ZACHRÁŇTE SI MOZOG! Toto je 10 návykov, ktoré ho ničia... Robíte ich aj vy?

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-03-13 09:00:00 |

Problémy s mozgovou činnosťou si nemusíte všimnúť na prvý pohľad. No môžu vážne a natrvalo ohroziť vaše zdravie. Pozrite sa, čo nerobiť, aby ste si ho zbytočne neničili.

Mozog je zodpovedný za riadenie celého organizmu. Mnoho ľudí mu aj tak nevenuje dostatočnú starostlivosť. Radšej si kúpia pekné oblečenie alebo si doprajú kozmetické procedúry. Nie je chybou postarať sa o vlastné telo po vizuálnej stránke. Netreba ale zabúdať na výživu zvnútra, pretože zanedbať mozog môže zapríčiniť aj vznik Alzheimerovej choroby, uvádza The Sun.

 

1. Keď mne sa tak nechce cvičiť...

Napäto čakáte, či náhodou aj vy nerobíte niečo z nedbanlivosti, čo prispieva k starnutiu /úmrtiu mozgu? Nemusíte byť vyslovene milovníkom športu. Úplne postačí, keď si každý deň zacvičíte minimálne na pol hodinku, povedala Hana Burianová, ktorá pôsobí ako profesorka neurológie v zahraničí. Pretrhnúť sa od namáhavého cvičenia nie je zámerom. Kľudne môžete zvoliť mierne tempo. 

Ak vám vyhovuje skôr rýchlejšie a intenzívnejšie cvičenie, aby ste to mali rýchlo za sebou, cvičte aspoň štvrť hodinku denne. Povedala, že aktívnym cvičením sa tvoria ďalšie mozgové bunky. „Najlepšie je, keď kombinujte aeróbny a silový tréning na týždennej báze, aby ste dosiahli optimálne zdravie mozgu," dodala Burianová.

 

2. Keď ja tak milujem sladké a slané...

Pristihli ste sa niekedy, že ste si napríklad pri pozeraní obľúbeného fimu dopriali viac sladkého alebo slaného jedla? Ani ste sa nenazdali a už bolo po čokoláde alebo smažených zemiakových lupienkoch.  Burianová dodala, že potraviny, v ktorých sa nachádza vysoký obsah cukru či škodlivých tukov môžu nepriaznivo pôsobiť na fungovanie činnosti mozgu. Spomenula, že je vhodné radšej do jedálnička zahrnúť stredomorskú stravu.

 

3 a 4. Keď ja som taká osamelá, všetko musím robiť sama...

Nehovoríme o situácii, keď prídete z práce a radi by ste si odýchli len vo svojej spoločnosti. V prípade, že sa dobrovoľne rozhodnete stráviť určitý čas sám/a, je to v poriadku. Nepriaznivý vplyv na mozog môže samota vyvolávať, keď sa napríklad snažíte o vzťah ale nedarí sa vám to. Prípadne, keď ste dlhodobo izolovaní a nestretávate sa s ľuďmi.

Burianová spomenula, že práve vykonávanie viac vecí naraz a pričasto, môže spôsobovať problém sústrediť sa. Tiež môže prispieť k vzniku úzkosti, stresu a iných zdravotných ťažkostí.

 

 

5 a 6. Keď mne tak chutí alkohol a nevadia mi toxickí ľudia...

Rodinné oslavy, kamarátske stretnutia a večierky sú idálnou príležitosťou pre prílišné pitie alkoholu. Samozrejme, je v poriadku, keď si dospelý človek, ktorému to jeho zdravotný stav dovoľuje, dopraje trochu alkoholu. Problém (nielen) pre mozog to môže byť vtedy, keď to s alkoholom často preženiete. Ak si často alkohol doprajete vo zvýšenej miere, môžete si pravdepodobne privodiť aj demenciu, dodáva Burianová. Nie je to žiadna sranda, keďže môže ísť o nenávratné zničenie mozgu a rôzne pridružené zdravotné ťažkosti.

Ďalej dodáva, že aj stretávanie sa či kontakt s ľuďmi, ktorí majú negatívne myslenie je „problémom" pre mozog človeka. Poobzerajte sa, kto vo vašom živote vám berie životnú energiu. Možno je čas prehodnotiť kontakt s ním/ňou.

 

7 a 8. Keď mne ryby nechutia a riešiť vitamíny nemám čas..

Pestrá a vyvážená strava je základom pre celkové zdravie človeka. Veľmi dôležitým vitamínom pre správnu funkciu mozgu je práve Vitamín B2, dodáva Burianová. Obsiahnutý je napríklad v strukovinách.

Ďalším postatným je aj Vitamín B12, ktorý je možné získať prostredníctvom len takej stravy, ktorá je živočneho pôvodu. Určite ste však počuli, že pre mozog sú veľmi dobré aj ryby. Tým, že ich zjete, prispejete k tomu, že vaše telo získa potrebné omega-3 mastné kyseliny.

9 a 10. Keď ja tak zbožňujem, púštať si hudbu nahlas a mať všetko pod kontrolou

Kto by nemal rád hudbu? Hudobný vkus - vás, rodiny, priateľov, kolegov sa môže líšiť.  Určite sa však zhodnete na tom, že pri dobrej hudbe si dokážete oddýchnuť a prísť na pozitívnejšie myšlienky. Všetky akustické informácie sa premietajú do mozgu, kde sú interpretované, takže ak poškodíme naše sluchové bunky vo vnútornom uchu neustálou hlasnou hudbou, do mozgovej siete sa nepošle žiadna informácia a zažijeme hluchotu," dodáva Burianová. V súčasnej modernej spoločnosti sa však nevyhneme rôznym povinnostiam.

Mnohí ľudia sa usilujú ušetriť čas najlepšie, ako sa len dá. Napríklad tým, že si emaily vybavujú „za pochodu". Napríklad ráno, po práci, cestou z práce a dokonca aj večer pred spaním. Burianová dodáva, že najlpšie, čo ráno pred odchodom do práce môžete urobiť je to, že nevezme mobil do ruky. Radšej si doprajte kvalitné jedlo, dostatok tekutín či relax vo vani.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia