy pozorne počúvajú, aj keď to tak niekedy nevyzerá. A ak sa v ambulancii mamička rozpráva s pani doktorkou a tvári sa pritom ustarostene, tak dieťa môže nadobudnúť pocit, že je vážne choré. Tým skôr, keď mu mamička nevysvetlí, čo mu vlastne je, že to nie je nič vážne, len musí brať nejaké lieky a čoskoro sa uzdraví.

Tiež nepomáha, keď započuje rozhovory dospelých o chorobách, ktoré sa trebárs skončili smrťou. Dieťa si tak môže myslieť, že každá choroba je smrteľne nebezpečná.

No a pokiaľ ide o opakované zápaly, možno by bolo dobré pozrieť sa aj na to, či nemôžu mať psychosomatický základ. Či vaša dcéra nepociťuje nejaký neprimeraný tlak, či nemá z niečoho strach, či nemá na seba neprimerané nároky napríklad z toho, že niečo chce od nej pani učiteľka v škôlke, niečo spolužiaci, niečo vy a je to na ňu priveľa. Dieťa s takýmito tlakmi a nárokmi, ale ani so strachmi, nemá skúsenosti, preto je dobre skúsiť hľadať, s čím si nevie rady, čo ju trápi.

Pripravte sa ale na to, že to vôbec nemusí byť jednoduché. Deti totiž ešte presne nevedia formulovať, čo ich trápi, z čoho presne majú strach. Ak ale budete trpezlivá, je veľká pravdepodobnosť, že sa vám príčinu jej častých zápalov podarí odhaliť.“

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia